Elmegyógyintézetbe záratta feleségét, a fiát pedig kivégeztette a diktátor

Olvasási idő kb. 4 perc

Ida Dalser szomorú sorsát egészen a legutóbbi időkig teljes homály fedte. Mussolini első felesége és fia is a diktátor kegyetlenségének áldozata lett.

2001-ben egy idős hölgy kereste fel az olasz újságírót, Marco Zenit. A 88 éves asszony nem kevesebbet állított, mint azt, hogy a birtokában lévő dokumentumok bizonyítják, hogy néhai nagynénje, bizonyos Ida Dalser volt Mussolini első felesége. A család 75 éven keresztül őrizgette a bizonyítékokat, amelyeket állításuk szerint maga Dalser rejtett el egy használaton kívüli kútba és egy kitömött madár belsejébe. Az újságíró hitte is meg nem is, amit az idős asszony mondott, de végül kiderült: a papírok valóban Mussolini Idának írott szerelmes levelei és házasságuk egyéb bizonyítékai. 

Rachele Guidit, akit egészen 2001-ig az olasz fasiszta diktátor első és egyetlen feleségeként ismert a közvélemény, meglehetősen kusza családi viszonyok fűzték össze Mussolinivel. Mindketten egy olasz kisvárosban, Predappióban születtek, Rachele tanítónője pedig Mussolini édesanyja volt. Rachele alig múlt tízéves, amikor apja meghalt, anyja pedig úgy döntött, a család másik városba, Forliba költözik. Ekkoriban már a Mussolini család is itt élt, a tanítónő édesanya nélkül: ő szintén elhunyt. A két özvegy hamarosan egymásra talált, közösen üzemeltették kisvendéglőjüket is.

Rachele Guidi fiatalon
Rachele Guidi fiatalonWikimedia Commons

Benito Mussolini 27 évesen kezdett viszonyt Rachelével, amelynek eredményeképpen 1910-ben megszületett első gyermekük, Edda. Az ekkor még baloldali eszméket valló Mussolini Trentóban próbált meg állást szerezni, végül elindította az országos szocialista pártlapot, az Avanti!-t. Valószínűleg Trentóban ismerkedett meg a fiatal Ida Dalserrel, aki szépségszalont üzemeltetett a közeli Sopramonte városában, és mint Marco Zeni nyomozásából kiderült, eladta az üzletet, hogy segítse Mussolinit a lap beindításában. 1914-ben összeházasodtak, majd Mussolini bevonult katonának, és Ida többé nem látta viszont. 

Megsemmisített bizonyítékok

Ida azonban állapotos volt Mussolini gyermekével. Benito Albino 1915-ben született, de ekkorra Mussolini már visszatért Racheléhez, akit feleségül is vett. Politikai csillaga egyre emelkedett, szakított a szocializmussal, és 1920-ra végérvényesen a fasizmus felé fordult. Bigámiája vállalhatatlan volt, annál is inkább, mert azon fáradozott, hogy a Vatikánnal is jó viszonyt építsen ki. Elérte, hogy fasiszta hivatalnokok megsemmisítsék az Ida Dalserrel kötött házassága bizonyítékait, de valahogy mégis fennmaradt egy dokumentum, amelyben Mussolinit felszólítják, fizessen kárpótlást feleségének, Ida Dalsernek és közös gyermeküknek. 

11 év elmegyógyintézetben

Ida Dalser nem adta fel, az volt a célja, hogy nyilvánosságra hozza: ő (is) Mussolini felesége. Házasságszegés miatt feljelentette a férfit, és azt állította, bizonyítékai vannak arról, hogy Mussolini kenőpénzt fogadott el a francia kormánytól annak fejében, hogy a semleges Olaszország belépjen a háborúba a franciák oldalán. A diktátor ezt már nem nézhette tétlenül: Ida Daslert 1926-ban elmegyógyintézetbe záratta, ahol további 11 évet élt, miközben időről időre megpróbált megszökni, hogy megkeresse fiát. Végül 1937-ben halt meg, halálát a hivatalos verzió szerint agyvérzés okozta.

Benito Albino Dalser-Mussolini
Benito Albino Dalser-MussoliniWikimedia Commons

Benito Albino szomorú sorsa

Benito Albino mindössze 11 éves volt, amikor a hatóságok közölték vele, hogy édesanyja meghalt, holott Ida Dalser ekkor még életben volt. 15 évesen örökbe fogadta a fasiszta párt egyik tisztviselője, aki új vezetéknevet adott neki. A második világháború alatt a haditengerészetnél szolgált, de nem fogadta meg a figyelmeztetést, hogy ne hangoztassa a Ducéval való rokoni kapcsolatát. A diktátor bosszúja nem maradt el: fiát is intézetbe záratta, és mesterséges kómát előidéző injekciókkal megölette. A mindössze 26 éves fiatalembert jeltelen sírba temették.

Donna Rachele, a tésztaétterem tulajdonosa

Rachele mindeközben a fasiszta családanya szerepében jelent meg a nyilvánosság előtt. Öt gyermeke született Mussolinitől, és mindvégig hű maradt hozzá, annak ellenére, hogy a diktátor nyíltan csalta egy bizonyos Clara Petaccival. Amikor 1945-ben az olasz partizánok elfogták Mussolinit és Petaccit, mindkettejüket kivégezték. Rachele is megpróbált elmenekülni Olaszországból, de a partizánok letartóztatták, majd átadták az amerikaiaknak, akik Ischia szigetén tartották fogva. Hét hónap után elengedték, és Mussolini özvegye a ´60-as években még egy tésztaéttermet is nyithatott szülővárosában, Predappióban, amelyet egészen az 1979-ben bekövetkezett haláláig vezetett, és amelyet a turisták és az újfasiszták egyaránt előszeretettel látogattak. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek