Nagyszülő-megőrző nyílik Kanadában

A Kanada nyugati partjain több óvodát üzemeltető Kids and Company nevű cég új kezdeményezést jelentett be: nagyszülő-megőrzőt nyit, ahová az óvodáiba beíratott gyerekek nagyvállalatoknál dolgozó szülei, illetve más alkalmazottaik saját idős felmenőiket is beadhatják azokra a napokra, amikor nem érnek rá arra, hogy gondoskodjanak róluk, írja az MTI.

A Kids and Company egy, az óvodái közelében működő nyugdíjas-otthonnal kötött szerződést ebből a célból Calgaryban, és több nagyvállalat támogatását is megnyerte az elgondoláshoz. A cégek napi mintegy 100 kanadai dollárt (mintegy 17 ezer forint) fizetnek, amikor alkalmazottaik szükség esetén beadják idős és betegeskedő felmenőiket - három napig. A harmadik nap után az alkalmazott is "beszáll" a költségekbe.

A felmérések szerint 1,7 millió azoknak a 45 és 64 év közötti kanadaiaknak a száma, akiknek súlyos betegségekben szenvedő vagy mozgáskorlátozott szülőkről vagy más idős rokonokról kell gondoskodniuk, és ennek a több mint másfél millió embernek 70 százaléka munkaviszonyban áll, számol be az MTI.

A szép kezdeményezés megvalósulásának egyelőre csak egy akadálya van: ugyan sokan érdeklődnek az iránt, hogyan vehetnék igénybe, ha szükségük lenne rá, a felmenőket ténylegesen napközi "megőrzésre" beadó családok száma csekély.

Az egyik vállalati vezető azonban kifejtette, hogy ez nem is fontos: "A fő az, hogy alkalmazottaink tudják: ha valami gondjuk lenne a szüleikkel, a megőrző rendelkezésre áll." A Kids and Company ezért azt tervezi, hogy a rendszert Kanada más részeire is kiterjeszti.
Oszd meg másokkal is!
Mustra