A nyilasok gyilkolták meg a magyar gyógyszeripar atyját

oie ATPYM7FTuvaw

Richter Gedeon neve ma is fogalomként él a köztudatban – az első hazai gyógyszergyár, egyben a modern magyar gyógyszeripar megalapítója árva gyerekből lett vagyonos és befolyásos üzletember, a szélsőjobboldali eszmék térnyerése azonban nemkívánatossá tette személyét. A világsikerű gyógyszergyáros a nyilasok áldozataként lelte halálát.

Szülei halála egész életére kihatással volt

Richter Gedeon 1872. szeptember 23-án látta meg a napvilágot a Heves megyei Ecséd községben, a Mátra lábánál, jómódú, asszimilálódott zsidó családban. A kisfiú születésekor édesanyja gyermekágyi lázban meghalt, apja pedig alig egy évvel később szintén eltávozott, ezért az árvaságra jutott Gedeont és testvéreit apai nagyszüleik, később más rokonok nevelték fel; a leendő gyógyszerész egész életét meghatározta a tudat, hogy szülei olyan betegségekben haltak meg, melyeket akkoriban már gyógyítani lehetett, ezért döntött úgy, a betegek gyógyításának szenteli magát.

Középiskolai tanulmányait a közeli Gyöngyösön, a ferences gimnáziumban végezte, ahol szenvedélyesen bújta az iskolai könyvtárban fellelhető gyógyszerészeti és orvos szakkönyveket; még érettségi előtt otthagyta az iskolát, és elszegődött patikussegédnek a gyöngyösi Mersits gyógyszertárba, azonban épp ekkor hoztak törvényt, miszerint a gyógyszerészeknek egyetemi diplomával kell rendelkezniük, ezért visszaült az iskolapadba, leérettségizett, majd beiratkozott a Budapesti Tudományegyetem gyógyszerészet szakára.

A fiatal Richter Gedeon 1901-ben
A fiatal Richter Gedeon 1901-benGedeonRichter.com

Kitűnő minősítésű diplomája kézhezvétele után, 1895-ben Richter két évre segédként munkát vállalt egy budapesti patikában, majd négyéves külföldi tanulmányútra indult, hogy megismerkedjen a nagyipari gyógyszergyártás fortélyaival: bejárta Olaszországot, Németországot, Franciaországot és Angliát, hazatérésekor pedig eladta a családi birtokot, és az így befolyt pénzből megvásárolta a mai IX. kerületi Üllői út és Márton utca sarkán található Sas patikát (ahol egyébként napjainkban is gyógyszertár működik Pesti Sas Patika néven).

Néhány év alatt iparvezetővé fejlesztette vállalatát

A gyógyszerek árusítása mellett az ifjú patikatulajdonos rengeteg energiát és pénzt fektetett a kutatásba, a gyógyszertár alagsorában saját laboratóriumot hozott létre, ahol elsősorban a hiánybetegségeket és azok megelőzési, kezelési módszereit igyekezett alaposabban megismerni, kidolgozni. Behatóan foglalkozott az organoterápiával, vagyis az állatok belső szerveiből előállított gyógyszerekkel: engedélyt kapott juhok és sertések pajzsmirigyének, petefészkének beszerzéséhez a vágóhídról, ezek segítségével készítette el különleges hormonkészítményeit, erősítő szereit. 1902-ben piacra dobta forradalmi készítményét, a – mindössze néhány évvel korábban felfedezett – adrenalint tartalmazó Tonogen Suprarenalét, ugyanettől az évtől kezdve rendszeres, ingyenes hírlevelet küldött az orvosoknak, ismertetve és természetesen népszerűsítve termékeinek terápiás hatását.

Néhány év alatt a Richter-féle gyógyszerek annyira népszerűek lettek, hogy a laboratórium kinőtte a belvárosi patika alagsorát: az óriási érdeklődés kielégítésének érdekében hősünk vásárolt egy kezdetben kisebb területű, majd fokozatosan egyre nagyobbá bővített gyárat Kőbányán a Cserkész utcában (ma is itt található a Richter gyógyszergyár központja). Az így már vezérigazgatóvá előlépett Richter az organoterápiás szerek mellett a növénykémiai és szintetikus készítmények kifejlesztésére és gyártására is nagy hangsúlyt fektetett, olyan forradalmi szereket dobott piacra, mint az aszpirin mellékhatásait kiküszöbölő, acetilszalicinsav hatóanyagú Kalmopyrin, illetve a Hyperol nevű fertőtlenítőtabletta. Az első világháború kitörésekor már 24 szabadalom fűződött a nevéhez, termékei 12 aranyérmet szereztek különböző nemzetközi kiállításokon.

A Richter vállalat kőbányai üzeme 1930-ban
A Richter vállalat kőbányai üzeme 1930-banFortepan / MZSL/Ofner Károly

Jó főnök, odaadó férj, apa és nagyapa volt

Richter az 1910-es, ’20-as években Európa egyik legjelentősebb gyógyszerexportőrének számított, Londonban és Bukarestben leányvállalata, 34 országban bizományi raktára volt, és több mint száz országban, öt kontinensen forgalmazták a termékeit; gyárában neves külföldi szakembereket alkalmazott, hogy a lehető legmagasabb színvonalon folyhasson a kutatás és a termelés. A Tungsram mellett a Richter cég lett Magyarország legsikeresebb, világszinten jegyzett ipari vállalata, melynek különösen szervezettségét, folyamatos és alaposan megfontolt bővülését – melyre az alapító-vezérigazgató különös hangsúlyt fektetett – és állandó innovációra való törekvését irigyelték a vetélytársak. A hatalmas, nemzetközi sikerek okán és Magyarország külföldi tekintélyének növeléséért hála Bethlen István miniszterelnök felterjesztésére 1929-ben Horthy Miklós kormányzó magyar királyi kormányzó-főtanácsos címet adományozott Richternek.

Richter nemcsak lelkes és megfontolt főnök volt, de igyekezett mindig a lehető legjobb körülményeket biztosítani alkalmazottjai számára, a gyárban igazi családias légkört teremtett. Magánéletét sem jellemezték a konfliktusok: feleségével, Winkler Annával (becenevén Ninával), egy vagyonos szegedi fűszerraktáros lányával 1902-ben mondták ki a boldogító igent, a következő évben pedig megszületett a fiuk, László, aki az apai hagyományt követve vegyészdoktor lett, és a vállalatnál kapott pozíciót. László, aki igazi dzsentriéletmódot folytatott, sokat kártyázott, és imádta a lóversenyzést, apja kifejezett kérésére a híres pesti sebész, Lobmayer Géza lányát, Ilonát vette feleségül, és – mivel ez a házassági levél kiadásának feltétele volt – áttért felesége evangélikus hitére. A párnak két kislánya született, akik a híres nagyapa legféltettebb kincsének számítottak, sehová sem engedte őket kíséret nélkül.

A Dunába lőtték a nyilasok Magyarország legsikeresebb üzletemberét

Richter Gedeon, az egyik legsikeresebb magyar üzletember
Richter Gedeon, az egyik legsikeresebb magyar üzletemberWikimedia Commons

Hiába volt Richter Gedeon az egyik legsikeresebb magyar üzletember, az 1930-as évek végén feléledő antiszemitizmus hulláma őt sem kímélte: a zsidótörvények értelmében a gyárat először katonai irányítás alá vonták, majd 1942-ben Richtert lemondatták vezérigazgatói tisztségéből, végül teljes mértékben eltávolították az általa alapított vállalattól. Még azt is megtiltották számára, hogy a gyár kapuján betegye a lábát, titokban, ismerősei, megbízottjai révén azonban még így is tanácsokat adott; a háborús helyzet rosszabbodásával azonban a Richter vállalat helyzete is egyre kilátástalanabbá vált, 1944 őszére a termelés szinte teljesen megbénult.

Magyarország német megszállásakor a kisemmizett igazgatónak – a Vöröskereszttől szerzett menlevéllel – lehetősége lett volna Svájcba menekülni, de nem akarta itt hagyni a gyárát, ezért inkább úgy döntött, Budapesten marad: feleségével együtt próbálták túlélni a vészkorszakot, több száz üldözött zsidó társukkal együtt Raoul Wallenberg svéd diplomata bujtatta őket. A sors végül mégsem bizonyult kegyesnek: december 30-án a nyilasok elhurcolták a Katona József utca 21. szám alatti védett házban tartózkodó bujkálókat, köztük Richtert és feleségét, először az Andrássy út 60.-ba, a nyilaspártházba szállították, majd másnap hajnalban fegyveres kísérettel – elöl haladtak a férfiak, hátul a nők – az utcára vezényelték őket.

Egy szemtanú visszaemlékezése szerint a 72 éves Richter átölelte a feleségét, elköszönt tőle, és beállt előre a férfiak közé a sorba; indulás előtt a foglyoknak alsóneműre kellett vetkőzniük a fagyos, téli időben. Menetelés közben, a Dunához közeledve a férfiak közül az elöl haladó ötven embert elvezették, és a mai Széchenyi rakparton, a Zoltán utcánál hidegvérrel a Dunába lőtték – az áldozatok között volt Richter Gedeon is. Nina asszony túlélte a vészkorszakot, de sohasem volt hajlandó beszélni férje meggyilkolásáról; 1953-ban, a svájci Luganóban érte a halál. A háború végén a család újsághirdetésben kerestette a gyógyszergyár-alapító holttestét, mely azonban sohasem került elő, így Richternek csupán jelképes sírja található a luganói családi sírboltban.

A háború után a gyárat újjáépítették és államosították, Kőbányai Gyógyszerárugyár néven üzemelt; a Richter Gedeon Nyrt. napjainkban is sikeresen működik, számos országban rendelkezik leányvállalattal, hazánk és Közép-Európa egyik legjelentősebb nemzetközi vállalatának számít.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra