Ez a szuperegészséges zöldség népszerűbb lesz a krumplinál

Berényi Bianka
GettyImages-1215790661
Olvasási idő kb. 5 perc

Nem krumpli, de első ránézésre akár az is lehetne. A lila jamgyökér, más néven ube, egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és édeskés íze mellett vibráló színe is védjegye, melyet számtalan desszertben használnak az ázsiai konyhában.

Lehet, hogy nem hallottál még az ubéról, de ha azt mondjuk, hogy lila jamgyökér, akkor már valószínűleg ismerősebb lesz. Érdemes ennek a különleges zöldségnek megjegyezni a nevét, ugyanis a jövőben akár a bolygónk megmentéséért is felelős lehet. Azt is elmondjuk, hogyan. 

Honnan ered?

De ne szaladjunk ennyire előre. A lila jamgyökér egy ázsiai eredetű zöldség, mely kimagaslóan egészséges. Szép élénk színén kívül magas vitamintartalma is rendszeres fogyasztása mellett szól. Az ube, a Fülöp-szigeteken őshonos gumós zöldség, melynek héja a krumplihoz hasonlóan szürkés, belseje lilás, és állagát tekintve szintén a krumplival tudnánk párhuzamot vonni. Gumós jellege miatt lila édesburgonyaként is elterjedt itthon, bár valójában nem a burgonyák csoportjába tartozik.

Az ube gumójának élénklilaságát hasznosítják is, például az ázsiai konyhában, ahol előszeretettel használják édességek, fagylaltok színezéséhez. Édeskés íze miatt rá is szolgál erre, hiszen tökéletesen harmonizál az édes ízvilággal. 

Akár sajttal kombinált desszert is készülhet a különleges, lila zöldségből
Akár sajttal kombinált desszert is készülhet a különleges, lila zöldségbőlRichard Ernest Yap / Getty Images Hungary

Mit tud az ube?

Az ube gazdag B-vitaminban, E-vitaminban, tiaminokban, niacinban, továbbá kalciumban, vasban, C-vitaminban, és A-vitaminban is, a benne lévő rostokkal pedig már egy igazi egészségbomba. 

Különleges, lila árnyalata a sok antocianinnak köszönhető. Az antocianinokról, amelyek a bogyós gyümölcsök mélyvörös és lila színéért is felelősek, kimutatták, hogy segítik a szervezetet a gyulladás elleni küzdelemben.

A lila jamgyökér kiemelkedő forrása az összetett szénhidrátoknak is, különösen a rezisztens keményítőnek „A rezisztens keményítő nagyszerű prebiotikus rostként működhet” – véli Alanna Cabrero táplálkozási szakértő. „A prebiotikumok elősegítik az egészséges baktériumok virágzását a bélben, és védik immunrendszerünket is.”

Cabrero szerint az ubénak mind antioxidáns-profilja, mind rosttartalma nagyszerű kiegészítője lehet a gyulladáscsökkentő étrendnek.

Az antocianin egyébként nemcsak esetleges gyulladáscsökkentésre alkalmas, de csodafegyver lehet más bajokra is. Redukálja ugyanis a magas vérnyomást, rákmegelőző hatással bír, asztmára is jó, és csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.

Javíthatja a bélrendszer egészségét is

Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a lila jamgyökérből származó rezisztens keményítő növeli a bifidobaktériumok számát, a jótékony bélbaktériumok egyik fajtáját a szimulált vastagbélkörnyezetben.

Ezek a baktériumok létfontosságú szerepet játszanak a bélrendszer egészségében, elősegítve az összetett szénhidrátok és rostok lebontását.

Még bizonyos betegségek, például vastag- és végbélrák, gyulladásos bélbetegség és irritábilis bélszindróma (IBS) kockázatának csökkentésében is segíthetnek. Egészséges zsírsavakat és B-vitaminokat is termelnek.

De ha ez még nem lenne elég, egy egereken végzett vizsgálat azt is megállapította, hogy a lila jamgyökér csökkenti a vastagbélgyulladás tüneteit.

Az ube, más néven lila jamgyökér, nálunk is egyre népszerűbb
Az ube, más néven lila jamgyökér, nálunk is egyre népszerűbbdashu83 / Getty Images Hungary

Milyen az íze?

Különleges édeskés ízvilágát egyesek a gesztenyéhez, mások a kókuszhoz hasonlítják. Vannak, akik szerint enyhe vaníliás beütése van, többek közt ezen a véleményen van Stephanie McKercher dietetikus, növényi alapú élelmiszerekkel foglalkozó blogger is. Előfordul, hogy a feltűnően lila színű fagyik és sütik sem a levendulától kapják színüket, hanem az ubétól, de az ube íze nem domináns ezekben az ételekben, így nem lehet érezni.

Hogy lesz egy zöldségből a világ megmentője?

2019-ben, a Knorr a WWF-fel karöltve, összeállított egy listát azokról az élelmiszerekről, melyek a jövő élelmiszerei lehetnek, és egészségességüket, fenntarthatóságukat, és termesztésüket tekintve is kiemelkedőnek mondhatók. Az ube is felkerült erre a listára, ami a jövőben még nagyobb népszerűségnek örvendhet a mezőgazdasági szakemberek szerint, és könnyen olyan népszerű lehet, akár a krumpli, ugyanis még zord és szélsőséges időjárási körülmények közt is könnyű a termesztése. A globális felmelegedés és a túlnépesedés problémájával szembenézve az ilyen szempontokat is egyre inkább figyelembe kell venni az emberiségnek, és az ube ebben sem hagyja cserben a világot.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek