Ha kilóg a fej, már késő babaülést váltani!

A Consumer Reports posztolta alábbi videót, ami igen jól szemlélteti, mi történik balesetkor a hátsó ülésen a hátrafelé néző ülésben elhelyezett csecsemővel. A videó készítői azért találták fontosnak megosztani a tapasztalatokat, mert sokan nem tudják, hogy jobb az ajánlott kornál előbb nagyobbra cserélni a babaülést, amennyiben a baba feje megközelíti az ülés fejtámlájának végét.

A balesetkor történő fejsérülés ugyanis a leggyakoribb halálozási okok közé tartozik, ezért 2014-től új teszteket kezdtek elvégezni, amik során bebizonyosodott, hogy a fejsérülések leggyakoribb oka pont az, hogy a babák feje ütközéskor túlnyúlik az ülésen, ennyi már elég is lehet ahhoz, hogy az első ülés háttámlájához csapódhasson. 

Ezért aztán most figyelmeztetik a szülőket, hogy nem a korhatár a legfontosabb szempont a gyerekülés vásárlásakor, hanem a gyermek mérete, ami természetesen sokszor egyáltalán nem úgy alakul, ahogy az az ülés készítői szerint várható. Nélkülözhetetlen tehát, hogy a szülők időben ültessék át egy másik, nagyobb gyereknek való kocsiülésbe a porontyot. 

A Consumer Reports a bébiüléseket ugyanúgy tesztelte, ahogy az átalakíthatóakat (emelhető fejtámlájukat pl)), és ezek több mint felénél az ütközéskor túlcsúszott a gyerek feje az ülés tetekén, és az előtte lévő ülés hátának ütközött, amennyiben a bébi egy bizonyos méret felett volt.

Ezt elkerülendő most azt javasolják, hogy az eddigi 18 hónapos kor helyett hasznos lehet a gyermeket már egyéves kora előtt valamivel nagyobb ülésbe ültetni, pontosabban nagyon odafigyelni a súlyra és magasságra.

Azt javasolják, hogy ültessük egy mérettel nagyobb ülésbe azt a gyereket, aki 

a, legalább 10 kiló
b, a feje és az ülés felső pereme között kevesebb mint 2,5 centi távolság van.

A honlap mellesleg figyelmünkbe ajánlja a szerintük legjobb átalakítható babaüléseket (ez a második méret) is, bár az itthon megszokottal ellentétben ezek még szintén hátrafelé néző modellek. Eredményeikből az derül ki, hogy az ülés teljesítménye nem feltétlenül függ az ártól, a top 5-ben 45 dolláros (kb. 13,500 forintos) és 300 dolláros (kb 90 ezer forintos) ülés is van. Némelyik közülük nálunk is kapható, de interneten mindenképp megrendelhető. Az általuk tesztelt ülések kétéves korig használhatók, akad köztük olcsóbb és drágább modell is. A Consumer Report minden ülést maga vásárol, függetlenül tesztel, és nem köt támogatói/reklámszerződéseket semmilyen gyártóval.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek