18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Interszexuális volt Eduárd szerelme, aki miatt lemondott a brit trónról?

GettyImages-113917731
Olvasási idő kb. 13 perc

Wallis Simpson olyannyira az ujja köré csavarta Eduárdot, hogy a férfi az elvált amerikai nő miatt még a trónról is lemondott. Gyermekük nem született, s ennek oka életrajzírója szerint az, hogy Wallis egy fejlődési rendellenességgel születhetett.

A jóképű, szőke walesi herceg, Eduárd vonzó jelenség volt a nők számára. Szeretett mindent, amit az 1920-as években modernnek tartottak: a jazzt, az éjszakai klubokat, a telefont, a repülőket, a koktélokat és az amerikaiakat. Edward ugyanis nem igazán folytatott mintaszerű életet: sokat dohányzott, ivott, férjes asszonyokkal folytatott viszonyokat, és meggondolatlan kijelentései miatt rendszeresen botrányokba keveredett. Ráadásul már negyvenéves volt, megnősülni viszont nem akarózott neki. Nem csoda hát, hogy V. György, azaz II. Erzsébet nagyapja úgy vélte: jobb volna, ha nem Eduárd követné őt a trónon, hanem másik fia, Albert, utána pedig a kis Erzsébet, akit Lilibetnek becéztek a családban.

Egy szőke herceg, aki nem nőtt ki a kamaszkorból

Eduárd kényszeres, neurotikus alkat volt, aminek oka valószínűleg apja, V. György szigorúságában keresendő, aki büszkén vállalta, hogy „tesz arról”, hogy a gyerekei tiszteljék. Eduárd megszállottan hitte, hogy a lábai túl vékonyak, ugyanakkor gyakran napokig csak narancson élt, nehogy meghízzon. Magántitkára, Alan Lascelles azt írta róla, hogy „valamilyen öröklődési vagy fiziológiai okból (a herceg) normális mentális fejlődése teljesen leállt, amikor elérte a serdülőkort”. Szeretői között volt egy bizonyos Thelma Furness is, egy színésznő, aki elkövette azt a hibát, hogy egyik amerikai barátnőjét, Wallis Simpsont bemutatta a hercegnek 1931-ben. Wallis ekkor már második házasságában élt: férje, Ernest Aldrich Simpson egy hajózási cég tisztségviselője volt, aki V. György gyalogsági ezredében is szolgált.

Wallis Simpson 1936-ban
Wallis Simpson 1936-banFayer / Getty Images Hungary

Amerikai nő a hongkongi ópiumbarlangokban

Wallis szerelmi élete házassága előtt és alatt sem volt éppen eseménytelen. Első férje az amerikai haditengerészet pilótája volt, ám súlyos alkoholista. Valószínűleg emiatt is alakult úgy a kapcsolatuk, hogy hol együtt voltak, hol szétköltöztek. Házasságuk alatt Wallisnak kapcsolata volt egy argentin diplomatával, majd követte férjét Hongkongba, ahol elkísérte őt az ópiumbárokba és a bordélyházakba egyaránt. (Később azt suttogták, itt tanulta meg azokat a szexuális technikákat, amelyekkel elbűvölte Edrd herceget.) Állítólag Mussolini vejével, Galeazzo Cianóval is futó kalandba keveredett. Több mint egy esztendőt töltött Hongkongban, ez idő alatt állítólag egyetlen mondatot tanult meg mandarinul, de azt kifogástalanul: Hé, fiú, tölts nekem egy pohár pezsgőt!” A rossznyelvek szerint teherbe is esett Cianótól, és egy rosszul elvégzett abortusz következménye lett későbbi gyermektelensége. A társasági körökben sűrűn forgolódó, briliánsan társalgó, szellemes Wallis, miután elvált első férjétől, megismerkedett a már említett Simpsonnal, akivel a gazdasági válság alatt is fényűző körülmények között éltek – egészen addig, amíg Simpson bele nem bukott különböző pénzügyleteibe. Wallis találkozgatott ugyan a trónörökössel, de kapcsolatuk nem fordult komolyra egészen 1934-ig, amikor is az amerikai nő eltávolította vetélytársait és elődjeit a herceg közeléből. Wallis, saját bevallása szerint, egy tengeri utazáson szeretett bele Eduárdba 1934 augusztusában, s elérte, hogy a herceg bemutassa szüleinek a Buckingham-palotában.

Anyapótlékot keresett?

A bemutatkozás valószínűleg nem sikerült túl jól, mert a királyi pár a későbbiekben nem volt hajlandó fogadni Wallist, titokban viszont figyeltették a nemzetbiztonsági szolgálattal. Eduárd pénzzel és ékszerekkel halmozta el, az asszony azonban sokszor kellemetlen helyzetbe hozta vagy megalázta a személyzet előtt a trónörököst, például azzal, hogy vacsoránál kivette a kést a kezéből, hogy ne szerencsétlenkedjen a hús felvágásával. Eduárd mindezek ellenére hivatalos életrajzírója szerint ,,szolgai módon függött az asszonytól”. Eduárd férjes asszonyokhoz fűződő viszonyaiban mindig volt valamiféle megszállottság – az életrajzírók szerint nem elképzelhetetlen, hogy Eduárd anyapótlékot keresett ezekben az asszonyokban.

Eduárd (balra) és öccse, a későbbi VI. György egy skót golfjátékos, Fred Herd (középen) társaságában
Eduárd (balra) és öccse, a későbbi VI. György egy skót golfjátékos, Fred Herd (középen) társaságábanSean Sexton / Getty Images Hungary

A leánykérés következményei

1936. január 20-án elhunyt V. György angol király, s a hagyományoknak megfelelően másnap elsőszülöttjét VIII. Eduárd néven királlyá koronázták. Az újdonsült király trónra lépésének kihirdetését a még mindig férjezett Wallis Simpson társaságában nézte végig, ami kivívta egyesek ellenszenvét. Az angol kormány nem szívesen küldött bizalmas iratokat számára: attól féltek, Wallis vagy valamelyik vendége beleolvashat. 1936 szeptemberében és októberében a pár mediterrán körúton vett részt, ami után VIII. Eduárd megkérte Wallis kezét. A nő elindította a válási procedúrát, a király pedig közölte a miniszterelnökkel, hogy nősülni szándékozik. Az anglikán egyház azonban nem ismerte el az olyan házasságot, amelynél még élt az elvált fél előző házastársa, emellett a brit gyarmatbirodalom több tagja is ellenezte a házasságot. VIII. Eduárd végül három lehetőség közül választhatott: vagy nem házasodik meg, vagy elveszi Wallist, és ezáltal alkotmányos válságot idéz elő, vagy lemond. Végül a harmadik lehetőség mellett döntött, Nagy-Britannia új királya pedig Eduárd legidősebb öccse, Albert lett, aki a VI. György nevet vette fel. Wallis ekkor Cannes-ban időzött: a kíváncsi tekintetek, az őt üldöző újságok és a neki szánt gyűlölködő üzenetek miatt menekült oda. Eduárd pedig Ausztriában várta ki, hogy elcsituljon a sajtóvisszhang,  és lezáruljon Wallis válópere.

Interszexuális volt?

VIII. Eduárd koronázása és lemondása között még egy év sem telt el. Milyen is volt Wallis Simpson, aki olyannyira az ujja köré csavarta Eduárdot, hogy még a királyi trónról is lemondott miatta? Mély, reszelős hangja, szögletes állkapcsa, zafírkék szemei minden bizonnyal karakteres jelenséggé tették. Egy életrajzírója, Anne Sebba szerint lapos mellkasa és gyermektelensége annak is lehetett a következménye, hogy Wallis valójában interszexuális volt. Sebba úgy véli, úgynevezett teljes androgén érzéketlenség (CAIS) állhatott Wallis kissé férfias megjelenésének hátterében: ennek a rendellenességnek az a jellemzője, hogy a hím nemi hormonokra való érzéketlenség miatt magzati korban női testfelépítés alakul ki, a belső női nemi szervek azonban hiányoznak.

Szimpatizáltak a nácikkal

Mindez természetesen csak spekuláció. Wallis és Eduárd végül 1937. június 3-án összeházasodtak Franciaországban, Château de Candé kastélyában. VI. György megtiltotta a királyi család tagjainak, hogy részt vegyenek a ceremónián, s később is azzal fenyegette bátyját, hogy megvonja tőle az apanázst, ha külön meghívás nélkül visszatér az országba. A pár ezután Németországba utazott, ahol Hitlerrel fotózkodtak, ami tovább rontotta amúgy sem fényes megítélésüket. A második világháború alatt egy ideig Franciaországban éltek. Ekkoriban több kormány arra gyanakodott, hogy Wallis a nácik politikai besúgója, amit a nő elejtett megjegyzései sem cáfoltak: Anglia 1940-es bombázásakor például azt mondta, „nem mondhatnám, hogy sajnálom a brit népet”, Ribbentrop aláírt fényképe pedig az éjjeliszekrényén díszelgett a háború végéig. Egy Amerikába menekült német főnemes, Carl Alexander von Württemberg szerint Wallis 1936-ban lefeküdt Ribbentroppal, aki akkor londoni nagykövet volt, és később is kapcsolatban maradt vele, mi több: államtitkokat adott át neki.

Eduárd és Wallis Hitler társaságában (1937)
Eduárd és Wallis Hitler társaságában (1937)Wikimedia Commons

Fényűző életmód az apanázsból

A pár Franciaországból a Bahamákra utazott, ahol Eduárd kormányzóként teljesített szolgálatot – állítólag azért, hogy a nemzetiszocializmussal való szimpátiája ne keverjen nagyobb bajt Európában. A háború után Franciaországban telepedtek le, Eduárd továbbra is kapta apanázsát, amit illegális valutakereskedelemmel egészített ki. A francia kormány rendelkezésére bocsátott egy villát, és adót sem kellett fizetnie. Életüket a társasági élet, a szórakozás, a partik és mopszaik töltötték ki, mivel gyermekük nem született. Rendszeresen ingáztak Párizs és New York között, de Londonba nem sűrűn látogattak el, még II. Erzsébet megkoronázásán sem vettek részt.

Windsor hercege és hercegnéje kutyáikkal
Windsor hercege és hercegnéje kutyáikkalBettmann / Getty Images Hungary

A hatvanas években némi enyhülés következett be: amikor Eduárdot retinaleválással műtötték Londonban, II. Erzsébet meglátogatta, és később is elő-előfordult, hogy együtt mutatkoztak az angol királyi családdal. Eduárd 1972-ben, gégerákban halt meg, temetésére Wallis is Angliába utazott, ahol a Buckingham-palotában szállásolták el. Wallis 14 évvel élte túl a férjét: 1986-ban, 89 éves korában hunyt el. Férje mellett nyugszik a frogmore-i királyi temetőben, sírfeliratán ez áll: „Wallis, Windsor hercegnéje”. Temetésén az egész királyi család képviseltette magát.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek