Gyerek-felnőtt ajándékszótár idei slágerekkel

Időnként bajban vagyok, amikor dekódolnom kell, mire gondolnak a gyerekeim/rokonok gyerekei a karácsonyi kívánságlista megfogalmazása közben. Ha önök is így vannak ezzel, esetleg a nagyszülőknek szeretnének segíteni, összeszedtem néhány manapság tipikus lánykívánságot.

Fiúk sajnos alig vannak a családban/baráti körben, aki pedig van, azok összes kívánsága összefoglalható két szóban: Star Wars. Úgyhogy a dekódolandó fiús dolgokkal kapcsolatban remélhetőleg önök majd segítenek a kommentekben.

1. Gumik

Az idei év slágere.Ha a 14 évnél fiatalabb lánygyerek gumikat kér, akkor valójában kis, színes szilikongumi karikákra gondol, amelyeket különféle csomagokban árusítanak. Ezekből alapesetben karkötőket készítenek egy kampós végű kis izével, ami úgy néz ki, mint egy műanyag horgolótű. Haladó szinten a karkötők mintázata egyre bonyolódik, aztán jönnek a nyakláncok, ugrókötelek, gumikarikákból készített bábúk, babák, pulóverek és autóbuszok.

O496187

Legkisebb kiszerelése a 150-300 gumit tartalmazó zacskó. Kapható dobozokban is, ezekben általában pluszban van egy téglalap alakú műanyag keret, amivel a nehezebb fazonok szőhetőek meg, általában 600 körüli gumi van bennük. A legnagyobb menőség a fakkokra osztott, 2-3 emeletes megadoboz, 2-6 ezer gumival.

Érdemes többfelé is körülnézni, mert többféle gyártmány is van, 150.200 darabos kiscsomagot lehet kapni 2-300 forintért kisebb trafikokban, hiperekben, míg ugyanezért máshol akár 700-1200 forintot is kérhetnek.A többemeletes maxidobozok ára is hasonlóan változó, láttam 3 emeletest 6 ezerért és 10 ezerért is. Vannak belőle mindenféle extrák, mint a sötétben világító, vagy az illatos gumi,és persze az olyan vadhajtások, mint a szív vagy más alakú, ez utóbbi szerintem totál átverés, megszőve úgysem látszik, eredetileg milyen alakja volt.

Az utángyártott verziók olcsóbb ára miatt ezeket aukciós, apróhirdetési oldalakon nem annyira érdemes keresni, de azért egy kukkantást persze megér, csak figyeljenek rá, nehogy kicsússzanak az időből, mindenképpen egyeztessék le vásárlás előtt az átvételt.

2. Mo(n)sztörháj

Ha a gyerek mo(n)sztörhájról beszél, akkor a Monster High babákra gondol. Ezek egy mesefilmsorozatból szivárogtak le a mindennapi életbe, olyannyira, hogy a legtöbb gyerek soha, egyetlen percet sem látott a meséből, mégis rajong a szörnylányokért.

O410748

Finom kidolgozású, eltúlzott arányú, elsőre talán rút, de valójában mégis szép babák, rossz hír, hogy a legtöbb helyen pokoli drágák, legalább 5-6 ezer forint darabja, de könnyen lehet akár 10-12 ezer is. Néha ki lehet fogni hiperszuperekben akciós szetteket, ilyenkor akár már 3 ezerért is lehet venni egyet. Még rosszabb hír, hogy bár vannak olcsóbb hasonmások, de nem pont olyanok, és a gyerekek pontosan tudják, melyik baba igazi, melyik nem. Még ennél is rosszabb hír, hogy az egyéb olcsóbb monsztörhájos cuccok (mint kirakó, füzet, színező, stb) egyáltalán nem felelnek meg. Érdemes lehet ezeket is megnézni aukciós, apróhirdetési oldalakon, ha nem is túl sok szép darab van jó áron, de mindig akad.

3. Tenyéren repülő tündér

Elképesztően fájdalmas kívánság, mi szerencsére már megúsztuk, nem úgy, mint pár éve a pórázon sétáltatható és ugató plüsskutyát, amivel háromszor játszottak, pont úgy, ahogy vélhetően a repülő tündérrel is pont háromszor fognak játszani karácsony után a szerencsés gyerekek. Akárhogy is, a körülbelül 5-6 ezer forintba kerülő tündér a zsinór megrántására szirmait vadul pörgetni kezdi, ezzel felrepül, aztán lassan leereszkedik. Wow, varázslat.

O417063

Indexes kollegáink tapasztalatai szerint inkább szabadban érdemes velük játszani, mert szobában buta bogár módjára hajlamosak állandóan nekimenni a falnak, aztán meg szétreped a fejük. Sajnos alig láttam belőle olcsóbbat  az aukciós oldalakon.

4. Kukabúvár/tresspek

Ha ez hangzott el a gyerek szájából, akkor a Trash Pack nevű, magyarul kukabúvároknak fordított gyüjtögetős játék szippantotta be, amelynek felnőtt szemmel az égvilágon semmi értelme, de gyerekszemmel ez egész máshogy van. A végtelen számú izéből álló kollekció gyüjtögetése soha nem tud véget érni, segítségükkel pedig egy egész szemétváros építhető fel.

O426151

Legkisebb egysége a pici szemeteskukában megbúvó pici figura ezek akár néhány száz forintért is kaphatóak, legnagyobb egységei a  különféle nagyobb járművek (általában minimum 5 ezer forint), és a sokmindent tartalmazó hatalmas gyüjtemények (10 ezertől fölfelé, határ a csillagos ég). Elég jó kapás van belőlük az aukciós oldalakon, érdemes ott is körülnézni.

5. Vi(j)oletta

A Disney-nek köszönhetjük Violettát, ez eredetileg egy tinisorozat, Violetta gyönyörű, elképesztően tehetségesen énekel, és apukáját Germánnak hívják (anya meghalt, de ő is elképesztően tehetségesen énekelt, míg élt). Zeneiskola, barátok, ellenségek, felnőtté válás, a szokásos izék. A sorozatból a merchandizing ezer szála hajtott ki,

violetta violetta baba eneklo mikrofonnal 26 cm 7651 LRG

Violetta tányér, pohár, notesz, ágynemű, és persze a babák, ilyen baba, olyan baba, baba éneklő mikrofonnal, és így tovább. Ha agyonütnek sem jut most eszembe az előző ilyen diznitinisorozat, de ha emlékeznek még, hát ez is kábé pont olyan, csak most ez a menő.

6. Legófrensz

A Lego lányoknak szóló, rózsaszín dobozos Friends sorozata, szeretjük mert legó, kicsit kevésbé szeretjük, mert nagyon rózsaszín, de még mindig inkább tízszer ez, mint egyszer a repülő tündér.

LEGO friends heartlake bevasarlokozpontja 41058 4812 LRG

Néhány darabos minikészletek 1000 forint körül szoktak lenni, a kis doboz 2 ezer körül, a már bármiféle érdemi összerakási élményt nyújtó közepes (2-300 darabos) dobozok ára 5 és 10 ezer forint között, a luxuskategóriás nagy készletek (600-1200 darab) 15-25 ezer forint között vannak.

Segítsenek, mik vannak még?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek