Érdemes GYED-ről TGYÁS-ra váltani

GYED-en lévő anyuka arra kíváncsi, a szülés várható ideje előtt 28 nappal áttérhet-e TGYÁS-ra, illetve mikor jár jobban: ha addig is GYED-en marad, vagy ha táppénzre megy, esetleg kiveszi az összegyűlt szabadságát. Az elintezzuk.hu szakértője a táppénzt nem ajánlja, és azt tanácsolja, a szabadságot se használja fel a kismama – a legjobban akkor jár, ha a szülést megelőző 28. naptól TGYÁS-t igényel.

Kérdés:

2008. 10. 07-én született meg a kislányunk, 2008.06.09-től betegszabadságon, táppénzen voltam a szülésig. 2005 októbere óta dolgozom ennél a cégnél. 2008.10. 07-től kaptam TGYÁSt (besorolási bérem: 235.000,-Ft bruttó volt). Jelenleg már 2009. 03-tól a GYED (maximumát) kapom, és 2010. 05.01-re vagyok kiírva a második babánkkal. Kérdésem, hogy igényelhetek-e TGYÁS-t GYED helyett, ha szülés előtt 4 héttel szeretném ezt megtenni. Illetve, a bérszámfejtő a cégnél azt mondta, hogy táppénzre is mehetek akár. A kérdésem, hogy járok a legjobban anyagilag.

Válasz:

Mindenképpen váltson a gyed-ről tgyás-ra: magasabb összeg, mivel csak adóelőleget vonnak belőle, nyugdíjjárulékot nem; természetesen nyugodtan megteheti a szülés előtti 28. naptól, ez az Ön döntésétől függ! Táppénzre mehetne valóban, de nem ajánljuk: az ellátások alapjául szolgáló napi átlagkereset-számítás alapja ebben az esetben kizárólag a táppénzt megelőző betegszabadság lenne, s így a 70 százalék 70 százalékát kapná két éven át. Nem előnyös! Lehetne javítani ezen persze, ha előtte kivenné az összegyűlt szabadságát, de csak több adminisztrációja lenne a munkáltatójának, annyit meg nem dobna az ellátások összegén, sőt. Az összegyűlt szabadság meg nagyon jól jön még majd két év múlva.

További tanácsok az elintezzuk.blog.hu –n olvashatók.

Mustra