Kizuhant egy vonat a Nagykörútra: ez volt minden idők leglátványosabb magyar vasúti balesete

Fénnyel írt történelem

fortepan 67496 (1)

A magyar vasút történetének egyik legemlékezetesebb balesete 1962. október 4-én történt Budapesten, amikor egy elszabadult vonatkocsi „kiszaladt” a Nyugati pályaudvarról a Körútra. A közlekedési balesetet félelmetes és emlékezetes fotó örökítette meg az utókor számára, szerencsére azonban nem történt akkora baj, mint azt a felvétel alapján gondolnánk.

A korabeli sajtó tudósítása szerint október 4-én csütörtökön délután 14 óra 21 perckor a Nyugati pályaudvar csarnokának négyes vágányára üres szerelvényt toltak be, amely két órával később, háromnegyed 5-kor indult volna Szolnokra. Tolatás közben azonban a tíz kocsiból álló vonat a fékezés hiánya miatt véletlenül elszakadt a mozdonytól, átszakította a vágánybakot, kifutott a vágányról, és megindult a csarnok bejárata felé. Az utolsó kocsi áttörte a főbejárat üvegfalát, és a lépcsőkön, a járdán át egyenesen az utcára „ugrott”, az ottani járókelők legnagyobb riadalmára és megdöbbenésére; az elszabadult szerelvény majdnem harmincméteres utat tett meg, mire meg tudott állni.

Vonatbaleset a Nyugati pályaudvaron 1962. október 4-én (Mikó László felvétele)
Vonatbaleset a Nyugati pályaudvaron 1962. október 4-én (Mikó László felvétele)Mikó László / Fotótörténet blog

Lefutott a sínről az üres MÁV-szerelvény

A szemtanúk arról számoltak be, hogy a megszokott kora délutáni csúcsforgalom közepette egyszer csak hatalmas robajt hallottak, mintha hirtelen leszakadt volna az ég a Lenin körút felett. A másodosztályú, 4010-es számú pullmankocsi legördült a lépcsőkön, ahol további pusztítást végzett, majd megakadt a gyalogjáró kocsiút feletti peremén. A hangosbemondó szerencsére gyorsan figyelmeztetni tudta a villamosra várakozókat, akik így azonnal, mintegy villámcsapás-szerűen kapcsoltak és elugráltak, elrohantak a vonat útjából. A balesetben szerencsére senki sem vesztette életét, és csak egyetlen személyi sérülés történt: egy járókelő, Párkányi Jenőné 52 éves segédhivatali tisztviselő rosszkor volt rossz helyen: súlyos, de nem életveszélyes sérülést szenvedett, a balesetet követően azonnal a Szobi utcai Mentőkórházba szállították.

Nem követelt áldozatot a látványos vonatbaleset 

A különösen látványos vonatbaleset természetesen jelentős riadalmat és érdeklődést keltett, a gyors és hathatós rendőri intézkedésnek köszönhetően azonban csak percekig szünetelt a közlekedés a Nagykörúton, és a Nyugatiban sem kellett különösebben korlátozni a vonatforgalmat. A baleset helyszínére azonnal megérkeztek a tűzoltócsapatok is, a MÁV pedig elrendelte a vasúti mentőosztagok összevonását; pár perccel a baleset után már a helyszínen volt Kossa István közlekedés- és postaügyi miniszter. Természetesen az újságírók és a fotósok is gyorsan kivonultak a Nyugatihoz, a kisiklott vonatkocsiról készült, híressé vált képet a Magyar Távirati Iroda (MTI) munkatársa, Mikó László készítette.

Vonatbaleset a párizsi Montparnasse pályaudvaron 1895-ben
Vonatbaleset a párizsi Montparnasse pályaudvaron 1895-benwww.rarehistoricalphotos.com

Mikó felvétele a majdnem hetven évvel korábban, Párizsban készült legendás fotóra hajaz, mely egy nagyon hasonló vonatszerencsétlenséget ábrázol: 1895. október 22-én a Granville-ből Párizsba érkező expresszvonat véletlenül túlhaladt a Montparnasse-i pályaudvar ütközőjén, és (magyar „kollégájához” hasonlóan) mintegy 30 métert haladt a csarnokban, végül a mozdony áttörte az épület falát, és „kiugrott” az utcára. A világ egyik első és talán leghíresebb közlekedési balesetet ábrázoló fényképfelvételét a párizsi Lévy és fiai fotóstúdió készítette.

Tizenöt perccel a Nyugatiban történt baleset után már két 600 lóerős dízelmozdonyt, egy gőzmozdonyt és egy 65 tonna teherbírású gőzdarut helyeztek akcióba a MÁV alkalmazottai közvetlenül a homlokzattal szemben. 16 óra 26 perckor hatalmas drót vontatókötelekkel behúzták az utcáról a 33 tonna súlyú, 20 méter hosszú kisiklott személykocsit, nem sokkal később pedig az óriási daru, mint egy játékszert, a magasba emelte azt. A baleset ugyan − a szerencsétlenül járt Párkányinén kívül − nem okozott emberi kárt, az anyagi kár annál tetemesebbre hágott, ezért a MÁV azonnal vizsgálatot kezdeményezett, hogy minél hamarabb felbecsüljék azt, és elindulhasson a pályaudvar helyreállítása.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra