Ide mindenképp menjetek el a hétvégén: izgalmas kirándulóhelyek a családnak

20220413 141527

A tél utáni hűvös tavasz hatására úgy tűnhetett, az örökkévalóságig tart, mire beköszönt a melegebb idő, de végre kirándulással is tölthetjük a hétvégéket: ne csak gyereknapon ismerkedj meg ezekkel a szuper kirándulóhelyekkel!

A szabadban töltött idő gyerekekre gyakorolt pozitív hatásainak se vége, se hossza:

szemüknek is nagyon jót tesz, ha természetes fényben tartózkodunk, és nem a monitort bámulják, a nagymozgások gyakorlása által fejlődnek képességeik, immunrendszerük is erősödik,

de az az igazság, hogy nem csak miattuk érdemes minél többet a természetben tartózkodnunk. A felnőttek mentális egészségre is kifejezetten pozitív hatást gyakorol, ha a zöldben töltjük szabadidőnk egy részét: mutatunk néhány olyan túrát, kirándulást, amelyet a kicsik és a nagyok egyaránt élvezni fognak.

Ezért jó kirándulni, nem csak gyerekkel

Ezek a kirándulások akár óvodáskorú gyermekkel is teljesíthetők, babakocsival viszont nem mindegyiknek érdemes nekivágni. Aki kirándulna, de van még nem „önjáró” gyermeke, annak egyébként is inkább a hordozást javasoljuk, mint a babakocsit, így a tempó megmarad, de amikor épp pihentek, a legkisebbek is szaladgálhatnak egy kicsit.

Legkönnyebb kirándulásunkat akár 3 éves kortól felfelé is megpróbálhatjátok beiktatni egy hétvégébe, de a nagyobbak is élvezni fogják azt: egy erdőben a gyerek sosem unatkozik.

Kisgyerekes családokban sokszor a hordozás a kirándulások megmentője
Kisgyerekes családokban sokszor a hordozás a kirándulások megmentőjeJordan Siemens / Getty Images Hungary

Vuk virtuális tanösvény

A Budai-hegységben található Vuk tanösvény a kicsik kedvence lehet 2,5 kilométeres hosszával, viszont a nagyok is szeretni fogják, virtuális tanösvényről lévén szó. A terep könnyű, de azért vannak izgalmas részei is, ráadásul, ha gyereked már ismeri Fekete István regényét vagy annak egyszerűsített meseváltozatát, extra izgalmat ad majd a kiránduláshoz az, hogy 12 állomáson multimédiás tartalmak is színesítik a programot.

Ezek eléréséhez a Digitális vándor alkalmazásra lesz szükséged, mely a tanösvény kijelölt pontjain tartalmakkal ad feladatot vagy éppen szórakoztat.

A kiterjesztett valóság technológiájának köszönhetően még állatokat is megidézhettek, miközben teljesítitek a távot,

ami után garantált, hogy a gyerekek hazafelé az autóban arra kérnek majd, mesélj Vukról nekik egy kicsit.

Ha túl rövidnek bizonyulna a táv, a kisebbeket biztosan vigasztalja majd a Macis játszótér, ahol nyugodtan eltölthettek még egy kis időt.

Milyen hosszú? 2,5 kilométer

Kinek? Már a legkisebbeknek is.

Paprikás-patak: ne csak melegben látogasd!

A homokkőfal mászásra csábít
A homokkőfal mászásra csábítKálmán Szonja

A Budai-hegység legnagyobb vízesését nézhetitek meg a gyerekekkel, ha ellátogattok a Solymár szélén induló túraútvonalhoz, mely a Paprikás-patak mentén kalauzol. A teljes túraútvonal sem hosszú, mindössze bő 5,5 kilométer, és ebben már benne van a solymári várhoz tett kitérő is!

Az én gyermekeimnél a Paprikás-patak már a nevével, no meg a patakkal nyerő választás volt. Annak, aki ide indul, érdemes azért arról is tudnia, hogy ez elég sok család esetében van így, ezért hát jobb, ha számítanak arra, hogy sokakkal összefuthatnak. A túraútvonal alig tartalmaz szintemelkedést, ezért ha bírják a gyerekek a gyaloglást, akkor kicsikkel is lehet célpont a patak, jó időben ugyanakkor mindenképp érdemes váltózoknival vagy -cipővel készülni arra, hogy a gyerekek előbb-utóbb biztosan patakozni akarnak majd.

A kirándulás közben sok izgalmas dologra számíthatunk: homokkőfal, melyet a bátrabbak megmászhatnak, a már említett vízesés – egy falépcső jelzi –, hidak, egy nem iható vizű forrás is találhatók mellette. A várból nagyszerű kilátás tárul elénk a környékre.

Érdemes emlékeinkben a téli hónapokra is megőrizni a Paprikás-patakot: kemény fagyban jég borítja tetejét, egyes részein erre rá is lehet állni.

Milyen hosszú?  5,6 km

Kinek? Ha a szintemelkedés nélküli hosszasabb gyaloglást bírja a legkisebb is, akkor az egész családnak.

Apáti-kúti völgy: újra meg újra folyó szeli ketté

Ha a gyerekek már nagyobbak, vagy jól bírják és megszokták a gyaloglást, az Apáti-kúti völgy Pilisszentlászlótól Visegrádig tartó közel 9 kilométeres szakaszát is bebarangolhatjuk velük. Ez nem körtúra, oda-vissza megtéve pedig már igencsak nagy táv, ezért előre kell gondolni arra is, hogy Visegrádról még vissza is kell majd jutnunk Pilisszentlászlóra. A kirándulás szépsége ugyanakkor elterelheti figyelmünket erről a kis gondról, és talán legegyszerűbb Szentendrét bázisnak használva teljesíteni a távot: innen mind Visegrádra, mind Pilisszentlászlóra eljuthatunk tömegközlekedéssel.

Az Alpár-forrás vize iható, de meglehetősen lassan csordogál
Az Alpár-forrás vize iható, de meglehetősen lassan csordogálKálmán Szonja

A jó túracipő, beleértve a vízállóságot is, fontos, mivel

az egyik legizgalmasabb része ennek a túrának az, hogy folyamatosan át kell majd kelnünk egy kis patakon, újra meg újra.

A kövek közt egyensúlyozva meg lehet úszni a dolgot száraz lábbal is, de azért nem gond, ha a gyerekeknek van bekészítve száraz cipő is a hátizsákokba.

A túraút füvészkert, patak, tavak mellett vezet el, de források is várják a kisebbeket és a nagyobbakat, hogy vizükkel kulacsaikat megtölthessék.

Milyen hosszú?  8,8 km

Kinek? Gyakorlott túrázóknak.

Feketevölgy: vonatrajongóknak

Izgalmas a vonatsínekkel tarkított erdei terep
Izgalmas a vonatsínekkel tarkított erdei terepKálmán Szonja

A Börzsönyben az egykori kisvasút nyomtávja mellett kirándulhatunk: van ennek a túrának egy 15 kilométeres, közepesen nehéz változata is, de családosoknak mégsem így ajánljuk a kirándulást – bár Salgó vára is, melyet az a változat érint, megér egy misét.

„Csonka” változatában ugyanakkor kisgyerekekkel is nagy élmény, ahogyan a néhol egyszerűen a levegőben lógó, máshol csak megcsúszott sínek közt sétálhatunk. Van mit megmászni, bár óvatosan érdemes ezt tenni, és a kis hidak is érdekes tereptárgyak túránk ideje alatt.

A Hamuházig, ami nagyjából 2,5 kilométerre található innen, mindenképp érdemes eljutni: a csillék minden gyerek számára nagyon izgalmas látványt jelentenek. Ha innen visszafordulunk, akkor is garantált, hogy a gyerekek élvezik a kirándulást, hiszen a síneket nem lehet megunni!

Milyen hosszú?  5 kilométer, vagy a teljes túraúton 15 km

Kinek? Rövidítve a sík terepen kicsit gyakorlottabb kiránduló kicsiknek is.

Bármelyik kirándulást is választod, fontos, hogy felkészülj arra: vizet, élelmet és megfelelő cipőt, valamint ruházatot vigyetek magatokkal. A papír térkép jó társ, hisz nem kell hozzá térerő, és ne feledkezz meg a kötszerekről sem. Egyébként pedig kirándulásra fel: az egész család élvezni fogja!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek