Az első meglepetést általában akkor okozza a paradicsom, amikor kiderül, hogy bár zöldségnek gondoljuk, valójában gyümölcsről van szó. Ez azonban sokkal kellemesebb meglepetés, mint amit azoknak szerzett, akiket súlyosan megbetegített. Az 1700-as években annyira rossz volt a paradicsom híre, hogy olyan mérgező növényekkel emlegették egy napon, mint a boszorkányok kelléktárában szereplő mandragóra.
Csak a termése fogyasztható
A paradicsomról sokan tudják, hogy csak a termése fogyasztható, ám a szára, a levele és a gyökere is bőven tartalmaz egy alkaloid nevű anyagot, amely – ugyan enyhén, de – mérgező az emberi szervezet számára. Sőt, a még zöld paradicsom is csak savanyítással veszít mérgező hatásából, ahogyan az a része is okozhatna kellemetlen tüneteket, ahol a szár becsatlakozik az érett, piros húsba, és amit általában evés előtt ki szoktunk vágni. Ám egyrészt többkilónyit kellene megennünk belőle ahhoz, hogy tényleg rosszul legyünk, másrészt az 1700-as években valójában nem ez okozta a bajokat.
Még az 1800-as években is rossz volt a híre
Már az ősi aztékok is fogyasztották a paradicsomot, amely a 16. században érkezett az öreg kontinensre, amikor spanyol hódítók hozták haza magukkal mexikói útjukról.
Egyes források szerint maga Cortez szállította az első magokat Spanyolországba az 1500-as évek elején, hogy aztán később elterjedjen egész Európában. Kezdetben azonban – például az angol kertekbe – nem élelmiszerként, hanem csupán érdekessége és a termés szépsége miatt kerültek paradicsompalánták.
Az 1800-as évekre viszont az újságok már tele voltak olyan receptekkel, amelyeknek egyik fő hozzávalója a paradicsom, köszönhetően többek között a Nápolyban egyre népszerűbb pizzának és a rá kerülő paradicsomszósznak. Bár meglepő módon a paradicsommérgezéstől való félelem még jó ideig fennmaradt. Ráadásul a növény rossz hírnevét még az is öregbítette, hogy méretes, zöld hernyókat is behurcoltak vele. Sokszor éppen ezeket az állatokat tették felelőssé a mérgezéses esetekért.
A veszélyes gyümölcs csak társtettes volt
De mi is okozta a paradicsommal kapcsolatba hozható haláleseteket több mint 200 évvel ezelőtt? Ma már pontosan tudjuk, hogy valójában nem maga a gyümölcs volt a tettes, pontosabban csak része volt a tragédiákban.
A korabeli főúri házakban ugyanis gyakran cinből készült tányérokban szolgálták fel a különböző fogásokat, a paradicsomban található sav pedig kioldotta az ólmot az étkészletből, és ez okozta a mérgezéseket. Gyakori eset volt, hogy miután jóízűen megették a paradicsommal készült fogást, az áldozatok először rosszul lettek, majd életüket is vesztették. Azonban a tányérokat senki nem gondolta bűnösnek, így a paradicsom került sok főúri házban hosszú évtizedeken át tiltólistára.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés