A gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása nemcsak azért ajánlott, mert finomak, és segítik elérni vagy épp megtartani a tökéletes nyári alakot, hanem azért is mert magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően az egészséget is biztosítják. Ehhez a következő hetekben, hónapokban az alábbi finomságokat iktasd be a táplálkozásodba.
1. Őszibarack
Zamatos és édes, kevés más olyan gyümölcs van nyáron, ami annyira fenséges és sokoldalú lenne, mint az őszibarack. Remek forrása az antioxidánsoknak, bővelkedik káliumban és vasban, illetve az A-vitamin, a B-vitaminok, és a C-vitamin is megtalálható benne.
Az őszibarack víztartalma nagyjából 89 százalék, rengeteg rostjával és pektinjével segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést. Akkor a legjobb, ha a héja még feszes, de ha már túl érett, akkor is kiváló turmix készíthető belőle, nehogy kárba vesszen.
2. Paradicsom
A paradicsomban az E- és a C-vitamin is jelen van. Ezek az antioxidáns vitaminok segítenek megakadályozni az oxidatív stressz kialakulását, amely számos betegség okozója lehet, de a paradicsom ezenkívül gazdag K1-vitaminban is, aminek fontos szerepe van a csontok egészségének megőrzésében.
Alacsony a szénhidráttartalma, sok oldhatatlan rostot és egyszerű cukrokat tartalmaz. Ráadásul 95 százalékos víztartalommal bír.
Ha a tökéletes paradicsomot keresed, akkor a bőre legyen sértetlen, ne legyenek repedések rajta. Kerüld azt, amelyik sárgás, az egész gyümölcsnek pirosnak kell lennie, mert abban van a legtöbb likopinvegyület, ami egy antioxidáns hatású daganatellenes anyag.
3. Kukorica
Nincsen nyár kukorica nélkül. Igaz, nem egy kalóriaszegény ételről van szó, de ki ne szeretné a főtt kukoricát? Érdemes is rágcsálni, mert gazdag C- és többféle B-vitaminban, de E-vitamint, káliumot, magnéziumot, vasat, cinket és rezet is tartalmaz.
A káliumnak köszönhetően vízhajtó tulajdonsággal bír, de ehhez az kell, hogy a sót felejtsd el, ha eszed.
Rosttartalmának köszönhetően lassítja a felgyorsult anyagcserét, béta-karotin-tartalma pedig azért felel, hogy segítsen megtartani a kellemes napbarnított bőrszínt.
4. Cseresznye
A cseresznye közismert immunrendszer-erősítő, hiszen a C-vitamin mellett rengeteg A-, B1-, B2- és B6-vitamin is található benne. A bioflavonoidoknak köszönhetően ez az édes gyümölcs segíti a bőr megújulását, lassítja az öregedési folyamatokat, és jótékonyan hat a kötőszövetek anyagcseréjére is. A benne található vitaminok kiváló antioxidánsok, de vértisztító hatása is csodákra képes.
Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított már a hatása.
Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú cseresznyét válasszunk, lehetőleg szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik meg.
5. Retek
A gyakran figyelmen kívül hagyott retek egy rendkívül tápláló gyökérzöldség, sok C-vitaminnal és egyéb antioxidánsokkal. Mivel sok vasat és folsavat tartalmaz, így a várandós nőknek kifejezetten ajánlott, nem csak nyáron. Kifejezetten alakbarát élelmiszer.
Félcsészényi retekben mindössze 9 kalória található, és csak 2 gramm szénhidrát.
Tartalmaz még B-vitamint, káliumot, mangánt, magnéziumot és kalciumot is. Az a jó retek, amelyik kemény. A szabálytalan forma és a kisebb foltok a retek esetében nem számítanak negatív tényezőnek, hiszen a föld alatt növekedtek.
6. Uborka
A káliumban, K-vitaminban gazdag és vízzel teli uborka a tökéletes nyári zöldség, amely jóllakottságot és hidratáltságot eredményez. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz: foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat, de a B- és a C-vitamin sem hiányzik belőle. Alacsony a szénhidráttartalma, 100 grammban csupán 16 kalória van. Ez a mennyiség egy 2000 kalóriás diéta esetén a napi C-vitamin-bevitel 4 százalékát fedezi. Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító hatása is van.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés