Kb. 10 darab lesz belőle.
Hozzávalók
- 200-220 gramm csicseriborsó (főtt vagy konzerv)
- 1 fél cukkini reszelve
- 1 darab sárgarépa reszelbe
- 0.5 közepes apróra vágott vöröshagyma
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál növényi olaj + a sütéshez
- negyed bögre gluténmentes zabpehelyliszt vagy zsemlemorzsa
- 1-1 teáskanál pirospaprika, só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
Elkészítés:
Tegyük az összes hozzávalót konyhai robotgépbe (késes aprítóba), és néhányszor keverjük át (de ne túlságosan!). A keveréknek nedvesnek kell maradnia, és kanállal formázhatónak.
Melegítsünk olajat egy nagyobb serpenyőben. Tegyünk bele kb. púpos evőkanálnyi adagokat a masszából, és süssük meg aranybarnára, kb. 3-5 percig mindkét oldalán. Fogyasszuk melegen, ha nem fogy el, hűtőben néhány napig eláll.
A dietetikus tippje: „Még ha nem is követsz vegetáriánus életmódot, az általános egészségmegőrzés és a bélflóra védelme érdekében érdemes hetente pár húsmentes napot tartanod. Nem fogsz fehérjehiányban szenvedni, hiszen rengeteg jó alternatíva létezik a fehérjepótlásra. Természetesen a tej, tejtermékek és a tojás, mint állati eredetű élelmiszerek, könnyedén beépíthetők a menübe, de a növényi fehérjeforrások közül a száraz hüvelyeseket (mint pl. a csicseriborsó), az olajos magvakat és bizony a gabonaféléket kell kiemelni. Megfelelően, változatosan kombinálva őket teljes értékűvé teheted állati fehérje nélkül is az étrended!”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.