Erőszakmentes tévéműsorokért küzd egy szervezet

Tíz évvel a televíziók "gyermekbaráttá" tételéért indított kampány kezdete után a legfőbb eredmény az, hogy sikerült a közvélemény figyelmét a problémára irányítani - nyilatkozta a kezdeményezést vezető Hanti Vilmos, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának elnöke az MTI-nek.

Mint mondta, céljuk az, hogy a tévéadók vezessenek be "védősávokat", azaz reggel, az iskolakezdet előtti órákban, valamint délutántól este kilencig terjedő időszakban ne tűzzenek műsorukra erőszakos filmeket, ugyanakkor nőjön a gyerekműsorok aránya, s azokban a mostaninál jóval nagyobb tér jusson az európai és a hazai gyártású alkotásoknak.


Lényegesnek nevezte emellett, hogy a szülők és a pedagógusok "optimális képernyőhasználatra" tanítsák a kicsiket, bemutatva nekik, hogy miként lehet tanulni a műsorból, illetve miként kell kritikával kezelni a tévében látottakat-hallottakat.

"Nem akarjuk letagadni az erőszak létét, csak az ok nélküli brutalitástól akarjuk megkímélni a kicsiket" - mondta Hanti Vilmos, hozzátéve, minden tévécsatornára próbálnak hatást gyakorolni, e figyelmük középpontjában leginkább a köztévék állnak.

Értékelése szerint a Magyar Televízióban "vannak pozitív kezdeményezések", de még mindig csekély ezen műsorok aránya, míg a Duna Televízióban "viszonylag jól működik a rendszer", írja az MTI.

A kereskedelmi tévékben azonban "a gyerekműsorok az utóbbi tíz évben egyre gagyibbak lettek", és külön gondot jelent, hogy még az e korosztályra szakosodott csatornákon is rengeteg az erőszakos műsor - sorolta Hanti Vilmos.

Hozzátette, munkájuk sikerét várják a múlt héten a Magyar Televízióval és a Magyar Újságírók Országos Szövetségével közösen rendezett konferencián alapított, Társadalmi Tanács a Gyermekbarát Televíziózásért nevű szervezet létrejöttétől; ehhez számos civil szervezet mellett reményeik szerint a kereskedelmi tévécsatornák és a témában illetékes állami szervek is csatlakoznak.
Mustra