Korábban menstruálnak a kis súllyal született lányok

Brit tudósok rengeteg elméletet állítottak már fel azzal kapcsolatban, hogy mikorra várható egy gyereknél a pubertás kezdete, érdemes összevetni az eredményeket! Persze a nők többsége esküszik arra, hogy az egész genetika, és ő pontosan ugyanakkor kezdett menstruálni, amikor az anyja, meg a nagyanyja. A híres brit tudósok szerint azonban számos más tényező is befolyásolja a serdülés kezdetét, mint például az alacsony születési súly. Ez egyébként nem teljesen új elmélet, már eddig is készültek olyan kutatások, amelyek azt bizonyították, hogy az alacsonyabb súllyal született gyermekeknél hamarabb indult be a serdülőkor, és ez egyébként nem csak egy-két hónappal több kellemetlenséget jelent, hanem növeli a mell- és hererák kockázatát is.

A legutóbbi ilyen jellegű kutatást támogató The World Cancer Research Fund úgy véli, ha sikerül megtalálni a rák kialakulásának esetleges korai faktorait, az nagyban elősegítheti a betegséggel szembeni védekezési statégiák kialakítását.

A mostani, BBC-n is publikált kutatás korán 215 olyan fiút és lányt vizsgáltak, akiknél különböző életkorukból rendelkezésre álltak pontos hossz- és súlyadatok. Azt találták, hogy azoknál, akik 2,5 és 3 kilogramm közötti súllyal születtek, átlagosan mintegy hét hónappal hamarabb kezdődött a pubertás. Emellett korábbi pubertáshoz vezethet az is, ha egy kisgyerek súlya az első két évben gyorsan és sokat gyarapszik. A kutatás vezetői szerint ez a vizsgálat is azt bizonyítja hogy a későbbi betegségek, például a rák kialakulása szempontjából már az is nagyban meghatározó lehet, ami az anyaméhben történik velünk.

Egy korábbi kutatás azonban inkább a családi háttérhez köti a pubertást. Egy 180, tízéves amerikai lány bevonásával készült vizsgálatból az derült ki, hogy a rendezett családi körülmények között élő kislányok később érnek, mint azok, akik sok szülői veszekedést hallanak otthon. A magyarázat szerint a feszültebb környezetben élők védekezésképpen arra kényszerülnek, hogy hamarabb felnőjenek és gyorsabban adaptálódjanak a nemi érésükhöz, mint a kiegyensúlyozott családban játszogató társaik.

A nemi érés első jelei legkorábban tízéves korban, de inkább az után jelentkeznek a lányokon, bár az utóbbi évek adatai szerint Nagy-Britanniában minden hatodik lányon már nyolcéves kora előtt észlelni lehet a pubertás tüneteit. A fiúk később érnek, átlagosan tizenegy és fél éves korban kezdődik náluk ez a folyamat. A rákra való esetleges későbbi hajlam mellett a korai pubertás más veszélyekkel is jár, főleg ha a gyerek mentális érettsége lemarad a szexuális érettség mögött. Amerikai tanulmányok szerint emellett a korán érő lányok gyakrabban vannak kitéve szexuális zaklatásnak is.

A már említett tényezők mellett számos kutatás szerint siettetik a nemi érést a körülöttünk lévő vegyszerek és rovarirtók, amelyekből egyre több jut a szervezetünkbe. A testsúly szintén befolyásoló tényező lehet, a nagyobb testtömeg-indexszel rendelkező lányok általában korábban menstruálnak, mint vékonyabb társaik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek