Örökre eltűnhet az a csokoládé, amit úgy szeretünk

Kovács Eszter
GettyImages-145083408
Olvasási idő kb. 3 perc

A klímaváltozás és a kakaófa betegsége miatt lehetséges, hogy idővel teljesen eltűnik a kakaó a csokoládéból.

A kakaót helyettesítő terméket szintetikus anyagokkal akarják helyettesíteni, egyes startupok már erre alapozva keresik a befektetőket, írja az Agroinform.

Szintetikus kakaó válthatja fel a valódit a csokoládéban

A klíma megváltozása az egész világra, az életünkre is nagy hatással van, nem kivétel ez alól az édesipar sem. Egyes vélemények szerint csokoládé alapját jelentő kakaó eltűnhet, mivel a kakaófákat gombás megbetegedés pusztítja. Emiatt merült fel a kérdés, hogy mi lesz a csokival.

A klímaváltozás miatt veszélyben vannak a kakaófák, így a csokoládé is
A klímaváltozás miatt veszélyben vannak a kakaófák, így a csokoládé isAnders Ryman / Getty Images Hungary

Lehetséges, hogy már az egészen közeli jövőben felváltják a hagyományos csokoládékat az olyanok, amelyek nem is tartalmaznak kakaót, a gyártók pedig a megszokott csokoládéízt molekuláról molekulára fogják összerakni.

A csokoládéipar változása már elkezdődött, a kakaóbab ára fél évszázados csúcsot ért el az elmúlt néhány hónapban.

Az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa az elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedek intenzív erdőirtásának, a kakaó-monokultúra térnyerése következtében a csoki karbonlábnyoma elérheti a hírhedtté vált marhahús egyharmadát is, és meghaladhatja a baromfiét.

Az is megdöbbentő adat, hogy becslések szerint 1988 és 2008 között 2-3 millió hektárnyi, azaz 2-3 millió futballpályányi terület erdőpusztítását írhatjuk a kakaótermesztés számlájára.

Egy elemzésből az is kiderül, hogy az elmúlt év egyre dráguló árait látva a vásárlók nyitottabbakká váltak más édességekre is. Visszaesett a csokoládéfogyasztás és terjed a már hazánkban is ismert zsugorinfláció.

Máshol már ismerik

Az Egyesült Államokban a fogyasztók már találkozhatnak a kakaómentes kakaóval. A gyártó startup cég szerint a termékük azért sikeres, mert a kakaóbabban levő molekulák nem csak a kakaóbabban találhatóak meg. Ennek köszönhetően az innovatív ipari folyamatok során szinte molekulánként rakják össze a kakaóízt a kakaómentes csokoládétermékekhez.

Tracey Allen, a J. P. Morgan mezőgazdasági nyersanyagokkal foglalkozó stratégiai elemzője elmondta, hogy további ültetvények telepítése nélkül a kakaóellátás hosszútávon fenntarthatatlanná válhat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek