Iskolatáska-kisokos: ami mindenképp kerüljön bele a gyerek táskájába

GettyImages-1136975571

Minden gyermek egyedi, de ha iskolába járásról van szó, akkor egyvalamiben megegyeznek: néhány dolognak mindegyik gyerek táskájában ott a helye. Emlékszel még, milyen volt, amikor a második órán szembesültél vele, hogy otthon hagytad az uzsonnád, valamelyik füzetedet – és nem direkt, mert nem volt kész a lecke – vagy épp a tornazsákod, pedig az utolsó óra tesi volt.

Középiskolában már nem, de az általános iskola alsó tagozatában még különösen fontos, hogy a szülő felügyelje, hogy mi kerül a gyerek iskolatáskájába. A legjobb, ha anya rendelkezik egy „csekklistával”, amit minden reggel végigpörget, hogy a lurkó ne szenvedjen semmiben sem hiányt az amúgy is fárasztó iskolai napon.

Fontos, hogy a gyerek is tudja, hogy ezek a dolgok állandóan nála vannak – legalábbis akkor, amikor valóban szüksége van rá. Lássuk, melyek ezek.

Nem mindegy, mi kerül a táskába
Nem mindegy, mi kerül a táskábaShutterstock

Alapfelszerelés a tanórákra

Idetartoznak a ceruzák, könyvek, füzetek, vonalzó, radír, minden olyan dolog, ami az órai munkához nélkülözhetetlen. A túlcsomagolás elkerülése érdekében ragaszkodni kell az alapokhoz, ezért sokkal többet sem érdemes berakni, mint amire valóban szüksége van a gyereknek. 

Az órarend mindig a legjobb kiindulási pont, hiszen így tudja a szülő, hogy egyes napokhoz pontosan milyen tételek szükségesek.

Azok a könyvek, eszközök viszont nem kellenek a táskába, amit az adott napon nem használnak. Például, ha az órarend nem tartalmaz rajzórát, felesleges berakni a zsírkrétákat. A legtöbb iskola hivatalos tanulmányi kelléklistát készít, ezt nem is érdemes a szülőnek felülbírálnia.

Uzsonnásdoboz

Sokkoló lehet a szülő számára, ha rájön, hogy a gyerek elemózsia nélkül ment az iskolába. Persze, más a helyzet, ha az iskolában kap többszöri – vagy legalább egyszeri – étkezést, de a biztonság kedvéért még akkor sem árt valami hazaival is készülni, hiszen nincs rosszabb az éhes gyereknél, aki így figyelni sem tud az órán.

Az uzsonnásdoboznak könnyűnek és kényelmesen szállíthatónak kell lennie. Ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, és fontos, hogy a gyerek is könnyedén tudja kinyitni és becsukni.

Vizesüveg

Minden gyermeknek szüksége van megfelelő mennyiségű vízre mindennap. Aktívak, energikusak, ezért sokat izzadnak, amit viszont pótolni kell. Ezenkívül a víz hozzájárul az egészséges emésztéshez és a rugalmas izmok fejlődéséhez is. 

Egy kulaccsal – ami már rengetegféle dizájnnal, formával és méretben kapható – tökéletesen lehet gondoskodni arról, hogy gyermeked elegendő vízhez jusson egész nap.

Persze, mivel a gyerekek az iskola területén könnyen hozzájuthatnak a vízhez, ezért célszerű egy kényelmes méretű palackot választani, az viszont sose maradjon ki a táskából. Egyébként a legtöbb iskolatáskán a vizesüvegnek már külön tárolórésze van (például oldalt egy hálós zseb), ami nagyon praktikus.

Az alapfelszerelés a tanórákra mindig legyen kéznél
Az alapfelszerelés a tanórákra mindig legyen kéznélDivany / Dívány

Időjárási B terv

Erre talán kevesen gondolnak, de ahogy jön az ősz, úgy érkezik meg a rossz idő is.

Az eső ellen a gyerekek ritkán védekeznek esernyővel, ezért egy esőkabát, egy váltófelső sosem árt.

Ezeket viszont nem kell állandóan becsomagolni, hiszen többnyire kiszámítható az adott nap időjárása. Télen ugyanígy kellhet egy másik sapka, kesztyű, na meg a cipő. Egy megfázást, ha el lehet kerülni, akkor el is kell, hiszen úgyis számos vírus nyújt majd „lehetőséget” a megbetegedésre.

Így hát, a gyermek iskolatáskája sok átgondolást és odafigyelést igényel. Törekedjünk az egyszerűségre és a hiánytalan felszerelésre, hiszen, ha a gyerek már az első éveiben ezt szokja meg, akkor később, amikor már magának pakol, tudni fogja, hogy mire figyeljen, és ismerni fogja a saját, már jól bejáratott rendszerét.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek