Aludja ki magát minden gyerek: ennyi pihenésre van szüksége hozzá

GettyImages-135538269
Olvasási idő kb. 4 perc

Az alvás mindenki rutinjának és az egészséges életmódnak nélkülözhetetlen része. A gyerekek esetében kiemelten fontos a pihenés. A gyermek agyának alvásra van szüksége ahhoz, hogy helyreállítsa a napközben elhasznált erőforrásokat.

Az alvás fontosabb, mint gondolnád: a legtöbb gyereknek mozgalmas napjai vannak, különösen, amikor újra elkezdődik az iskola. És míg egy jól kipihent agy képes megoldani a problémákat és megtanulni az új információkat, a fáradt agy nem – így a napot is sokkal kevésbé élvezi.

Így fárasztja a gyereket az iskola

Ott van az iskola, a házi feladat, a barátokkal való rohangálás, valamint különórák, legyen szó sportról vagy egyébről. A nap végére a szervezetnek pihenésre van szüksége: az alvás lehetővé teszi, hogy a gyerek teste pihenjen és készen álljon a következő napra.

Az alvás lehetővé teszi, hogy a gyerek teste pihenjen
Az alvás lehetővé teszi, hogy a gyerek teste pihenjenMatt Carr / Getty Images Hungary

Mennyit kell aludnia egy gyereknek?

Az alvási mennyiség életkortól függően változik. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia a következőket ajánlja:

 • 1 év alatti csecsemőknél: 12–16 óra
 • gyermekeknél 1–2 éves korig: 11–14 óra
 • 3–5 éves gyermekeknél: 10–13 óra
 • 6–12 éves gyermekeknél: 9–12 óra
 • tinédzsereknél 13–18 éves korig: 8–10 óra

A legtöbb gyerek viszont nem alszik eleget. Bár, az is igaz, hogy nem minden gyerek egyforma, és néhánynak több alvásra, míg másoknak kevesebbre van szüksége. Felnőttként is tudjuk, hogy ha nem aludtunk eleget, akkor nehéz, nyűgös érzés uralkodik rajtunk, és olyankor nem vagyunk a legjobb formánkban. 

Elegendő alvás nélkül a gyerekek is rosszkedvűek, fáradtak vagy nyűgösek lehetnek. Fontos a következetesség és a lefekvési rutin kialakítása.

Ez azt jelenti, hogy az alvás minden este ugyanabban az időben kezdődjön, és lehetőleg ezt mindig tartsuk be.

Mi történik, ha a gyerekek nem alszanak eleget?

Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél az alvás rendszeresen a megfelelő mennyiségű, ott javult a figyelem, a viselkedés, a tanulás, a memória, valamint az általános mentális és fizikai egészség is. Az elégtelen alvás magas vérnyomáshoz, elhízáshoz és akár depresszióhoz is vezethet, és bizony erre már gyerekkorban oda kell figyelni. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) becslése szerint az alvásproblémák a gyermekek 25–50 százalékát és a serdülők 40 százalékát érintik. A keveset alvó gyerek ingadozhat a rosszkedv és a hiperaktivitás között. A magas nem alvási eredmények azért aggasztóak, mert a korai gyermekkori rossz alvás összefüggésbe hozható az allergiás nátha és az immunrendszer problémáival is.

Nem normális, ha a gyerek elalszik az iskolában
Nem normális, ha a gyerek elalszik az iskolábanImage_Source_ / Getty Images Hungary

Tippek, hogy a gyerek jól és nyugodtan aludjon

 • számítógépek, tv-képernyők, videójátékok és más erős fények kikapcsolása
 • fürdés, pizsama és fogmosási idő
 • könnyű könyv olvasása, altatódal éneklése
 • egy plüssállat vagy biztonságot nyújtó takaró kiválasztása
 • akkor legyen a fektetés, amikor a gyerek már álmos, ez segít neki megtanulni, hogyan kell önállóan elaludni
 • a szobában ne legyen se túl hideg, se túl meleg
 • zárd ki a fényt, legyen sötétítőfüggöny vagy redőny, és nem kell éjszakára a lámpa fénye

Néha érdemes ellenőrizni az alvást

Érdemes rendszeres időközönként mérni a gyermek alvási idejét, különösen, ha problémákra utaló jeleket lát a szülő. Ugyanis, ha megfelelő az alváshigiénia, de a gyerek továbbra is álmosnak érzi magát, vagy nehezen alszik el éjszaka, esetleg még bepisil vagy gyakoriak a megmagyarázhatatlan éjszakai felébredések, akkor érdemes szakemberhez fordulni, hogy ellenőrizze, nincs-e alvászavara vagy szorongásos betegsége.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek