Mégis hol laknak az angol királyi család tagjai?

Obamas with the Royals (26515297651)
Olvasási idő kb. 9 perc

„Hát a Buckingham-palotában!” – vágná rá tízből kilenc ember, de az igazság az, hogy a királyi család birtokában számtalan ingatlan és kastély van. És miért is töltenék az év minden napját egyetlen palotában, ha egy másik kastélyban is nyaralhatnak?

Vilmos és Katalin hercegné palotájáról vagy arról a bájos házikóról, amiben Harry herceg és Meghan Markle lakott, az átlagember jóval kevesebbet hallott, mint a Buckingham-palotáról. Pedig csodálatos kastélyok, tágas paloták és pompás birtokok tucatjai vannak a brit korona tulajdonában Skóciában éppúgy, mint Észak-Írországban vagy a tengerparton.

Erzsébet királynő hét közben a Buckingham-palotában, hétvégén pedig a windsori kastélyban tartózkodott

Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg, Edinburgh hercege idejük nagy részét valóban a Buckingham-palotában töltötték. Az eredetileg Buckingham House néven emlegetett épületet Buckingham hercege számára építették 1703-ban a londoni Westminster egyik telkén. III. György király 1761-ben vásárolta meg felesége, Zsófia Sarolta (Charlotte) királyné számára, és az ő rezidenciájaként vált ismertté. 1837-ben, miután Viktória királynő elfoglalta a trónt, a Buckingham-ház a brit monarchia hivatalos rezidenciája lett, és az is maradt napjainkig. A palota 775 külön helyiségből áll: a királyi család 19 fogadóteremben fogadhatja vendégeit; és számos hálószoba, iroda, valamint összesen 78 fürdőszoba is helyet kapott a palotában.

A windsori kastély
A windsori kastélystockcam / Getty Images Hungary

A néhai királynő hétvégente gyakran tartózkodott a windsori kastélyban. A 11. században épült kastély mintegy 13 hektáron terül el, és I. Henrik (1068–1135) kora óta ad otthont Nagy-Britannia uralkodójának, ezzel Európa legrégebben lakott kastélya, valamint a világ legnagyobb jelenleg is lakott palotája. Itt hunyt el Viktória férje, Albert herceg, és itt tekinthető meg Mária királyné nevezetes babaháza. A windsori kastély számos állami rendezvénynek ad otthont, és olyan illusztris vendégek fordultak meg a falai között, mint Barack Obama volt amerikai elnök, Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, II. Abdullah jordán király és sokan mások. A kastély túlélte a német bombázásokat, mi több: akkoriban a királyi családnak menedékül szolgált, II. Erzsébet még zöldségeket is termesztett a kertben. 1992-ben majdnem egy pusztító tűzvész áldozata lett, de szerencsére eloltották a lángokat, így a windsori kastély ma is Anglia egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

Az angol királynő az augusztust és a szeptembert a skóciai Balmoral kastélyban töltötte

Erzsébet királynő augusztusban és szeptemberben általában a skóciai Balmoral kastélyban lévő otthonába költözött. A Balmoral kastélyt Albert herceg vásárolta feleségének, Viktória királynőnek, aki úgy vélte: a hely „kicsi, de bájos”. A kastély folyamatosan bővült az évek során, és Viktória is megszerette, naplójában így írt róla: Minden a szabadság és a béke levegőjét árasztja, és ez az embert arra készteti, hogy megfeledkezzen a világról és annak bajairól.” A jelenlegi épületeket William Smith aberdeeni építész fejezte be 1856-ban, és mindmáig ez a család kedvenc nyári rezidenciája. Ma több mint 260 négyzetkilométer a területe, amelyhez működő gazdaság, whiskyüzem, megművelt szántóföldek, szarvascsordák, felföldi marhák és pónik tartoznak. A királynő ott-tartózkodása idején a birtok zárva tartott a nagyközönség előtt, de áprilistól júliusig a bálterem a nagyközönség számára is látogatható volt. Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-án halt meg a Balmoral kastélyban.

A Balmoral kastély
A Balmoral kastélyWikimedia Commons

Károly herceg és Kamilla a londoni Clarence House-ban élt

Mielőtt III. Károly király lett volna, a walesi herceg és felesége, Kamilla, Cornwall hercegnője a londoni Westminsterben, a Clarence House-ban lakott. Az épület szomszédos a St. James-palotával, lenyűgöző kertjük is közös. 1953-tól 2002-ig az anyakirályné, Erzsébet (II. Erzsébet anyja) otthona volt, majd az ő halála után Károly, Vilmos és Harry otthonául szolgált. Kamilla 2003-ban költözött be a rezidenciába. A házat eredetileg 1827-ben építették Clarence hercege számára, akit 1830-ban IV. Vilmos néven koronáztak meg, és a szomszédos St. James-palotát túl kicsinek találta. A második világháború alatt az épület súlyos károkat szenvedett, a Vöröskereszt és a Szent János Mentőszolgálat főhadiszállásává alakították át. A háború után helyreállították, és 1947-ben Erzsébet (akkor még) hercegnő és férje, Fülöp herceg rezidenciája lett. 1953-ban költöztek el a Clarence-házból, amikor Erzsébet elfoglalta a trónt. Az épület nyaranta egy hónapon át látogatható, ekkor vezetett túra keretében a látogatók is megtekinthetik.

Vilmos herceg és Katalin hercegné a londoni Kensington-palotában lakott

Vilmos, Cambridge hercege és felesége, Katalin, Cambridge hercegnője három gyermekükkel, György herceggel, Lajos herceggel és Charlotte hercegnővel a Kensington-palota 1A apartmanjában laktak. A palota a Kensington Gardensben található, a londoni Kensington és Chelsea királyi kerületében. A királyi család a 17. század óta használja az ingatlant rezidenciaként, de a terület nagy része nyitva áll a nyilvánosság számára, beleértve a dísztermeket is. A kastélyt Sir George Coppin építette 1605-ben, III. Vilmos király és felesége, II. Mária királyné pedig 1689 nyarán vásárolta meg. Azóta a palota területét bővítették, épületeit pedig átalakították.

Adelaide Cottage 1839-ben
Adelaide Cottage 1839-benWikimedia Commons

Cambridge hercege és hercegnője az 1A apartmanban lakott, egy 20 szobás, négyszintes lakásban, amely korábban Margit hercegnő otthonául szolgált. A házaspár 2013-ban költözött az ingatlanba egy állítólag 1 millió fontba kerülő felújítást követően. Az öt fogadószobát, három fő hálószobát, öltözőket és fürdőszobákat, egy éjjeli és nappali „bölcsődét”, személyzeti hálószobákat és egyéb helyiségeket magába foglaló apartmanban fogadták többek között Barack Obamát és feleségét, Michelle-t is. 2022 nyarán a hercegi pár Adelaide Cottage-ba költözött, hogy gyerekeiknek vidéki nyugalmat biztosítsanak. A bájos, rusztikus ház a windsori birtok közvetlen közelében található, és királyi mércével mérve igen szerény: mindössze 4 hálószoba található benne. Viktória királynő kedvenc reggeliző- és teázóhelye mellett Vilmos és Kate megtartják kensingtoni otthonukat és norfolki, Anmer Hall nevű házukat is.

Harry és Meghan egy birtokon él Montecitóban, Kaliforniában

Harry, Sussex hercege és felesége, Meghan, Sussex hercegnéje az esküvőjüket követő hónapokban a londoni Kensington-palota területén található Nottingham Cottage-ban élt. A pár ezután a windsori Frogmore Cottage-ba költözött, amely korábban VIII. Edward király és amerikai származású felesége, Wallis Simpson otthona volt. 2020-ban, miután Harry és Meghan bejelentették, hogy visszalépnek főállású királyi tisztségükből, előbb Kanadába, majd Los Angelesbe költöztek fiukkal, Archie-val. Végül a kaliforniai Montecitóban telepedtek le: 14,7 millió dollárért vásárolták mediterrán stílusú otthonukat, egy 7,4 hektáros telken. Kilenc hálószobájuk és 16 fürdőszobájuk van, de nem kell otthonról kimozdulniuk akkor sem, ha színházba, könyvtárba, edzőterembe, úszni vagy teniszezni mennének.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek