Nem kifacsart uborkákról, hanem a savanyúságok sós levéről van tehát szó. A lötty hatékonyságát egyébként nem csak a sportolók - főleg a futók és a focisták esküsznek rá - anekdotái, hanem tudományos kísérletek is igazolni látszanak a Women’s Health szerint. A laboratóriumi körülmények között, elektromos impulzusok segítségével előidézett izomgörcsöket ugyanis valóban jelentősen lerövidítette az uborkalé.
Só + víz
Tulajdonképpen persze a sima sós víz is megfelelt volna a követelményeknek. A dietetikus Albert Matheny szerint főleg a melegben edző futókat és sportolókat hátráltató izomgörcsöket a dehidratáltság, illetve a vízzel együtt kiürülő elektrolitok (nátrium, kálium stb.) hiánya okozza.
Mivel a legtöbb izomgörcsöt a nátrium hiánya okozza, a savanyúságok sós leve tényleg megoldás lehet.
Ez azonban semmiben sem különbözik a sós víz hatásától - így a dietetikus.
Vigyázat, kiszárít!
A sóval bevitt nátrium tényleg megoldást jelenthet tehát az izomgörcsökre, a magas vérnyomással küszködő sportolóknak ugyanakkor természetesen nem ajánlott sóval kísérleteznie. Emellett azt sem árt észben tartani, hogy mivel a só szintén dehidratál, egy jó adag vízre is szüksége lesz azért a kedves görcsölőnek.
Egy teáskanálnyi sóval és nagyjából három deci vízzel saját főzetet is kotyvaszthatunk persze, illetve elektrolitokat tartalmazó sportitalokkal is próbálkozhatunk.