Ha azt hallod, „zöld turmix”, ne Shrek italára gondolj. Bár külseje nem túl bizalomgerjesztő, az egészségre garantáltan jó hatással van, a főként zöld zöldségekből álló vegyes dzsúsz. Ha nem is szereted minden hozzávalóját önmagában zöldségként, így, összeturmixolva nem is érzed külön az ízeket, csak a vegyes lé ízét. Ha csak ennyit kell megtenned az egészségedért, megéri meginni, nem?
A zöldek krémje
Spenót, kelkáposzta, uborka, zeller, brokkoli… így első körben. A zöld amúgy is nagyon divatos most, legyen szó zölden gondolkodásról, a tavaszi újjászületésről, vagy akár zöldségturmixról.
Ne ijesszen el a színe, gondolj arra, hogy ez egy valódi vitaminkoktél. Tele van jótékony anyagokkal, és bármennyit ihatsz belőle, mert ezzel tényleg csak használsz a szervezetednek. A szakértő szerint érdemes olyan zöld gyógynövényekkel kiegészíteni a turmixunkat, mint a zsálya, a petrezselyem, a menta és a koriander.
Egészségre gyakorolt hatásai
A zöld turmix elsősorban zöldségekből áll, így itt most nem a gyümölcsökön van a hangsúly. Ez pedig garantálja az alacsonyabb cukortartalmat, ami jót tesz a vércukorszintednek.
A zöld lé a vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és fitokemikáliák koncentrált forrása – és mivel már folyékony formában vannak,
ezek a hasznos tápanyagok általában könnyebben emészthetők, és hamarabb fel is szívódnak.
A zellerlé minden rajongója tudja, hogy 450 ml zöld lé elkészítéséhez egy csomó zellerszárra van szükség. És ennyi gyümölcslevet meginni könnyű, de 12 zellerszárat megenni? Az már nem annyira élvezetes.
Támogatja a bélrendszer egészségét
A zöld turmix a bél egészségének szupersztárja. A szakértő külön kiemelte, hogy zöld levek olyan alapvető fitonutrienseket tartalmazhatnak, mint a flavonoidok és az antioxidánsok. Ezek arról híresek, hogy támogatják a mikrobiális sokféleséget és a bélrendszer egészségét. Emellett számos tanulmány bizonyítja a fitokemikáliák, például a fenolok és a karotinoidok szerepét, amelyek előnyösek lehetnek az emberi bélmikrobiom számára.
A zöld levek prebiotikumokat is tartalmaznak, azaz olyan rostokat, amelyek táplálják a bélrendszerben élő jó baktériumokat
Elősegíti a hidratációt
A zöld turmix segíthet megőrizni a hidratáltságot, különösen, ha magas víztartalmú zöldségeket, például uborkát is tartalmaz. Az uborka 90%-a víz, és tele van elektrolitokkal – például magnéziummal és káliummal –, amelyek segítenek fenntartani a sejtek optimális folyadékegyensúlyát.
Tuti zöldturmix-receptek
Az összes ajánlott zöld turmix esetén a leírt hozzávalókat csak össze kell turmixolni, és FRISSEN már lehet is fogyasztani. Minél többet áll azonban, annál inkább veszít hatóerejéből.
Gyömbéres
- 2 citrom, héját eltávolítjuk és felaprítjuk
- 2 biozöldalma apróra vágva
- 1 biouborka apróra vágva
- 1 fej biokelkáposzta
- 2-3 kis darab gyömbérgyökér
- 3 csésze víz
Agyturbózó
- Egy egész citrom levágott héjjal
- Egy egész uborka héjával
- Egy 5 cm-es darab gyömbérgyökér (ha nem rajongsz az ízéért, vágd félbe ezt a mennyiséget)
- Két 9 cm-es kurkumagyökér
- Egy egész körte
- Egy cékla
Pajzsmirigyre
- ½ csésze ananász
- 1 koriander
- 1 csomag petrezselyem
- 1 uborka
- 1 szár édeskömény
- 2 citrom
- 1-3 csipet ashwagandhagyökér, porítva
- 6 csepp folyékony klorofillkivonat
Zöld limonádé
- 2 szár zeller
- ½ uborka
- ½ lime
- 1 csésze koriander
- 1 csésze kelkáposzta
- 1 zöldalma
Turmixolásra fel! De legfeljebb egy hétig tartson csak a léböjt!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés