Kb. 450 grammos kenyerünk lesz. Valamennyi (általunk kipróbált) univerzális gluténmentes liszttel vagy gluténmentes kenyérliszttel működik.
Hozzávalók 1 darabhoz
- 250-260 gramm gluténmentes liszt
- 1 teáskanál só (kb. 6 gramm)
- 230-240 ml meleg víz
- 2 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál növényi olaj
Elkészítés:
Összekeverjük a sót és a lisztet egy tálban, majd hozzáadjuk a meleg vízben elkevert (nem kell felfuttatni!) élesztőt, és dagasztani kezdjük. Két-három perc után hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk (géppel összesen 5-6 perc kell neki). Kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 50-60 percig).
Ha letelt az idő, (bőven) lisztezett deszkán átgyúrjuk, és kenyeret/cipót formázunk belőle, és a tetejét olajjal megkenjük. Ha szeretnénk, ejtsünk rajta bevágásokat (lisztezett késsel a legkönnyebb), majd 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 45 perc). Még forrón (ahogy kivettük a sütőből) megkenjük/spricceljük a tetejét vízzel.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.