Ez a receptre felírt gyógyszerek legjobb helyettesítője egy új kutatás szerint

GettyImages-512389477

Egy új finn tanulmány szerint bizonyítottan létezik kapcsolat a vényköteles gyógyszerhasználat és a zöldterületek látogatásának gyakorisága között. A mentális egészségre gyakorolt jótékony hatása mellett most tehát az is kiderült, hogy akár a magas vérnyomás is szabályozható a természetben történő szabadidő eltöltésével.

A tanulmány Finnország legnagyobb városi területein élő, 16 000 véletlenszerűen kiválasztott lakosnak a 2015–16-os környezeti egészségügyi felmérése során adott válaszaira támaszkodott. A kutatók azt akarták kideríteni, hogy a lakóhelyi zöldterületek és vizek látogatásának gyakorisága, valamint ezekre a területekre nyíló lakáskilátás összefüggésbe hozható-e bizonyos receptre felírt gyógyszerek használatával.

A kilátásnak semmi köze nem volt az egészségügyi állapothoz, a természetben töltött aktív idő viszont meglepő összefüggésekre mutatott rá.

A természet és az egészség közötti kapcsolat

A vizsgálat eredményei összhangban vannak azzal az egyre növekvő számú bizonyítékkal, amely a zöldterületekhez való hozzáférés hiányát számos egészségügyi problémával hozza összefüggésbe. A természethez való hozzáférés, különösen városi környezetben, gyakran egyenlőtlenséget mutat: a szegényebb demográfiai rétegeknek kevesebb esélyük van a zöldterületek látogatására.

Az erdők, kertek, parkok, kastélyparkok, temetőkertek, állatkertek, természetes füves területek, mocsarak és vizes élőhelyek számítanak zöldterületeknek, míg a tengerek, tavak és folyók a kék területek példái
Az erdők, kertek, parkok, kastélyparkok, temetőkertek, állatkertek, természetes füves területek, mocsarak és vizes élőhelyek számítanak zöldterületeknek, míg a tengerek, tavak és folyók a kék területek példáiAgnieszka Sokol / EyeEm / Getty Images Hungary

Az összefüggés vizsgálata érdekében a Finn Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatói adatokat gyűjtöttek arról, hogy a 25 éves és annál idősebb városlakók hogyan viszonyulnak a lakóhelyük egy kilométeres körzetében lévő zöld (szárazföldi) és kék (vízi) tereihez.

A résztvevőket a szorongás, álmatlanság és depresszió, valamint a magas vérnyomás és asztma elleni vényköteles gyógyszerek használatáról kérdezték. Ezután megkérdezték, hogy május és szeptember között milyen gyakran töltöttek időt a szabadban, természetközelben, a válaszok a „soha” és a „hetente öt vagy több alkalommal” között mozogtak.

A vizsgálat eredményei

A vényköteles gyógyszereket a kutatók a rossz egészségi állapot mérőszámaként azonosították. Választásuk azért esett a szorongás, az álmatlanság és a depresszió, valamint a magas vérnyomás és az asztma elleni gyógyszerekre, mert ezek elég gyakoriak, és potenciálisan kritikus egészségügyi problémák előszobájaként is ismertek.

A városi zöldterületek, például parkok vagy közösségi kertek gyakori látogatása gyógyszer helyett szolgálja az egészségünket
A városi zöldterületek, például parkok vagy közösségi kertek gyakori látogatása gyógyszer helyett szolgálja az egészségünketemilysophie2 / Getty Images Hungary

A vizsgálat erős kapcsolatot fedezett fel a zöldterületekre tett kirándulások és a fenti receptre felírt gyógyszerek használatának alacsonyabb valószínűsége között. 

A heti három vagy négy zöldterületen történő időtöltés, összehasonlítva az egy vagy annál kevesebb alkalommal, 33%-kal kisebb eséllyel járt együtt a mentális egészségügyi gyógyszerek használatával, a vérnyomáscsökkentők esetében 36%-kal, az asztma elleni orvosságokat illetően pedig 26%-kal csökkent a valószínűsége a gyógyszerhasználatnak.

Ugyanakkor az is kiderült a kutatásból, hogy a gyakori zöldterület-látogatások és a depresszió, szorongás, álmatlanság, magas vérnyomás és asztma elleni gyógyszerek alacsonyabb használata között megfigyelt összefüggések nem függtek a társadalmi-gazdasági helyzettől.

„A természetjárás egészségügyi előnyeit alátámasztó egyre több tudományos bizonyíték valószínűleg növeli a városi környezetben a jó minőségű zöldterületek kínálatát, és elősegíti azok aktív használatát” – írták a kutatók. „Ez lehet az egyik módja annak, hogy javuljon az egészség és a jóllét a városokban.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra