Gluténmentes alaprecept: házi kenyér

Kívül ropogós, belül puha, friss gluténmentes házi kenyér negyedóra munkával. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept.

Kb. 450 grammos kenyerünk lesz. Valamennyi (általunk kipróbált) univerzális gluténmentes liszttel vagy gluténmentes kenyérliszttel működik. 

Nem baj, ha a tésztánkat ragacsosnak találjuk kelesztés előtt, formázáskor elég sok lisztet fel fog venni.
Nem baj, ha a tésztánkat ragacsosnak találjuk kelesztés előtt, formázáskor elég sok lisztet fel fog venni.Ross Woodhall

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 250-260 gramm gluténmentes liszt
  • 1 teáskanál só (kb. 6 gramm)
  • 230-240 ml meleg víz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál növényi olaj
Recept idők

 

 

 

Elkészítés:

Összekeverjük a sót és a lisztet egy tálban, majd hozzáadjuk a meleg vízben elkevert (nem kell felfuttatni!) élesztőt, és dagasztani kezdjük. Két-három perc után hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk (géppel összesen 5-6 perc kell neki). Kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 50-60 percig).

Ha letelt az idő, (bőven) lisztezett deszkán átgyúrjuk, és kenyeret/cipót formázunk belőle, és a tetejét olajjal megkenjük. Ha szeretnénk, ejtsünk rajta bevágásokat (lisztezett késsel a legkönnyebb), majd 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 45 perc). Még forrón (ahogy kivettük a sütőből) megkenjük/spricceljük a tetejét vízzel.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek