Hétvégi programok: kokárdás vigasságok

Már nagy vagyok, nem vagyok iskolás, és nem dolgozom, ennek ellenére átérzem, hogy mekkora disznóság, hogy március 15. szombatra esik. Ha túlléptünk efelett érzett fájdalmunkon, akkor számos érdekes program vár minket szombaton, a legvidámabb nemzeti ünnepünk napján.

Bennem még élénken él az ovis zászlószínezések és énekelgetések, az általános iskolás Petőfi-szerepjátékok napsütéses hangulata, élénkebben, mint a modern forradalmi hév szaggató dühe. Ha mégis tartanánk a kitörő szombati forradalomtól, akkor nem csak a Nemzeti Múzeumba és a Gödörbe mehetünk, hanem a Millenárisra és a Lánchídra is. Bár senkiben nem volt elég spiritusz ahhoz, hogy Történelmi játszóház kicsiknek és nagyoknak címmel  Hogyan szervezzünk nagygyűlést?, Hogyan vezessünk tankot?, Hogyan oszlassunk és szóródjunk szét? programmal rukkoljon elő, azért van miből válogatni.

A hagyományos helyszínen, a Nemzeti Múzeumban lesz hagyományos Történelmi Játszóház és jó kis népi táncház. Mint zene-felmérésünkből kiderült, a legkisebb korúak egyértelműen a zúzós nép- és punkzenére indulnak be, úgyhogy ez nekik való program. Tizenegytől az állami ünnepség lesz, rengeteg zászlóssal a fiúknak, Győri Balettal a lányoknak, fúvósokkal és csinnadrattával mindenkinek. Délután kettőtől gólyalábas huszárok, néptánc-előadás, mesejáték és bábjáték szórakoztatja majd a gyerekeket. Közben a kézműves-műhelyben obligát papírcsákó készítés, címerfestés. Kevésbé megszokott és nagyon jó ötlet a gyöngyös párta készítés és a lovacskakészítés kóc, zsákvászon, szalma, fa felhasználásával.

A Roosevelt téren lovas bemutató lesz, egy csomó beöltözött honvéd, huszár, társzekér. A gyerekek részt vehetnek a kishuszárpróbán, amelyen elsajátíthatják a nyergelés, a felszerszámozás mesterségét, kipróbálhatják magukat ezredkürtösként és tábori szakácsként, versenyezhetnek abban, ki gombolja be leggyorsabban a huszárdolmány összes gombját, és ki bánik legügyesebben a karikás ostorral. (No, ez nem paramamiknak való program.) A próbatétel végén huszár jártasságukról szóló oklevelet kapnak.

Akinek még nem volt elég ebből a militáns hangulatból, az rohanjon négyre Budafokra, ahol a Kolompos együttes Jönnek a huszárok című műsora lesz látható. A belépés díjtalan, a korlátozott férőhelyek miatt azonban előzetes bejelentkezés szükséges a Klauzál Házban, ezen a számon: 226-0559, 226-5317.

A Múzeum oldalában, a Bergengócia Házban (úgy is mint Kossuth Klub) a legszimpatikusabb huszár, János vitéz kalandjait nézhetik meg a kicsik 11-től.

A tavaly is jelentős sikert aratott interaktív program keretében Pesttől Budáig a Lánchídon 12 állomáson idézhetik fel a látogatók a forradalmi nap eseményeit. Az egyes helyszíneken korabeli jelmezekbe öltözött színészek a nézők bevonásával jelenítik meg az állomás által jelképezett helyszín egy-egy történetét.

Még mindig az eredeti helyszín környékén maradva, egy nagy nemzeti alkotásunk, a Gödör, ami a pártpolitikai széthúzás emlékéből aktív és élvezetes közösségi hellyé tudta kinőni magát, ehhez méltó gyerekprogrammal állt elő. Délelőtt tíztől Kovács Gergő játszóháza Játssz a Kétfarkú Kutyával! címmel az Elveszett Ünnep nyomába ered a titokzatos Kétfarkú Kutyával és hű társaival. A résztvevők együtt megrajzolják a Jövőbe Vezető Utakat, megkeresik azokat a határokat, amiken kívül és belül a Szeretet uralkodik. Boldogulásunkhoz a játék hevében egyetlen segítő tanácsot kapunk: kössünk Szövetséget az Elveszett Ünnep megtalálása érdekében. Vasárnap délelőtt közös tánccal, énekléssel, rajzolással és egyéb kézműves serénykedéssel köszönthetjük a Tavaszt. Közreműködnek a Gödör Klub kétheti családi napjának foglalkoztató művészei és meghívott vendégek: hulladékból állatok a Cellux Csoporttal, moldvai táncház.

Délután folytatódik a kézművesezés, mellette hangszerbemutató és közös zenélés, majd fél öttől Alma Együttes, akik „a koncertjeikre olyannyira jellemző unalommal és passzivitással igyekeznek rávenni a gyerekeket arra, hogy minél többet üljenek a DVD és a számítógép előtt, legyenek intoleránsak, politizáljanak és dohányozzanak…” (Kedves Olvasók! Ezt az Alma Együttes viccből mondta magáról. Tévedések és vérre menő viták elkerülése végett, épp az ellenkezője igaz.)

A Millenárison a szokásos családi szombat most ingyenes. Lesz babusgató, kézműves és diafilm, mint mindig. A színházban pedig a Tintaló Cirkusz, amelybe csak gyerekek léphetnek be, a szülők csak a sátor falán át kukucskálhatnak. A 15 perces műsorban fából készült cirkuszi lények szórakoztatják a kistermetű nagyérdeműt.

A nap hőse természetesen Petőfi Sándor, aki ugyan nem táncol gatyában, de megtáncoltatja a népet a Szélkiáltó Szabadság, szerelem című műsorának segítségével. Ha elfáradtunk, egytől János vitéz dián.

Ha egyáltalán nem akarunk semmilyen háromszínű, kokárdás csujogatáson részt venni, akkor ajánlunk két alternatívát. Először is a Szépművészeti Múzeum családi napját, ahol különböző festési technikákkal kísérletezhetünk. Másodszor pedig a Pataky Művelődési Ház Egészségnapját, ahol rengeteg minden lesz: tanácsadás szinte minden kisgyermekes témában, táplálkozás, drog, beszéd, ortopédia, szoptatás, gyógynövény. Hallgathatunk előadásokat is ezekről. Kóstolhatunk reformkaját, rengetegféle tornán részt vehetünk. Ezerféle kézműves legkisebbtől nagyokig, például sólisztgyurma, illatos-párnakészítés. Közben hangszerbemutató és közös zenélés. Egyszóval érdemes ide elnézni, mert mindenki megtalálja a magának valót benne.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek