Íme, az ideális tanulósarok: erre figyelj az íróasztal kiválasztásakor

GettyImages-1217358293

Hamarosan becsöngetnek: sokan gondolkoznak azon most, hogyan alakítsák ki vagy át gyerekük tanulósarkát, milyen elvek alapján válasszanak neki íróasztalt. Van pár tippünk arra, hogy jól sikerüljön a dolog!

Az ergonómiai szempontok mellett a tanulósarok kialakításakor érdemes odafigyelni arra is, hogy koncentrációra ideális körülményeket teremtsen a tanulósarok. Szerencsére pontosan tudjuk, milyen követelményeknek kell megfelelnie ehhez: mutatjuk, milyen a jó tanulósarok.

Az íróasztal kiválasztása

A legfontosabb a méret: mielőtt megvennéd az íróasztalt és a hozzá tartozó széket, ültesd elé a gyereket. 

Ha a talpa nem ér le a padlóra, a szék magas, nem felel meg számára.

Fontos az is, hogy egészségesen ülhessenek, egyenes háttal: ha görnyedten végzik feladataikat, az egészségtelen. Az állítható lábú asztalok nagyon praktikusak, ezek választásával elkerülhető az, hogy elsősöd hamar kinője az asztalát.

Ugyanígy a megvilágításra is oda kell figyelned, az olvasáshoz ideális fényviszonyokat kell kialakítani az asztalnál napfénynél, és a lámpaválasztás alapja is ez legyen.

Az íróasztal választásakor ne így ültesd elé a gyereket…Getty Images Hungary
Az íróasztal választásakor ne így ültesd elé a gyereket…Getty Images Hungary10'000 Hours

A kulcsszó: nyugalom

Akár saját szobában, akár megosztott térben rendezed be a tanulósarkot, fontos, hogy tévé, játékok halmaza vagy egyéb zaj lehetőleg ne terelje el a gyerek figyelmét. Az íróasztalon az iskolaszereknek van helye, nem pedig a legutóbb összerakott legónak, hiszen az utóbbi teljes mértékben eltereli a figyelmet a tanulásról.

A lámpa mellett tehát legyen elég hely arra, hogy tolltartóját és épp aktuálisan használt füzetét, könyvét is el tudja helyezni az asztalon, valamint dolgozni is tudjon azon. Ceruzahegyező, ceruzatartó persze kerülhet az asztalra, de ha már van mobiltelefonja az iskolásodnak, azt ne ennél az asztalnál töltse fel – szintén kísértést jelent a feladatról való megfeledkezésre ez.

Nálatok saját szobában tanul a gyerek?

Ettől még ne legyen egyhangú a tanulósarok!

Mindez nem azt jelenti, hogy egy szürke, unalmas sarkot kell berendezned. Nyugodtan használj színeket, hadd legyen esztétikus és nyugalmat sugározó egyben a tanulósarok! Ebben az esetben szívesebben ül majd le az asztal elé a gyermek, mivel jobban tetszik neki a környezet.

Nyugodtan vond be a dekorálásba a gyermeket is, ettől még inkább sajátjának fogja érezni a tanulósarkot.

Ha több színben érhető el az asztal vagy szék, hadd válasszon maga közülük, ugyanígy, ha mágnestáblát vagy egyéb fali tárolót is felszereltek, szintén biztosítsd neki a választás lehetőségét.

Az egyediségnek is megvan a helye a tanulósaroknál
Az egyediségnek is megvan a helye a tanulósaroknálMaria Symchych-Navrotska / Getty Images Hungary

Ne feledkezz meg a tárolásról sem

Minél nagyobb az iskolásod, annál több füzete és könyve lesz, amelyet valahova el is kell tennie. Az íróasztal kiválasztásakor érdemes erre gondolni már akkor is, amikor még csak elsős – ezt a bútordarabot nem fogod évente cserélgetni. 

Az állítható lábú, ezáltal állítható magasságú asztalok iskolás éveikben végigkísérhetik a gyerekeket,

ezért nézd meg, hány fiókja, polca van az asztalnak. Ha esetleg ezekkel nem rendelkezik, vásárolhatsz pluszszekrénykét gyermekednek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek