Izmos comb- és farizmok gumikötéllel

Mutatunk három egyszerű és hatékony gyakorlatot, amiket bárhol, bármikor elvégezhetsz, csak a megfelelő gumikötelet kell beszerezned hozzá.

Az erős comb- és farizmok elengedhetetlenek a medence és a gerinc egészséges helyzetéhez, az erős core-hoz, és úgy összességében a helyes testtartáshoz. Ha pedig a testünk súlyát megfelelően tartja a medence régiója, kisebb eséllyel alakulnak ki az alsó végtagon ízületi problémák, különös tekintettel a különböző sportágakból adódó térdsérülésekre. Jó hír, hogy az igen sokoldalú gumikötél segítségével nemcsak a felsőtestedet, de valamennyi comb- és farizmodat is hatékonyan megdolgoztathatod. 

Egy kis fenékanatómia

  • A kis, középső és nagy farizom együttesen alkotják a farizomzatot. Többségükben a medencén erednek, a combcsonton tapadnak, és jelentős szerepük van testünk stabilizálásában és mozgatásában egyaránt.
  • A legmélyebb rétegben a legkisebb, a kis farizom található. Feladata a medence és a csípő stabilizálása járás közben és fél lábon álláskor, valamint kifelé és befelé forgatja a combot.
  • Hasonló funkciója van a közepes farizomnak, amely nemcsak hogy közepes méretű, de középen is helyezkedik el, a két másik réteg között: egyik fő feladata a csípő nyitása, emellett pedig óriási szerepe van abban, hogy a csípőnk ne forduljon ki oldalirányba járás közben, valamint hogy megtartsa csípőnk szimmetrikus stabilitását, gyakorlatilag bármilyen mozdulat közben.
  • A nagy farizom, amely a többi felett, azaz felszíni rétegben helyezkedik el, testünk legerősebb izmai közé tartozik. Legfontosabb funkciója – a medencestabilizáláson és a csípő forgatásán túl – a csípő extenziója, ami azt jelenti, hogy a nagy farizom húzza hátrafelé a lábunkat, ami a járás nélkülözhetetlen mozzanata.

Mutatunk is három egyszerű gyakorlatot, amit bárhol, bármikor elvégezhetsz, csak a megfelelő gumikötelet kell beszerezned hozzá.

1. Combközelítés

A combközelítő izmok közé tartozik a fésűizom, a rövid combközelítő, a hosszú combközelítő, a nagy combközelítő izom, valamint a karcsúizom, amelyeknek elsődleges feladata a csípőízületek mozgatása. „Mivel ezek az izmok könnyen megsérülhetnek, nem szabad túlzásba vinni a gyakorlást, másrészt edzés után alaposan le kell nyújtani az igénybe vett testrészeket. Ez persze minden edzés alkalmával követendő szabály” – figyelmeztet Szűcs Sándor személyi edző.

Rögzítsd a szalag egyik végét egy stabil eszközön, a talajtól legfeljebb 20 cm magasságban, a másik végébe pedig akaszd be azt a lábadat, amelyiket mozgatni fogod. 

Combközelítés gumikötéllel
Combközelítés gumikötéllelSáfár Zsófia / Dívány
  1. Állj egyenesen, egy lábon. Ha a bal lábaddal támaszkodsz, akkor bal kézzel kapaszkodj meg valamiben, de ügyelj arra, hogy a gyakorlat kivitelezése közben véletlenül se húzd vagy lökd magad a karoddal: a kapaszkodás csak azt a célt szolgálja, hogy stabilan tudd tartani magad, és ne inogj összevissza.
  2. Azt a lábad emeld oldalra, amelyikhez rögzítetted a szalagot, ez a kiinduló helyzet.
  3. Az oldalt lévő lábadat kezdd el közelíteni és a támaszkodó láb elé húzni, de annál tovább ne vidd. A cél az, hogy minél erőteljesebben érezd a szalag ellenállását, különben nem sokat ér a gyakorlat, de csak semmi hirtelen mozdulat, mert tényleg könnyen lesérülhetsz! 
  4. Egyensúlyod megtartásával engedd vissza a lábad oldalra. Ez így egy ismétlés.

A mozgásod lehetőleg az alábbi ritmust kövesse: lábzárás – 2 mp, megtartás lent – 0 mp, oldalra emelés – 1 mp, megtartás fent: 0 mp. 

2. Combtávolítás

Ez az előző feladatnak gyakorlatilag a fordítottja, amely elsősorban a középső és a kis farizmot dolgoztatja meg. 

Combtávolítás gumikötéllel
Combtávolítás gumikötéllelSáfár Zsófia / Dívány
  1. A kiinduló helyzet itt is az egy lábon állás, egyenes tartással. A test egyik oldala támaszkodik, a másik oldal dolgozik.
  2. Kezdd el lassan oldalra emelni a szalagba akasztott lábadat, olyan magasra, amennyire csak tudod. Ügyelj arra, hogy mindkét lábad maradjon végig nyújtva, és ne dőlj semelyik irányba. „Fontos, hogy addig emeljük csak a lábat, amíg szabályosan megy. Mivel a combcsont nyaka az ízületi árok felső peremének ütközik, az egész medencét a másik combcsont irányába löki, ami nem egy előnyös pozíció, ezért nem szabad erőltetni a gyakorlatot, különben hosszú távon sérülést okozhatunk magunknak” – figyelmeztet az edző.
  3. Lassan engedd vissza a lábad a kiinduló helyzetbe, és mehet is a következő ismétlés.

A mozgás ritmusa: oldalra emelés – 2 mp, megtartás oldalt – 0 mp, visszaengedés – 1 mp, megtartás lent – 0 mp. Ajánlott magas ismétlésszámmal dolgozni, ezért végezz 3x20 lábemelést mindkét oldalra.

3. Csípőfeszítés

Ennél a gyakorlatnál elsősorban a kétfejű combizom hosszú feje, a félig inas és a félig hártyás izom, valamint a nagy farizom dolgozik.

Csípőfeszítés gumiszalaggal
Csípőfeszítés gumiszalaggalSáfár Zsófia / Dívány
  1. Akaszd a gumiszalagot az egyik bokádba, majd állj szembe, nagyjából egy méter távolságra a bordásfaltól vagy oszloptól, amin a szalag másik végét rögzítetted.
  2. Kapaszkodj mindkét kezeddel a bordásfalba, dőlj enyhén előre, majd belégzés közben emeld hátra a szalagba akasztott lábad (nyújtva!) addig, ameddig csak tudod.
  3. A holtponton feszítsd meg egy pillanatra a combizmokat. (Izometriás kontrakció során a kifejtett erő úgy nő, hogy közben nincs izomrövidülés. Ez történik akkor is, amikor plankelés közben megfeszíted az izmaidat, vagy amikor egy csukott ajtót próbálsz eltolni.)
  4. Kilégzés közben engedd vissza a lábad a kiinduló helyzetbe.

A mozdulatsor ritmusa: hátra emelés – 2 mp, megtartás fent – 0 mp, visszaengedés – 1 mp, megtartás lent – 0 mp. Ebből a gyakorlatból is végezz 3x20 ismétlést mindkét oldalra. 

Ha még több comb- és farizomerősítő gyakorlatot építenél be az edzéseidbe, próbáld ki ezeket is: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek