Rokfortos paradicsomsaláta – köretnek és vacsorára is tökéletes

A rokfort annyira aromás, hogy nem engedi meg a tartózkodást: vagy utálni kell, vagy rajongani érte. A kéksajtok leghíresebbjei a francia rokfort, az olasz gorgonzola és az angol stilton, mindhárom eredetvédett, ami azt jelenti, hogy csak az ott gyártott sajtok nevezhetők ezen a néven, vagyis lehetetlen, hogy békéscsabai piacon Inci néni aromás rokfortját megvásároljuk. Az viszont nem lehetetlen, hogy valami finomat és nagyon hasonlót vegyünk helyette.

A rokfort nagyon karakteres ízű, kissé csípős sajt, így elég belőle egy kevés az ételbe. Éppen úgy fűszerként érdemes használni, mint a szarvasgombát vagy egy aromás parmezánt. 

Egyes érlelt sajtok a beléjük oltott nemespenész révén antibakteriális hatású penicillint tartalmaznak, ilyen a rokfort is. De lássuk, milyen a rokfortors saláta!

A zöldségeket ízlés szerint variálhatod.
A zöldségeket ízlés szerint variálhatod.Nicolas Garrat

Hozzávalók 2 személyre

  • 8 darab paradicsom
  • 1 nagy csokor zöldhagyma
  • 4 evőkanálnyi rokfort összemorzsolva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb darab uborka
  • ízlés szerint bors és só
  • 4 evőkanál bazsamecet
  • 1 zacskó salátakeverék
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, összevágjuk, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk (utóbbit ki is hagyhatod, ha kicsit enyhébb ízű fogást szeretnél). A rokfort felét összemorzsoljuk, a zöldségekkel összekeverjük.

Kissé összeforgatjuk a keveréket, majd porciózzuk egy-egy adag zöldsalátamix tetejére. A megmaradt sajtot feldaraboljuk, végül a saláta tetejére szórjuk. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit a hűtőben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek