Csak negyedóra, és sokkal egészségesebb leszel, ha ezt teszed

image 6483441
Vermes Nikolett

Mind tudjuk, hogy egy kis csend milyen jó hatással van az idegrendszerre. Aki pedig ezt kiegészíti tudatos légzéssel és a nyugalmi állapotot elősegítő testgyakorlatokkal, könnyebben megbirkózik az élet nehézségeivel. A nyugalom relaxáció útján is elérhető.

Már egy ideje figyelem, hogy edzések előtt az öltözőben mindenki zsizseg, egymásnak sorolják a munkahelyi gondokat, a vállukra nehezedő nyomást, majd edzés végén mintha kicserélték volna őket. Én ugyan nem tartok együtt velük a csoportos órára, ahova sietnek, de nagyon foglalkoztatott, hogy mégis mi történik velük egy óra alatt, mi az, ami képes ilyen látványos változásra rövid idő elteltével? Ezért megkerestem egy jógaoktatót, akinek az óráján megújulnak a gondterhelt emberek. Mi a titok?

A cél a nyugalmi állapot

„A titok a nyugalmi állapot gyakorlása és beépítése a rohanó mindennapokba. A jóga egy eszköz annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk a testi-lelki egyensúlyhoz, egyfajta belső békéhez” – kezdi a beszélgetést Gombás Tímea jógaoktató, majd azonnal szétoszlat egy, a jógával kapcsolatos tévhitet. A jóga sokkal több, mint pusztán fizikai gyakorlás, sőt a testgyakorlatokat (ászanákat) eredetileg kifejezetten azért alkották meg, hogy a testet egészséges állapotban tartsák, és a fájdalmak vagy a test egyéb korlátai ne zavarják a gyakorlót a meditálásban.

„Minden jógaórát 15 perces relaxációval zárok, vagyis a foglalkozás az utolsó percekben éri el a célját, az óra első felében a mozgással felkészítjük a testet az elmélyült pihenésre.”

Tímea azt javasolja, hogy a relaxációt, ha tehetjük, végezzük egy külön testhelyzetben, háton fekve. Ennek a célja, hogy alváshoz közeli állapotot idézzen elő, amelyben ellazul a test, és megnyugszik az idegrendszer, ilyenkor maguktól beindulnak az öngyógyító folyamatok. Mivel a fekvő helyzetet automatikusan az alvással kapcsolja össze az emberi agy, ezért ebben a pózban lehet a legjobb eredménnyel relaxálni. A legfőbb cél a nyugalmi állapot. De miért éppen ez az állapot segít leginkább a stressz leküzdésében, szemben számos más eszközzel?

A nyugalmi állapotot relaxáció útján fekvő pozícióban könnyebb elérni
A nyugalmi állapotot relaxáció útján fekvő pozícióban könnyebb elérniGombás Tímea

Meditáció vagy relaxáció?

A mindenkit körülvevő zaj egy természetellenes jelenség, evolúciósan a csend és a nyugalom jelent biztonságot. Éppen ezért ilyen hatékony a relaxáció, ami az oktató szerint semmi esetre sem összekeverendő a meditációval.

„Ameddig a relaxáció egy viszonylag könnyen végezhető gyakorlat, ami fekvő pozícióban történik, és elegendő hozzá negyedóra,

addig a meditáció összetettebb módszer. Kezdjük ott, hogy ülő helyzetben végezzük, és hosszú gyakorlást igényel, mivel itt a cél nem a nyugalmi állapot, hanem a teljes belső elcsendesedés. A meditáció elsajátítása egy időigényesebb folyamat, amire érthető módon keveseknek van lehetősége. Illetve sokakat zavar a gondolatok zakatolása, pedig ez eleinte mindenkinél jelen van, ez tulajdonképpen része a meditációnak. Ilyenkor érdemes megfigyelni a felmerülő gondolatokat, megpróbálni elengedni őket, és a meditáció után visszatérni hozzájuk, rájönni, hogy miért akartak annyira felbukkanni. Ha valakinek ez soknak bizonyul, kezdésnek a relaxációt és a légző-, valamint a jógagyakorlatokat javaslom a mindennapokban a kiegyensúlyozottság érdekében” – sorolja Tímea.

Az állandóság ereje

Amikor arról kérdezem a jógaoktatót, hogy mi a különbség az otthon és az ellenőrzött körülmények között végzett relaxáció között, határozott válasz érzik.

„Számtalan videó elérhető az interneten, amelyek által a saját otthonunkban is jógázhatunk és relaxálhatunk, különösen a Covid óta. De ezek a videók nem figyelmeztetnek minket, ha rosszul csinálunk egy-egy gyakorlatot.

Természetesen sokkal kényelmesebb, olcsóbb és időigényesebb az otthoni gyakorlás, viszont sokkal eredményesebb lesz, ha előtte legalább néhány alkalommal részt veszünk irányított jógaórákon, ahol megtanuljuk a légzőgyakorlatok alapjait és az egyes pózok helyes kivitelezését” – mondja Tímea, és még megjegyzi, hogy a helyszín ugyanilyen fontos. Az állandóság szintén hozzájárul a biztonságérzet növeléséhez, ami elősegíti a nyugalmi állapotot, ezért az oktató azt javasolja, hogy legyünk következetesek.

Amennyiben otthon jógázunk, válasszuk ugyanazt a szobát, lehetőleg ugyanabban az időpontban, és ne felejtsük el kiszellőztetni a helyiséget. „A friss levegő nélkülözhetetlen a nyugalmi állapot elérése érdekében, bár ezt ritkán hangsúlyozzák. Talán azért látod úgy, hogy az emberek kicserélődnek hatvan perc jóga és relaxáció után, mert a gyakorlatok igazi átformáló hatásukat belül fejtik ki. A reggeli jógagyakorlás különösen jó hatással van a szervezetre, már akár 10-15 perc könnyed átmozgatás is érezhető lesz a nap további részében.” 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra