Ma este 20:00-kor látható a Duna Televízión Makk Károly és Várkonyi Zoltán filmje, a Simon Menyhért születése.

Ha szeretjük a régi magyar filmet, és nem szokott zavarni a korban kötelező enyhe propaganda, akkor ne hagyjuk ki ezt az alkotást, aminek nem csak a rendezői, de a szerzője is nívós szórakozást ígér: a film alapja Déry Tibor novellája.
A film az otthonszülésnek nem a mai alternatív, hanem az egykori nehéz, veszélyes módját mutatja be. Simon István erdész a Bükk egyik magaslati erdészházában él várandós feleségével. Tél van, az előrejelzés szerint nagy hóesés várható. Éva tapasztalatlanságból elmulasztja az utolsó alkalmat, hogy lejusson Egerbe, a kórházba. Megkezdődnek a szülési fájdalmak. Simon felkészül a szülés levezetésére. Bonta, a párttitkár irányításával megmozdul az egész Bükkalja: fel kell vinni az orvost és a bábát a nehéz szülés előtt álló fiatalasszonyhoz. A hó borította természetben óriási küzdelmet folytat erdész, favágó, vasutas, ló, ember és állat, hogy a kis Simon Menyhért biztonságosan megszülethessék. Érdekes kontrasztja ez a mai steril szüléstörténeteknek.
Ugyan a vetítés sajnos egybeesik az altatás megszokott időpontjával, de ha ma sikerül előbb vagy később altatni a dedet, ha nagyobb, esetleg lepasszolni az édesapának, akkor mindenképp érdemes időt szakítani a filmre. Mivel a Dunán vetítik, ezért a Poronty külföldi olvasói is meg tudják nézni műholdon.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.