Érdemes GYED-ről TGYÁS-ra váltani

GYED-en lévő anyuka arra kíváncsi, a szülés várható ideje előtt 28 nappal áttérhet-e TGYÁS-ra, illetve mikor jár jobban: ha addig is GYED-en marad, vagy ha táppénzre megy, esetleg kiveszi az összegyűlt szabadságát. Az elintezzuk.hu szakértője a táppénzt nem ajánlja, és azt tanácsolja, a szabadságot se használja fel a kismama – a legjobban akkor jár, ha a szülést megelőző 28. naptól TGYÁS-t igényel.

Kérdés:

2008. 10. 07-én született meg a kislányunk, 2008.06.09-től betegszabadságon, táppénzen voltam a szülésig. 2005 októbere óta dolgozom ennél a cégnél. 2008.10. 07-től kaptam TGYÁSt (besorolási bérem: 235.000,-Ft bruttó volt). Jelenleg már 2009. 03-tól a GYED (maximumát) kapom, és 2010. 05.01-re vagyok kiírva a második babánkkal. Kérdésem, hogy igényelhetek-e TGYÁS-t GYED helyett, ha szülés előtt 4 héttel szeretném ezt megtenni. Illetve, a bérszámfejtő a cégnél azt mondta, hogy táppénzre is mehetek akár. A kérdésem, hogy járok a legjobban anyagilag.

Válasz:

Mindenképpen váltson a gyed-ről tgyás-ra: magasabb összeg, mivel csak adóelőleget vonnak belőle, nyugdíjjárulékot nem; természetesen nyugodtan megteheti a szülés előtti 28. naptól, ez az Ön döntésétől függ! Táppénzre mehetne valóban, de nem ajánljuk: az ellátások alapjául szolgáló napi átlagkereset-számítás alapja ebben az esetben kizárólag a táppénzt megelőző betegszabadság lenne, s így a 70 százalék 70 százalékát kapná két éven át. Nem előnyös! Lehetne javítani ezen persze, ha előtte kivenné az összegyűlt szabadságát, de csak több adminisztrációja lenne a munkáltatójának, annyit meg nem dobna az ellátások összegén, sőt. Az összegyűlt szabadság meg nagyon jól jön még majd két év múlva.

További tanácsok az elintezzuk.blog.hu –n olvashatók.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek