Unod a régi játékokat? Bérelj!

A megoldás annak, aki szeret játékot venni a gyerekének, viszont fölöslegesen nem akarja szórni a pénzt: a játékbérlés.

Sokat számít a családoknak a már a kórházakban élő lehetőség a csecsemőmérleg-, vagy éppen a légzésfigyelő bérlésére. Mi viszont páran épp a minap beszélgettünk arról, milyen jó is lenne, ha nem csak ezeket, hanem mondjuk játékokat is lehetne bérelni. Az ember ugyanis szívesen vesz pár hasznos (és néhány haszontalan) játékot a gyereknek, ha tudja, annak öröm lesz a vége. De hányszor jártunk már úgy, hogy a boltban imádott traktor azonnal feledésbe merült amint hazaértünk! Erre fel ráakadtunk az interneten egy olyan lehetőségre, amelyik pont erre a kérdésre ad választ. Ez a játékbérlés.

Játék? De minek?

Persze sokan jöhetnek azzal, hogy a gyereknek nem kell játékot venni, elég a kiürült mosószeres flakonba babot tölteni... Nos, lehet, hogy van gyerek, amelyiknek ez bejött, én lehet, hogy csak rossz babot válaszottam - nálunk a gyerek rá sem hederített. Persze eljátszott az elépakolt dobozokkal is, sőt órákon át tudunk olvasni, rajzolni, festeni, gyurmázni, de azért olyan jó lenne, ha volna olyan játék, ami mondjuk egyedül is lefoglalja addig, amíg én elmegyek főzni/mosdóba/akárhova. Szóval szerintem kell a játék.

Nézegettem fejlesztőjátékokat, csaptam lowcost nagybevásárlást a fakopáncsban is, de a gyereket valahogy nehezen hatotta meg. Többször belefutottam abba, hogy kicsi, nem túl drága dolgot vettünk/vetettünk neki szülinapjára vagy karácsonyra, és az aztán rövid időn belül tönkre is ment (függetlenül attól, a gyerek játszott-e vele vagy sem - ez egy örök paradoxon marad számomra, azt hiszem). És bevallom, lehet megkövezni, párszor irigykedve néztem a barátnőm bébihintáját, amelyikben a kicsi boldogan elgagyogott, amíg mi végre beszélgettünk két mondatot.

Vannak jó játékok - csak éppen meg kell tudni fizetni őket

Na nem mindegyik észbontóan drága - de azért vannak elszállt árak. A harmincegynéhány-ezres bébihintáról jó rég letettem, és idővel aztán legyűrtük a fiam rendkívüli érdeklődését is a gurulós-zajtcsapós-világítós golyós játékok iránt, de azért néha elgondolkoztam rajta: ha volna pénzem rá, meg akarnám-e tagadni tőle? Úgy, hogy nem volt, könnyű volt nem megvenni. De azért sajnáltam, amikor azt láttam, hogy az unokatesónál folyton ugyanazzal játszik...

A játékbérlés tulajdonképpen ezekre a sajnálkozásokra lehet jó válasz annak, aki nem feltétlen tudja vagy akarja megvenni a gyereknek a drága játékokat. Olyan játékokat találtunk az oldalon, amelyeket régóta nézegettünk, és olyanokat, amelyeket amikor végül sikerült leszerveznünk egy találkozót az oldalt kitaláló Mayer Krisztával, megkértük, hozzon magával néhányat játékaikból.

Honnan az ötlet, hogy lesz kereslet a játékbérlésre?

Szinte minden szülő fejében megfordult már az a gondolat, hogy milyen jó lenne kipróbálni a játékokat, mielőtt súlyos összegeket fizetne érte, illetve hogy talán jobb lenne bérelni azokat a kütyüket és ketyeréket, amelyeket például egy baba – életkori sajátosságaiból fakadóan – csak rövid ideig, 1-2 hónapig használ. Társammal, Királyhidi Dórával együtt mindketten végigéltük ezt a gyerekekkel, és amikor felmerült az ötlet, lényegében azonnal neki is láttunk a megvalósításának.

Mennyivel jobb szerinted bérelni, mint megvenni a játékot?

Óriási a játékkínálat és ezzel együtt óriási a fejtörés, vajon a szülő, netán a nagyszülő melyik játékot vegye meg, vajon tetszeni fog-e a gyerkőcnek, mennyi ideig fogja használni, miután nem használja, mit csináljon vele, hova tegye…? Ezek mind-mind fontos érzelmi, illetve gyakorlati kérdések, de másrészről az anyagi oldal sem elhanyagolható, hiszen a minőségi játékok ára meglehetősen magas. A szülők többsége a lehető legtöbbet szeretné adni gyermekeinek, így sokszor számos olyan játék is felgyülemlik otthon, amire végül rá  sem nézett a csemete, illetve nagyon hasznos találmány ugyan, de csupán rövid ideig használható, mint például egy babaágy-forgó. Úgy gondoljuk, a bérlés erre adhat választ.

Ha úgy döntök, hogy bérelnék egy játékot, mi a teendő?

Tulajdonképpen úgy működik ez, mint egy webshop: az oldalon kiválasztod a kért játékot, ott fel van tüntetve havi díja, és a megrendelés után felvesszük veled a kapcsolatot, hogy hova szállíthatunk.

Ti viszitek ki?

Igen, kicsi vállalkozás vagyunk, egyelőre személyesen visszük ki és szereljük össze a játékokat és az eszközöket - vagy én, vagy a saját futárunk. Ez nekünk is jó, mert első kézből kapunk információt is a termékről, a bérlésről, vagy kapjuk a kritikát a javítanivalókkal kapcsolatban.

Drága nálatok játékot bérelni?

Úgy számoltunk, hogy megérje akkor is a játék kibérlése, ha több hónapig ott van a termék. Ha tetszik, lehetőség van a játék megvételére is, akkor a bérleti díjat beszámítjuk. A webáruház újszülött kortól négyéves korig kínál játékokat különös hangsúlyt fektetve az életkornak megfelelő készség- és mozgásfejlesztésre. Az oldalon lévő játékcsomagok is olcsóbban jönnek ki, és ezeket az egyes korcsoportokra jellemző igények alapján gyermekpszichológus szakember állította össze.

Hogyan tisztítjátok a visszaérkezett játékokat?

Ez egy sarkalatos kérdés, nekem, mint kétgyerekes anyának különösen fontos. Ezért a játékaink tisztításához és fertőtlenítéséhez kizárólag természetes alapanyagokból készült tisztító és fertőtlenítőszert használunk, nevezetesen a Bentley Bio fertőtlenítő hatású játéktisztító szert. Ennek összetétele 90%-ban növényi eredetű, és a játékokon előforduló baktériumok több mint 99,9%-át elpusztítja. Káros vegyszerektől mentes, így nemcsak biztonságos a gyermekek számára de környezetbarát is, amely szintén fontos érv volt mellette.

Közben a játékfesztiválra érkezett gyerekek elkezdik szétszedni a lakást: a golyós-villogós játék igazi favorit, de pörög Gryllus Vilmos a karaokemasinában, mellette a két kicsi fújkál hangosakat a mikrofonba, míg a fiúk egymást lökdösik az autós beülős valami használati jogáért. Aztán betesszük Pirinyót a ringatóba, ahol egy percre elalszik, Sári pedig egy sarokba húzza a a mini fotelt és bősz nagymamaként figyeli a többieket. A közelharc miatt a beszélgetés ellehetetlenedik - a gyerekek viszont rendkívül jól szórakoznak. Egész este. Sőt, mivel a karaokegépet Kriszta nem tudta visszacsomagolni nagyfiam kitartó unszolása miatt, az még egy hétig itt marad. Azóta minden reggel énekelnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra