Könnyen elérhető izgalmas kerékpáros útvonalak az őszre

GettyImages-558364063

Az ősz ideális időszak arra, hogy akár kerékpárral is felfedezzük az országot. Legyen szó izgalmas hegyi útvonalról, hosszú, dimbes-dombos vidékeken keresztülfutó túráról vagy laza tekerésről a gyerekkel. Mutatjuk ötleteinket, melyek igazán aktívvá és széppé tehetnek egy őszi hétvégét.

Ősszel különösen szép arcát mutatja a természet, függetlenül attól, hogy a hegyekben vagy sík vidéken járunk. Érdemes ilyenkor biciklire pattanni, és felfedezni a gyönyörű vidékeken futó kerékpárutak mentén elterülő tájakat, a sűrű erdőt, helytörténeti nevezetességeket.

Kerékpárral is irány a Balaton

A Balaton hazánk egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, méltán kedvelt a kerékpárosok körében is, hiszen csodálatos élményt nyújtó program lehet egy hosszú hétvégére. Habár a Balatont körülvevő bicikliút jelentős része közúti szakaszon vezet végig, érdemes legalább egyszer végigtekerni, és megcsodálni a balatoni partvidéket.

Számos élményben lehet része annak, aki a Balatont választja kerékpáros kikapcsolódásra
Számos élményben lehet része annak, aki a Balatont választja kerékpáros kikapcsolódásraGyorffy Arpad / balatontipp.hu

Az összesen 210 kilométer hosszan futó kerékpárút kellemes tempóban három nap alatt végigbiciklizhető. Sajnos ősszel már nem elég meleg az idő ahhoz, hogy a biciklitúra közben csobbanjunk egyet a Balatonnál. Mindezért kárpótolhatnak az út mentén kínálkozó gasztronómiai és borélmények. 

A balatoni kerékpáros körutazás előnye, hogy nemcsak három-, hanem akár többnaposra is tervezhetjük, mert útközben számos szállás és vendéglátóegység is szolgálja a kényelmünket.

Kalandtérképpel a Tisza-tó körül

A hazai állóvizek közül a Balaton mellett a Tisza-tó is igen kedvelt nemcsak a fürdőzők, hanem a kerékpározók körében is. A mintegy 65 kilométeres Tisza-tavi kerékpártúra kellemes egynapos időtöltést kínál. A víztározó környezetében lévő települések felkészültek a biciklisek fogadására, így útközben több helyen megállhatunk felfrissülni, és természetesen azért, hogy gyönyörködjünk a táj szépségében.

A Tisza-tó körüli kerékpározás közben garantált a lenyűgöző növény- és állatvilág
A Tisza-tó körüli kerékpározás közben garantált a lenyűgöző növény- és állatvilágCzeglédi Zsolt / MTI

A kalandozáshoz játékos és informatív térképet is használhatunk. A Tisza-tavi Kalandtérkép célja, hogy az ideérkezőkkel megismertesse a tó vízrajzát, valamint bemutassa a legfontosabb turisztikai desztinációit, színvonalas gasztronómiai helyeit és kikötőit. A térképnek köszönhetően az aktív pihenésre vágyó turisták átfogó képet kaphatnak arról, hogy mit érdemes megnézni, merre érdemes elindulni.

Bármelyik útvonalat is választjuk, garantált a lenyűgöző növény- és állatvilág, a könnyű sík terep, a nap végére a kellemes fáradtság az izmainkban és a számtalan felejthetetlen élmény.

A terület jelentős kerékpáros látogatottságát jelzi a tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrum is, ahol a megfáradt kerékpárosok megpihenhetnek, és a túrázók akár biciklit is bérelhetnek. 

Családi kerékpártúra a Mátrában

Gyönyörű, őszi színekben pompázó erdő várja a kerékpárosokat a Mátrában, ahová Gyöngyösről érdemes elindulni. Innen a több mint hét kilométer hosszú védett kerékpárúton vagy kis forgalmú úton tekerhetünk fel Mátrafüredre. Útközben megállhatunk az 1700-as években vájt farkasmályi borospincéknél, vagy kis kitérővel elkerekezhetünk a vulkanikus utóműködés során keletkezett geológiai ritkasághoz, a legendák övezte gyöngyössolymosi Bába-kőhöz.

A Mátrában akár az erdőben is kerékpározhatunk
A Mátrában akár az erdőben is kerékpározhatunkSolStock / Getty Images Hungary

Ha az ország legmagasabb pontját, Kékestetőt tűzzük ki célul, akkor Mátrafüreden meg is pihenhetünk, itt a legendás büfésoron a palóc ételeket is megkóstolhatjuk. Néhány kilométerrel föntebb, Sástón is felejthetetlen élmények várnak, akár az ország legmagasabban fekvő mesterséges tavánál, akár a bátorságunkat próbára tevő kalandparkban állunk meg élményeket gyűjteni. 

A Mátrafüredig tartó kétórás túra kezdő kerékpárosoknak és családoknak is ajánlott, hiszen számos lehetőség van útközben megpihenni.

Felújított bringaúton Szentendrére

A Budapestről induló bringás kirándulások közül az egyik legnépszerűbb a Szentendrére tartó túra, melynek egyik előnye, hogy immár felújított, rendezett kerékpárúton tekerhetjük végig.

A Duna partján is pazar panoráma kíséri a kerékpározókat
A Duna partján is pazar panoráma kíséri a kerékpározókatBődey János / Index

Szentendrére több útvonalon is eljuthatunk, mi most a Margit híd budai hídfőjétől javasoljuk az indulást, ahonnan továbbhaladunk a rakparti kerékpárúton, a Filatorigáton, a Római-parton, innen áttekerünk a Lupa-szigetre, majd a Duna-parton végiggurulva elérjük Szentendrét.

Az így megtett út valamivel több mint húsz kilométer, és lesz benne rövid macskaköves út, tekerés a Duna-mentén, hídon átkelés, csendes, gyönyörű ártéri erdőn át való biciklizés és kalandos földút is.

Ez a szakasz kiválóan alkalmas egy családi kerékpározásra, hiszen több pihenővel könnyen teljesíthető. Megállhatunk például a Római-part egyik stégjén, vagy az egyik büféjében akár egy hekket is megehetünk, de megállhatunk a Megyeri híd előtt található bringás pihenőhelyen is.

Ha elértük a Duna-korzót Szentendrén, nézzünk körbe a mediterrán hangulatú belvárosban, és ha az időjárás kedvező, frissüljünk fel egy finom fagyival, sütivel. Ha az odafelé vezető úton nagyon elfáradnánk, visszafelé akár HÉV-vel is utazhatunk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra