A gluténmentes, tejmentes, tojásmentes banánkenyér receptje

Egyszerű, elronthatatlan, gyors, variálható és laktató recept. Intenzív, de nem erőszakos banáníz és végtelen puhaság. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, sőt, ha eritrittel készítjük, akkor hozzáadott cukortól is mentes.

Végtelenül puha és illatos banánkenyér reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy ha vendégeket várunk.
Végtelenül puha és illatos banánkenyér reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy ha vendégeket várunk.Arx0nt

Hozzávalók

  • 240 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 1 teáskanál sütőpor, szódabikarbóna
  • csipet só
  • 200 gramm eritrit
  • 70 gramm kókuszolaj
  • 2 darab érett banán
  • 1 teáskanál alma- vagy fehérborecet
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
  • 100 ml víz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és béleljünk ki egy 1 literes sütőformát sütőpapírral.

Tálban olvasszuk fel/langyosítsuk a kókuszolajat (mikrohullámú sütőben kb. 15 másodperc). Egy másik tálban pépesítsük a banánt (botmixerrel vagy villával is pürésíthetjük). Keverjük hozzá a kókuszolajat, majd adjuk hozzá az eritritet, a vaníliát, a vízben elkevert ecetet. Legvégül adjuk hozzá a szódabikarbónával, sütőporral, sóval elegyített gluténmentes lisztet, és keverjük simára.

Öntsük a tésztát a sütőformába, és 40-45 percig (tűpróbáig) sütjük.

A dietetikus tippje: 
„Talán nem tudtad, de a banán (és egyéb gyümölcspépek) tökéletesen használhatók tojás helyettesítésére. Ráadásul, ha túlérett, barna – talán már kidobásra ítélt – banánokat választasz, az édesítővel is spórolhatsz, a banánpüré természetes édesítőként is szuperál.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Palacsinta tápiókalisztből: meg nem mondod, hogy mentes Palacsinta tápiókalisztből: meg nem mondod, hogy mentes

Egyszerű, könnyen forgatható, gluténmentes, lassú felszívódású tápiókapalacsinta, ráadásul tisztára olyan, amilyet a nagyi süt. Vegánok ne olvassanak tovább.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

A legjobb, leggyorsabb csípős mártogatós: bang bang szósz (glutén-, tojásmentes recept)

Chili mayo, spicy mayo vagy bang bang néven is ismerheted, de ha megszereted, saját nevet is adhatsz neki. Ha megkóstolod, úgyis ez lesz. Sült húsok, halak, nuggets, sült, rántott zöldségek, édesburgonya- és cukkinihasábok mellé is fantasztikus. Glutén- és tojásmentes, és vegán verzióban is elkészíthető.

2020. június22., 06:00

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Vegán banánkenyér – a reggeli tejeskávéd mellé tökéletes belőle egy-két szelet

Igazi banánmentő fogás, ami megbarnult darabokkal a legfinomabb! Ha a banán már elég édes, még kevesebb cukrot kell majd hozzá használnod, ha pedig még izgalmasabbá tennéd, datolyadarabokkal vagy egy fél lime levével és héjával ízesítsd.

2021. február11., 06:00

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek