200 éve ettől a gyümölcstől rettegett Európa

GettyImages-672644634

Miután jóízűen elfogyasztották a veszélyes gyümölcsöt – amely ma is ott van mindannyiunk asztalán –, jó néhányan eltávoztak ebből a világból.

Az első meglepetést általában akkor okozza a paradicsom, amikor kiderül, hogy bár zöldségnek gondoljuk, valójában gyümölcsről van szó. Ez azonban sokkal kellemesebb meglepetés, mint amit azoknak szerzett, akiket súlyosan megbetegített. Az 1700-as években annyira rossz volt a paradicsom híre, hogy olyan mérgező növényekkel emlegették egy napon, mint a boszorkányok kelléktárában szereplő mandragóra. 

Csak a termése fogyasztható

A paradicsomról sokan tudják, hogy csak a termése fogyasztható, ám a szára, a levele és a gyökere is bőven tartalmaz egy alkaloid nevű anyagot, amely – ugyan enyhén, de – mérgező az emberi szervezet számára. Sőt, a még zöld paradicsom is csak savanyítással veszít mérgező hatásából, ahogyan az a része is okozhatna kellemetlen tüneteket, ahol a szár becsatlakozik az érett, piros húsba, és amit általában evés előtt ki szoktunk vágni. Ám egyrészt többkilónyit kellene megennünk belőle ahhoz, hogy tényleg rosszul legyünk, másrészt az 1700-as években valójában nem ez okozta a bajokat. 

A veszélyes gyümölcsöt sokáig csak dísznövényként tartották
A veszélyes gyümölcsöt sokáig csak dísznövényként tartottákWestend61 / Getty Images Hungary

Még az 1800-as években is rossz volt a híre

Már az ősi aztékok is fogyasztották a paradicsomot, amely a 16. században érkezett az öreg kontinensre, amikor spanyol hódítók hozták haza magukkal mexikói útjukról.

Egyes források szerint maga Cortez szállította az első magokat Spanyolországba az 1500-as évek elején, hogy aztán később elterjedjen egész Európában. Kezdetben azonban – például az angol kertekbe – nem élelmiszerként, hanem csupán érdekessége és a termés szépsége miatt kerültek paradicsompalánták.

Az 1800-as évekre viszont az újságok már tele voltak olyan receptekkel, amelyeknek egyik fő hozzávalója a paradicsom, köszönhetően többek között a Nápolyban egyre népszerűbb pizzának és a rá kerülő paradicsomszósznak. Bár meglepő módon a paradicsommérgezéstől való félelem még jó ideig fennmaradt. Ráadásul a növény rossz hírnevét még az is öregbítette, hogy méretes, zöld hernyókat is behurcoltak vele. Sokszor éppen ezeket az állatokat tették felelőssé a mérgezéses esetekért. 

A veszélyes gyümölcs csak társtettes volt

De mi is okozta a paradicsommal kapcsolatba hozható haláleseteket több mint 200 évvel ezelőtt? Ma már pontosan tudjuk, hogy valójában nem maga a gyümölcs volt a tettes, pontosabban csak része volt a tragédiákban.

Valójában az ólomtartalmú tálak voltak veszélyesek
Valójában az ólomtartalmú tálak voltak veszélyesekJasmin Merdan / Getty Images Hungary

A korabeli főúri házakban ugyanis gyakran cinből készült tányérokban szolgálták fel a különböző fogásokat, a paradicsomban található sav pedig kioldotta az ólmot az étkészletből, és ez okozta a mérgezéseket. Gyakori eset volt, hogy miután jóízűen megették a paradicsommal készült fogást, az áldozatok először rosszul lettek, majd életüket is vesztették. Azonban a tányérokat senki nem gondolta bűnösnek, így a paradicsom került sok főúri házban hosszú évtizedeken át tiltólistára.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra