Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 nagyobb sárgarépa
- 2 szál szárzeller (angol zeller vagy halványító zeller néven is ismert)
- 1 darab gomba
- 1 darab kaliforniai paprika
- 2 evőkanál növényi olaj
- 0.5 teáskanál só
- 1.5 dl vörösbor
- 2 bögre főtt lencse (lehet sima vagy vörös és konzerv is)
- 250 ml passzírozott paradicsom (passata)
- 1,5-2 dl víz
- néhány darab babérlevél
- fűszerek ízlés szerint (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, só, bors)
- 1 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
- rizs vagy gluténmentes tészta a tálaláshoz (diétának és ízlésnek megfelelően)
Elkészítés:
Tegyük a hagymát, a fokhagymát, a répát, a szárzellert, a gombát és a paprikát késes aprítóba, és daráljuk apróra. Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá az aprított zöldségeket a sóval. Pirítsuk meg a zöldségeket, kb. 10-15 percig, időnként megkeverve. Adjuk hozzá a bort, a passzírozott paradicsomot, kb. 30-50 ml vizet, a fűszereket (só, bors, babérlevél, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, édesítőszer), majd közepes lángon főzzük 15 percig. Öntsük fel a maradék (kb. 1-1,5 dl) vízzel, tegyük bele a lencsét, és alacsony hőmérsékleten főzzük tovább kb. 10 percig. Vegyük ki a babérleveleket, és gyengéden pürésítsük egy mixer segítségével (ízlés szerint ez a művelet elhagyható). Tésztával vagy rizzsel tálaljuk.
A dietetikus tippje: „A bor alapvetően gluténmentes ital, ám ha bizonytalan és hiperérzékeny vagy, nem árt a borászatnál vagy gyártónál, pincészetnél érdeklődni! Ritkán ugyanis, de előfordulhat gluténtartalmú gabonákkal való érintkezés, illetve derítéskor is használhatnak olyan segédanyagokat, amik gluténtartalmúak. Megjegyzés! Bizonyos derítőanyagok állati eredetűek is lehetnek, pl. halból vagy marhából kinyert zselatin, tejfehérje – szóval a vegán étrendet követőknek sem árt körültekintően tájékozódni!”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.