Teszt: így lesz a legfinomabb az uborkasaláta

Az uborkasaláta természetesen úgy a legfinomabb, ahogy anyukánk, nagymamánk, vagy éppen mi készítjük, de vannak olyanok, akik igyekeznek kevésbé elfogultan vizsgálni a témát és eldönteni, hogy melyik recepttel lesz a legízletesebb nyári kedvencünk.

Az uborkasaláta millióféleképpen lehet finom: ecetes-cukros öntettel, görög joghurttal, kaporral vagy Srirachával a tetején, és persze fokhagymás-pirospaprikásan is remek. Na de hogyan lesz a legfinomabb? A TheKitchn csapata ennek járt utána. 

Ismerjük meg a 4 versenyzőt!

A tesztelők olyan recepteket kerestek, amelyek különböző megközelítéseket alkalmaztak ehhez a klasszikus recepthez. Az a négy, amiket végül kipróbáltak, alapjaiban nagyon hasonlított, de egy-két alapanyag, vagy azok hiánya miatt mégis egészen különbözőre sikerültek. 

Az Allrecipes népszerű uborkasalátája majonézesen készül, és tálalás előtt a recept javasolja a saláta kétórás hűtését. Ina Garten receptje az uborkák besózását kéri legalább négy órán át az elkészítés előtt, hogy eltávolítsuk a felesleges folyadékot, és a joghurtot is le kell csöpögtetnünk a saláta készítése előtt, hogy a lehető legsűrűbb legyen. A Taste of Home uborkasalátájának íze a legegyszerűbb: az uborka nincs besózva, így levet sem ereszt, tehát leszűrni sem kell, az America’s Test Kitchen uborkasalátájának öntete tejfölös alapú, és rengeteg friss kaporral készül.

Ez például nagyon jól néz ki.
Ez például nagyon jól néz ki.SilviaJansen / Getty Images Hungary

Így tesztelték a tejfölös uborkasaláták receptjeit

A csapat ahogy mindig, most is nagyon precíz volt. Mind a négy receptet ugyanazon a napon készítették el és kóstolták meg. Az összetevők változékonyságának minimalizálása érdekében az uborkát és a hagymát ugyanabból a boltból vásárolták, és ugyanazokat a márkájú összetevőket használták, hogy azokon ne múlhasson egy-egy recept szárnyalása vagy bukása. Minden uborkasalátát a receptben javasolt időpontban, a receptben ajánlott idő letelte után értékeltek, majd a következő napon ismét kóstoltak egyet. Íme az eredmények!

#4 A Home tejfölös uborkasalátája

A sort hátulról ez a recept vezeti, ez volt az, amihez nem adtak sót annak érdekében, hogy ne kelljen várni arra, hogy az uborka levet eresszen, így leszűrni sem kell, hanem azonnal tálalható a remekmű. A recept a só nélkül viszont félkarú óriás lett: szuper gyorsan elkészült, de az íze így nem lett éppen a legtökéletesebb. 

Ha az ember tálalás előtt sózza, úgy viszont volt benne fantázia. Ha gyorsan van szükség egy mindenhez illő salátára, a sómentes verzió működi fog, és nem áll majd a tejfölös öntet alján a vizes lé. Nem rossz az elképzelés annyi kiegészítéssel, hogy egyenként szólnunk kell a megvendégelteknek, hogy a sót maguk adják a salátához. 

#3 A krémes-kapros változat végül is dobogós lett

Az America’s Test Kitchen híres arról, hogy a klasszikus receptek legjobb változatának elkészítésébe rengeteg energiát képes fektetni, ez alól az uborkasaláta sem kivétel. 

Egy igazi klasszikus.
Egy igazi klasszikus.Floortje / Getty Images Hungary

Tejföl és uborka a recept alapja, amihez jó sok kaprot adtak a  recept megálmodói. „A kedvencem ebben a salátában az uborkák előkészítésének módja: felezve és átlósan csíkokra vágva kell hozzáadni az uborkákat. Vizuálisan nagyon feldobta ezt a salátát a tipp, sőt kissé divatosnak éreztem az egészet tőle. Mostantól mindenképpen ezt a technikát fogom használni” – lelkesedett az egyik tesztelő. 

Végül ez a recept is a sereghajtó dobogósok közé került, főleg a só miatt, ám ebben inkább túl sok lett az ajánlott mennyiség. A teszt ebben az esetben azzal a tanulsággal zárult, hogy ha az ember az uborkát előre besózza és lecsöpögteti, akkor a tejfölös öntet hozzáadása után már nem kell külön sózni a salátát. Ez a recept sem lett érdemes a megosztásra.

#2 Az Allrecipes uborkasalátája már majdnem finom, de ez nem volt elég a győzelemhez

„A legváratlanabb dolog ebben a receptben az volt, hogy mennyire változott a véleményem róla, valahányszor megkóstoltam – írta az egyik tesztelő. – Tudom, hogy a legtöbb uborkasaláta annál jobb és ízesebb lesz, minél többet áll, de ez valóban komoly átalakuláson ment keresztül” – fűzte hozzá.

A tejföl helyett majonézzel készült salátán első kóstolásra a majonéz íze uralkodott el, és így nem is volt igazán élvezhető. 

„Őszintén szólva úgy éreztem, hogy szörnyű, és egy falatnál többet nem is tudtam enni belőle. De az ajánlott kétórás hűtés után az íze nagyon sokat javult. Négy óra eltelte után a majonéz mindent elárasztó íze jóval lágyabb lett, az ízek összeolvadtak, és remek saláta lett a végeredmény. Másnapra pedig ízében teljesen más saláta volt, mint első kóstolásra – részletezte a tesztelő. – Az egyetlen dolog, amit megváltoztatnék ebben a receptben, az az öntet mennyisége. Amikor legközelebb elkészítem, egy 1/2 csésze helyett 1 csésze majonézt adok majd hozzá.”

#1 Az abszolút győztes: Ina Garten tejfölös uborkasalátája

Ina Gartennek van egy okos trükkje a valaha készült legjobb uborkasaláta elkészítéséhez. A legtöbb joghurtos uborkasalátával az a probléma, hogy az öntet túl vékony, és azonnal lefolyik az uborkáról. Ina megoldotta ezt a kérdést. Az uborkák sózása és lecsöpögtetése mellett, hogy ropogósak legyenek, Ina leszűri a legsűrűbb joghurtot is, majd tejföllel összekeveri, és így készíti az öntetet. Ettől nem lesz majonézesen zsíros és tömény, viszont vastag, gazdag szósz lesz a végeredmény, anélkül, hogy nehéznek érződne. 

„Az egyetlen gondom ezzel a recepttel az, hogy Ina nem hámozza meg az uborkát, és úgy éreztem, hogy a héj keménysége egy kicsit elvett a saláta élvezeti értékéből” – kommentálta a kóstolást az egyik tesztelő, ám a végeredmény így is tízes: magasan ez a saláta lett a legfinomabb. 

És hogy mi a receptje? A saláta összeállítása nagyon egyszerű: csak sózzuk be a felszeletelt uborkát, hagyjuk állni jó sokat a hűtőben, majd csöpögtessük le, hogy a fölösleges levétől megszabadítsuk. Ezek után menjen hozzá a tejföllel elkevert, lecsöpögtetett görög joghurt és az ízesítés. Garten lila hagymát, egy kis fehérborecetet és borsot ad hozzá, de ha van kedvünk, akár kaprot, színes borsot, pirospaprikát vagy csípős szószt is adhatunk a remek alaphoz. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra