18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ilyen volt a szex az ősi Kínában

Szabó Rozália
Qingero28
Olvasási idő kb. 5 perc

Noha manapság, ha a „Kína” és a „szex” szót egy mondatban halljuk, hajlamosak vagyunk az egykepolitikára asszociálni, a múltban Kína lakói egyáltalán nem voltak szégyenlősek: a pajzán domborművek, az erotikus regények és poliamor viszonyok egyaránt életük részének számítottak.

Hszincsiangban, Kína északnyugati részén fedezték fel 1980-ban azokat a pajzán sziklarajzokat, amelyek valószínűleg egy termékenységi rítust mutatnak be. A közel kilenc méter magas felületen összesen négy jelenet különíthető el. Ezek között akad olyan, amelyen férfi- és női alakok körtáncot járnak, miközben karjukat az ég felé emelik, de vannak zavarba ejtően pornográf ábrázolások is: például az, amelyik egy biszexuális orgiát ábrázol, izgalomba jött férfiakkal, majommaszkot viselő nőkkel és nézőkkel a háttérben. 

Vendégszeretet másképp: a szex is szerepet kapott

Az ókori kínai férfiak nagyon vendégszeretőek voltak, talán a szükségesnél is jobban: előfordult, hogy kölcsönadták a feleségüket a hozzájuk látogatóknak vagy az utazóknak. Az utazókat ugyanis nagyon tisztelték, istennek tartották. A hiedelem szerint, ha megengedik nekik, hogy a feleségükkel háljanak, az vérfrissítést és szerencsés jövőt hoz a család számára.

Egy Ming korabeli erotikus rajz: a szex történelmének tanulmányozásakor nem hagyhatod ki az ókori Kínát
Egy Ming korabeli erotikus rajz: a szex történelmének tanulmányozásakor nem hagyhatod ki az ókori KínátWikimedia Commons

Ütemterv az együttlétekhez

A kínai császárok szigorú „menetrend” szerint éltek szexuális életet: mivel rengeteg feleségük és ágyasuk volt, meghatározott sorrend szerint kellett velük közösülniük. A 6–7. században élt Szuj Jang-Ti császár (akit egyébként az utókor a kegyetlen, élvhajhász zsarnok megtestesítőjének tart) háreme több mint 3000 nőből állt: a császárnén kívül beletartozott még két helyettes császárné, hat királyi hitves, 72 előkelő hölgy és 3000 palotaleány.

Harmincan egy ágyban az ókori Kínában

A bordélyházak az ókori Kínában teljesen legális és hivatalosan bejegyzett adófizető vállalkozások voltak. Később sem számított megbélyegzettnek sem az, aki szexuális szolgáltatásokat nyújtott, sem az, aki ezeket igénybe vette. Sőt: a 7. századtól kezdve az irodalmi művekben is sűrűn feltűnnek a kurtizánok. A prostituáltak között szép számmal akadtak férfiak is, és a legendák szerint szükség is volt rájuk: San-Jinnek, a Szung-dinasztia egyik hercegnőjének akkora ágyat készítettek az egyik bordélyházban, amelyben akár harminc férfi is elfért egyszerre, ha ahhoz támadt volna kedve.

Kerekesszék speciális használatra

A már említett Szuj Jang-Ti a liliomtiprástól sem riadt vissza. Sajátos megoldást eszelt ki: kerekesszéket készíttetett, azzal a céllal, hogy szűz lányokat hozzon a kívánt helyzetbe ennek segítségével. A „szüzek kerekesszéke” segítségével a császár gyakorlatilag kénye-kedve szerint erőszakolhatta áldozatait.

Erotikus festmény mint esküvői ajándék

Amikor egy pár összeházasodott, selyemre festett erotikus képeket ajándékoztak nekik, hogy ezek segítségével bővítsék ismereteiket és alkalmazzák is a tanultakat a későbbiekben. Ezek között akár csoportos szexet, partnercserét ábrázoló képek is lehettek, de ez senkiben nem keltett megütközést.

Erotikus festményekből nem volt hiány az ókori Kínában
Erotikus festményekből nem volt hiány az ókori KínábanWikimedia Commons

Magömlés = az életerő távozása

A taoizmus képviselői többek között különféle szexuális praktikák gyakorlásában keresték az élet meghosszabbításának módját. Ezek közé tartozott az ejakuláció visszatartása is. Úgy hitték, hogy a gyakori magömlés betegséghez, gyengeséghez, végső soron halálhoz vezet, ellenben ha ez nem történik meg, a test és a lélek erős marad. Az élet meghosszabbításának másik módja meggyőződésük szerint a szűz lányokkal folytatott nemi kapcsolat volt: minél több szűzzel szexelt valaki, annál nagyobb eséllyel vált halhatatlanná.

Nem korlátozták az azonos neműek kapcsolatát

A homoszexuális viszonyokat sem kísérte társadalmi megbélyegzettség, annál is inkább, mert a császárok is mindkét nemből választottak szeretőket maguknak. Különösen a Han-dinasztia férfitagjai választottak előszeretettel azonos nemű partnereket, de a leszbikusoknak sem volt sok félnivalójuk – szemben a középkori Európával.

Felvilágosító irodalom, ami ma már történelem

A 7. században egy orvos, Li Dongxuan 30 különböző szexuális pozitúrát írt le, amelyek között olyanok is szerepelnek, mint a „megfordult sárkány”, „két hal egymás mellett”, „mandarinrécék összefonódva”, „repülő sirályok” és társaik. Az Egyszerű lány könyvében és a Titokzatos lány könyvében egy mitikus uralkodó, a Sárga Császár által feltett kérdésekre válaszolgat három tanácsadónő, bevezetve őt a nemi élet és a szerelmi praktikák művészetébe. A Tung-hszüan mester című szöveg pedig a gyermeknemzés fortélyait és az impotencia ellenszereit részletezi.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek