Az úszógumi és a hordóhas – a célunktól függ, melyiket támadjuk

Mindenki máshova hízik. Megnéztük már miért pont oda, ahova, most megvizsgáljuk, hogyan „támadjunk” célzottan a zsírpárnák ellen.

Van, aki mindenhova egyenletesen hízik, van, aki főleg a fenekére. Az emberi testen a zsír eltérő helyekre rakódhat le, eltérő funkcióval. Ádám Norberttel, a Steelfit személyi edzőjével utánajártunk, hogyan tudjuk célzottan „megtámadni” a zsírpárnáinkat! 

Azt már tisztáztuk korábban, hogy alkati kérdés, ki hova hízik. A zsírpárnák típusától függően azonban nézzük meg, hogyan küzdhetünk ellene. Az egyik legfontosabb különbség, amit ki kell emelni, és amelynek klinikai jelentőségét számos kutatás igazolta már, az a zsigeri, vagyis viszcerális, illetve a bőr alatti, vagyis szubkután zsírszövet közötti különbség. 

Szubkután zsírszövet

A szubkután, más néven bőr alatti zsírréteg az, amit meg tudunk fogni, ha megcsípjük a bőrünket. Ennek egyik elsődleges feladata testünk szigetelése. Itt elvégezhetünk egy kísérletet: keressünk egy olyan pontot a testünkön, ahol kevés zsír van (pl. vállak) és fogjuk meg az egyik kezünkkel. Most keressünk egy olyan pontot, ahol több zsír található – esetleg az a bizonyos „makacs” zsír (hölgyek: comb, fenék; urak: has, „úszógumi”). Érintsük meg ezt a területet is a másik kezünkkel. Mit érzünk? 

Igen, az a terület, ahol a zsír van, jóval hidegebb! A szubkután zsírszövet egyik feladata a test szigetelése, éppen ezért alig található benne ér (alacsony érsűrűség). A „probléma” ezzel az, hogy a zsírégetés egyik fontos komponense a megfelelő vér- és nyirokkeringés, amely segíti a zsírbontás során felhalmozódott termékek és melléktermékek (szabad zsírsavak, glicerin) elszállítását és elhasználását. Ha a keringés elégtelen, akkor a felhalmozódó termékek előbb-utóbb leállítják a további zsírbontást.  

Szubkután zsír, avagy az úszógumi
Szubkután zsír, avagy az úszógumiShutterstock

Viszcerális zsírszövet

Más néven zsigeri zsír. Ez a zsír a hashártyán belül található, a belső szerveink körül – és egy igazi problémaforrás lehet. Egyrészt ez a fajta zsírszövet erekkel erőteljesen behálózott, tehát remek keringése van. Másrészt praktikusan egy külön hormontermelő (endokrin) szervként képes működni! Ebben a zsírszövetben megtalálható nagy mennyiségben az aromatáz enzim, amely a tesztoszteronunkat ösztrogénné alakítja (ami további zsírgyarapodáshoz vezet). A másik probléma, hogy a viszcerális zsírszövet gyulladásos anyagokat, citokineket és egyéb vegyületeket választ ki a vérbe – és mivel a zsigeri zsír erekkel erőteljesen behálózott, ezért ezek a vegyületek innét a portális keringésen keresztül egyenesen a májba jutnak.

A májunk a metabolizmusunk fő központja, ez a fő tápanyagelosztó. Ha a májjal probléma van, akkor előbb-utóbb máshol is probléma lesz. A gyulladásos faktorok hatására romlik az inzulinérzékenység és csökken a glükóztolerancia. Ennek eredményeként gyarapodik a zsírszövet, ami még több gyulladásos faktort termel, ezzel még tovább rontja az inzulinérzékenységet, amitől még több zsír raktározódik – és már meg is indult az a metabolikus kaszkád, amelynek a vége gyakran a metabolikus szindróma, ill. a 2-es típusú diabétesz.

Viszcerális zsír, avagy a kongó sörhas
Viszcerális zsír, avagy a kongó sörhasShutterstock

Szubkután vs. viszcerális zsírszövet

Egyértelmű, hogy a viszcerális zsírszövet felhalmozódása káros, a szubkutáné pedig nem. Sajnos azonban nem mi határozzuk meg, hogy hova hízunk, így ez praktikusan lényegtelen információ. A lényeg az, hogy ha alacsonyan tartjuk a testzsírszázalékunkat, akkor a viszcerális–szubkután arány is alacsonyan marad – ami az egészséghez nélkülözhetetlen.

Ha szeretnénk e két zsírszövet túlburjánzásától megszabadulni, akkor a kiindulási pont mindig azonos: diéta és edzés.

Ha azonban szeretnénk különféle kiegészítőkkel megtámogatni a fogyást, akkor már más megközelítést kell alkalmazni. A szájon keresztül bevett és a vérkeringésünkbe bekerült anyagok ugyanis elég kicsi hatással lesznek a szubkután zsírszövetre – hiszen ebben alacsony az érsűrűség. Ezzel ellentétben a szájon át szedhető zsírégetők remekül elérik a zsigeri zsírszövet sejtjeit, mivel ebben a zsírszövetben magas az érsűrűség. A szubkután zsírszövetnél ezzel szemben azonban érdemesebb egy lokális, célzott megközelítést alkalmazni – akár helyi zsírégető krémeket. 

A jó étrend és kemény edzés után az állapotunknak megfelelően választhatunk további segítséget: ha most kezdünk és túlsúlyosak vagyunk, akkor érdemesebb egy szájon át szedhető zsírégetőt venni. 

 
Szeretem a testem! - Edzés, diéta, életmód
Zárt csoport · 27 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Egy közösség Neked, Érted - egy fittebb, egészségesebb, boldogabb életrét! Egy olyan oldalt szerettünk volna létrehozni, ahol hiteles, értékes tarta...
 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek