Hétvégi programok: Gyerekirodalmi fesztivál a Poronttyal

A hétvégén rendezik Budapesten a IV. Gyermekirodalmi Vásárt és Fesztivált. Aki teheti, jöjjön ki, mert egyrészt lesznek érdekes gyerekprogramok, másrészt kinn lesz a Poronty is. A fesztivál babaszobájában mesét olvasunk, internetezési-porontyozási lehetőséget nyújtunk a megfáradt szülőknek.

A fesztivál péntek reggel kezdődik, ekkor délelőtt Békés Pál Félőlényét láthatják a gyerekek, majd a nagyobbak 11-től rendhagyó irodalomórán vehetnek részt (ha nem épp egy rendesen ülnek.)

Szombat-vasárnap érdemes igazán a kicsikkel kivándorolni a Kossuth Klubba, ahol a könyvvásár, babaszoba, kézműveselfoglaltságok és illusztrációs kiállítások mellett számos koncert és mesés program is lesz. Szombaton 10-től Marék Veronika, majd 11-től a Kaláka következik a Madáretetővel. 14-től Lackfi János mesél, márpedig egy ötgyerekes apa ebben nyilván profi. Háromtól igazi írókkal írhatnak mesét a gyerekek, amit ott helyben illusztrál Paulovkin Boglárka. Ugyanez vasárnap délután ötkor is. Utána, akik még maradnak, dedikáltathatják mesekönyveiket. Vasárnap 10-től "Napra nap" interaktív tárgyanimációs játék 2-5 éveseknek. Az előadás végig járja egy nap eseményeit két létfontosságú égitestünk, a Nap és a Hold segítségével. Megelevenednek a ház és a vadon állatai, láthatóvá lesznek mindennapjaink természeti jelenségei a reggel és az este keretei között. Utána Makám koncert, majd négytől Szalóki Ági.

Szintén a mesék kedvelőinek szól a Nyitott Műhely szombat délelőtti gyerekprogramja 11-től. A vendég Mosonyi Alíz, aki felolvas, beszélget, a Műhely segítői pedig a mese motívumaihoz kapcsolódó kézműves-foglalkozást tartanak.

A Művészetek Palotájában az állatvilággal ismerkedhetnek meg vasárnap 10-15-ig a gyerekek, és közben benézhetnek Kocsis Zoltán ifjúsági koncertjére, ahol zene és kép kapcsolatát boncolgatják a Nemzeti Filharmonikusok Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művén keresztül. Tizenegykor és háromkor is.

A Marczibányi téren szombaton tíztől :)szia marczi! családi játszószombat életre kelő mesékkel, diavetítéssel, játszószőnyeggel és kézműves-foglalkozásokkal. Kettőtől pedig a nagyoknak Denevér-varázslóiskola az önismeret jegyében. A foglalkozás témája a mesterséges intelligencia és a robottechnika. A gyerekek megpróbálják modellezni a számítógép működését, megnézik, hogy helyettesíthető-e az emberi együttműködés. Ha már annyit használjuk, legalább értsük is!

A Dózsa György Művelődési Házban vasárnap 11-kor A középső királyfi című mesejáték látható, ahol a megszokottól eltérően nem a legkisebbnek jut minden földi jó. A Művelődési Ház egyéb állandó programjai is jó szórakozást jelentenek azoknak, akik hét közben is ráérnek, és közel laknak a Pesti út 113-hoz: különböző korú gyerekeknek torna, balett, táncóra, capoeira és néptánc tanfolyamok, festő- és keramikusiskola található a kínálatban.

A Duna Plaza egész márciusban várja a LEGO rajongóit – és melyik kisgyerek ne lenne az? A LEGO-kocka 50 éves születésnapja alkalmából minden szintjén és szegletében LEGO-építmények és játszósarkok találhatók. Bár egyébként nem tartom valami hangulatos helynek ezt a hatalmas konzervdobozt, de ezúttal érdemes ellátogatni ide: a főbejáratnál LEGO-óriásfigurák, a KFC étterem tetején repülőtér és hajókikötő, a főfolyosón Viking és Kalóz kiállítás, LEGO város és Moonbase kiállítás, LEGO Star Wars kiállítás, LEGO Ferrari kiállítás, LEGO mozaikok, Retro LEGO kiállítás vitrinekben, LEGO kalózhajók. A sok színes LEGO-látványosság mellett az első emeleti teraszon egész hónapban kipróbálhatók az Xbox 360 konzolt LEGO játékai. Péntektől vasárnapig óriásvárat építhetnek a látogatók. A legkisebbeknek a terasz mellett Duplo játszóházat alakítottak ki. Aki szereti a távirányítós autókat, az benevezhet a második emeleti LEGO Racers RC autóversenyébe.

Oszd meg másokkal is!
Mustra