Végre újra 30 feletti fokokkal kell számolni, mi lehet ilyenkor a megoldás? Naná, hogy az alkohol! Természetesen az sem mindegy, mit fogyasztunk. Fontos, hogy ne legyen túl erős az ital, hiszen itt nem csak a berúgásról van szó, és a hűsítő hatásra is figyelni kell. Ha eltekintünk a teljesen adekvát megoldásnak számító sörtől, akkor talán a koktélok a legalkalmasabbak a nyári iszogatásra. A Mother Nature Network most összeírt hat viszonylag könnyen elkészíthető koktélt, melyekkel nem lehet hibázni a fülledt melegben sem.
Ave Maria
A mexikói eredetű koktél nem csak az alkoholtartalma miatt lehet aljas, hanem a benne lévő chili és Tabasco miatt is.
Hozzávalók 2 fő részére
0,3 dl paradicsomlé
9 cent vodka
Fél teáskanálnyi chiliőrölmény
Gondolatnyi Tabasco
1 pácolt jalapeño bors
Fekete bors és tengeri só, ízlés szerint
Elkészítés: Tégy bele minden hozzávalót a mixerbe, kivéve a borsot és a sót, utána keverd össze!
Tedd bele a megmaradt hozzávalókat, majd tálald két személyre!
Ginger Beer Cooler
Ideális tikkasztó nyári délutánokra. Nem túl erős, de mégis van benne annyi löket, hogy megbizsergesse az ízlelőbimbókat.
Hozzávalók 2 fő részére:
1 csészényi barna nádcukor
3 csésze víz
2 lime héja
9 g friss gyömbér, apróra vágva vagy reszelve
0,35 l sör, lehetőleg pilsner vagy lager
Elkészítés: Első lépésként a nádcukorszirupot készítsd el! Forrald fel a három csésze vizet, add hozzá a nádcukrot! Keverd, amíg fel nem oldódik, majd vedd le a tűzről, és várd meg, hogy kihűljön! Közben hámozd meg a lime-ot, és aprítsd fel a gyömbért! Keverd őket össze a kihűlt sziruppal, jó nagy pohárban (korsóban), majd a végén öntsd le ezt hideg sörrel!
Limoncello
A limoncello egy üvegnyi alkímia. 80 fokos vodka, átitatva a citromhéj aromájával. Lehet belőle édes italokat keverni, ráönthetjük vaníliafagyira, vagy akár meg is ihatjuk magában! Időigényes, de nem bonyolult.
Hozzávalók 2 fő részére:
2 csésze víz
1 csésze fehér cukor
4 vastag héjú citrom
2 pohár vodka
Elkészítés: Forrald fel a két csésze vizet, majd add hozzá a cukrot, és keverd, amíg fel nem oldódik! Hámozd meg a citromot, tanácsos krumplihámozót használni hozzá! Tedd a héjakat egy nagy üvegbe, és öntsd rájuk a vodkát, majd hagyd állni egy sötét helyen 72 óráig. Utána öntsd hozzá a szirupot, és hagyd állni további 36 óráig, aztán már fogyasztható is!
Mentás Lemon-cello
A koktél tulajdonképpen a limoncello és a limonádé szerelemgyereke. A szirup, a citrus, és a menta együttes hatása különlegesen hűsítő!
Hozzávalók 4-6 fő részére:
Egy csésze cukorszirup (ugyanaz, mint a limoncello esetében)
3-4 csésze víz
4-6 nagy citrom
10 mentalevél
jégkockák
1 öntet limoncello poharanként
Elkészítés: Csavard ki a citromokat és vágd szét a mentaleveleket! Dobd őket a szirupba, majd öntsd hozzá a vizet, és keverd el lassan. A jéggel bélelt poharakba töltsd ki, majd add hozzá a limoncellót!
Narancs margarita
A jól ismert koktél narancsos változatát anno főiskolákon kezdték el felszolgálni. Leginkább beszélgetős ivásra való, nem az asztalon táncolásra, de persze lehet ezen a sztereotípián alakítani.
Hozzávalók 2 fő részére:
12 cent silver tequila, a jobbik fajta
6 cent narancslikőr
2,5 deci narancslé
6 cent lime juice
6 cent cukorszirup
fél narancs
evőkanálnyi tengeri só
törtjég
Elkészítés: Keverd össze a tequilát, a likőrt, a narancslevet, a lime-ot és a szirupot egy kannában! Hagyd összeállni 30 percig! A poharak szélét kend be a naranccsal, majd szórj rá egy kis sót, és tegyél bele jeget!
Sangria Blanca
Édes, pezsgő, tele gyümölccsel!
Hozzávalók 4 fő részére:
2 narancs
2 citrom
2 lime
1 mangó
3 kiwi
6 cent narancslikőr
1 liter cider
Elkészítés: Vágd a gyümölcsöket tetszőleges formákra! Tedd őket a kannába, majd szórd meg finoman cukorral, és hagyd fél óráig állni! Öntsd a likőrt és a cidert hozzá, és keverd el óvatosan. Fogyaszd jéggel!