Csicseriborsó-nuggets: gluténmentes, tejmentes falatkák

Nagyon hamar elkészül, fűszeres ízt és nuggetsformát hoz, és telis-tele van zöldséggel. Húsmentes, tejmentes, gluténmentes recept.

Kb. 10 darab lesz belőle. 

Hús nélkül is miénk lehet a nuggetsélmény.
Hús nélkül is miénk lehet a nuggetsélmény.LarisaBlinova

Hozzávalók

  • 200-220 gramm csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
  • 1 fél cukkini reszelve
  • 1 darab sárgarépa reszelbe
  • 0.5 közepes apróra vágott vöröshagyma
  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál növényi olaj + a sütéshez
  • negyed bögre gluténmentes zabpehelyliszt vagy zsemlemorzsa
  • 1-1 teáskanál pirospaprika, só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
Recept idők

 

 

Elkészítés:

Tegyük az összes hozzávalót konyhai robotgépbe (késes aprítóba), és néhányszor keverjük át (de ne túlságosan!). A keveréknek nedvesnek kell maradnia, és kanállal formázhatónak.

Melegítsünk olajat egy nagyobb serpenyőben. Tegyünk bele kb. púpos evőkanálnyi adagokat a masszából, és süssük meg aranybarnára, kb. 3-5 percig mindkét oldalán. Fogyasszuk melegen, ha nem fogy el, hűtőben néhány napig eláll.

A dietetikus tippje: „Még ha nem is követsz vegetáriánus életmódot, az általános egészségmegőrzés és a bélflóra védelme érdekében érdemes hetente pár húsmentes napot tartanod. Nem fogsz fehérjehiányban szenvedni, hiszen rengeteg jó alternatíva létezik a fehérjepótlásra. Természetesen a tej, tejtermékek és a tojás, mint állati eredetű élelmiszerek, könnyedén beépíthetők a menübe, de a növényi fehérjeforrások közül a száraz hüvelyeseket (mint pl. a csicseriborsó), az olajos magvakat és bizony a gabonaféléket kell kiemelni. Megfelelően, változatosan kombinálva őket teljes értékűvé teheted állati fehérje nélkül is az étrended!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek