Ez a 4 legjobb módja a tükörtojás elkészítésének

A napi fogások valamelyikébe a legtöbbünknél biztosan belekerül alapanyagként egy-két tojás, és most azt is megtudjuk, hogyan érdemes elkészíteni őket, hogy a lehető legfinomabbak legyenek.

Tojást készíteni mindenki tud, kivéve persze azokat, akik odaégetik, túlsütik, alulfőzik, vagy éppen túlságosan sok olajban sütik készre. A TheKitchn csapata viszont nem elégedett meg holmi közepes eredményekkel, legfrissebb cikkükben arra keresték a választ, vajon hogyan lesz a tükörtojás a legtökéletesebb. Hát így. 

A tojás sütésének legjobb módja régóta vita tárgya. Vannak, akik az olívaolajra esküsznek, mások a vajra, néhányan pedig azt vallják: minden a serpenyőn múlik. Mindegyikben van igazság, a mi dolgunk inkább annyi, hogy azt a módszert válasszuk ki, amivel a számunkra leginkább élvezhető tojások készülnek. 

Ha ropogós széleket szeretnél, spanyol stílusban, olívaolajjal készítsd

Ha arany peremű tojást szeretnél kapni végeredményként, meríts ihletet Spanyolországból. Ez a módszer a tojást egy kisebb olívaolaj-medencében süti, nemcsak alulról, de felülről. 

A spanyol tojás, az úgynevezett huevos fritos ugyanolyan remek, mint a hagyományos tükörtojás, ám az állaga kissé eltér attól. Ahelyett, hogy csak egy kis olívaolajat vagy vajat használnának, a spanyolok bőséges mennyiségű olívaolajban sütik a tojásokat. Az eredmény ropogós, csipkés szélű sült tojás és a tökéletesre sült sárgája, ami gyakorlatilag megolvad a szájban.

Lehet cifrázni különböző hozzávalókkal
Lehet cifrázni különböző hozzávalókkalFotó: kajakiki / Getty Images Hungary

Melegítsd közepesen magas hőfokon a serpenyőt, amíg forró nem lesz, de még nem füstöl. Törj egy tojást egy bögrébe, és amikor az olaj forró, óvatosan csúsztasd bele a tojást, majd csökkentsd a hőt közepesen alacsonyra. Ezután kanalazd az olaj egy részét a tojásra, miközben az sül. Akkor van kész, amikor a fehérje úgy néz ki, mint egy szép kis felhő, a szélei ropogósra, aranybarnára sülnek, és a sárgája még mindig krémes. Egy kis sópehellyel és frissen őrölt fekete borssal megszórva tálald.

Vízzel készítve is finom lesz

Ahelyett, hogy csak zsiradékban sütnéd tojást, ez a technika egy kis forró víz hozzáadását igényli. Ha a tojások vízzel sülnek, puha, lágy széleket kapunk végeredményül, nem pedig ropogósakat. 

Ha többen vagytok, tepsiben készítsd

Igen, sült tojást simán el lehet készíteni egy hatalmas család számára is anélkül, hogy egész reggel a tűzhely mellett állnál. A titok a kedvenc peremes tepsid és a forró olaj benne. Melegíts elő egy alaposan beolajozott tálcát a forró sütőben 15 percig. Ha készen áll, egy tucatnyi tojást törj fel egy nagy tálba, és óvatosan csúsztasd a serpenyőbe. Öt perc múlva a tepsi tele lesz fogyasztásra kész tükörtojásokkal, amiket könnyű szétválasztani, és akár különbözőképpen is fűszerezhetők. 

Ezt vajon hogyan csinálták?
Ezt vajon hogyan csinálták?Fotó: kertlis / Getty Images Hungary

Ha egy kis extra aromát adnál hozzá, süsd vajban

Talán a legismertebb technika a fentiek közül ez a vajas megoldás. A vajjal sült tojás sem túl ropogós és túlságosan lágy sem lesz, az állaga a kettő közé tehető. Közepes hőfokon, tapadásmentes serpenyőben sütve a tojást óvatosan barna vajjal locsoljuk meg, amíg csak össze nem áll. Ezek után készen áll arra, hogy a pirítós, a saláták vagy a fűszeres rizs tetejére kerüljön. 

Mustra