Kardpárbajjal vett elégtételt a becsületében megsértett politikus – 1967-ben

Fénnyel írt történelem

Last Sword Duel

A párbajozásról a legtöbbünknek 18–19. századi kalandos és romantikus történetek jutnak eszünkbe, aligha gondolná valaki, hogy az utolsó hivatalos párbajra Európában – melyet stílszerűen kardokkal vívtak – alig több mint ötven évvel ezelőtt, a hippik, a rockzene és az űrverseny időszakában került sor. De min veszett össze annyira két francia politikus 1967-ben, hogy ezzel az ősi módszerrel kívántak elégtételt venni egymáson?

Magyarországon is nagy divat volt, Jókai kétszer is párbajozott

A karddal, későbbi korokban pisztollyal vívott párbaj hosszú évszázadokon keresztül a kisebb viszályok, becsületsértési ügyek úriemberhez méltó elintézési módjának számított: a megsértett férfi (ritkább esetben nő) párbajra hívta ellenfelét, melyet pontos szabályok szerint kellett megrendezni. A két fél egyenlő esélyekkel, azonos fegyverzettel nézett szembe egymással, mindkettejüket egy-egy párbajsegéd kísérte el a megbeszélt helyszínre; ugyan a párbaj célja nem az ellenfél megölése, hanem az első találat megszerzése volt – mellyel a sértett elégtételt vehetett és szimbolikusan visszanyerhette a becsületét –, gyakran végződtek halállal az összecsapások.

A franciák egy időben annyira rá voltak kattanva a nemesek a párbajozásra, hogy az 1589 és 1608 között eltelt alig húsz évben több mint hatezren vesztették életüket párbajban, ezért IV. Henrik király bírósági engedélyhez kötötte a párbajokat. Később a legtöbb európai országban betiltották a párbajozást, a törvényt azonban kevesen vették komolyan, még a 19. században is a párbaj számított a becsületsértés leggyakoribb elintézési módjának – a többséget az sem érdekelte, hogy halálos végkimenetel esetén a párbaj győztesét, sőt, a segédjét is gyilkosság bűne terhelte.

Gaston Defferre párbajjal vesz elégtételt René Ribière-en
Gaston Defferre párbajjal vesz elégtételt René Ribière-enRare Historical Photos

A párbajozás Magyarországon is népszerű szokás volt, Jókai Mór szerkesztőként például kétszer is párbajozott (egyszer karddal, másik alkalommal pisztollyal, egyik esetben sem történt sebesülésnél súlyosabb dolog). Pályatársa, Herczeg Ferenc 1886-ban egy katonatiszttel csapott össze karddal, aki a helyszínen belehalt a sérülésébe, ezért az írót négy hónapnyi államfogságra ítélték. Gömbös Gyula politikus, későbbi miniszterelnök és Feleky Géza újságíró még 1924-ben is kardpárbajt vívtak egymással, mely döntetlenül végződött, Feleky egészségi állapota, túlzott szívműködése miatt ugyanis a negyedik menetet követően lefújták az összecsapást.

Idiótának nevezte társát a francia képviselő, párbajoznia kellett

Az utolsó(nak vélt) európai párbajra azonban még ennél is jóval később, 1967-ben került sor Franciaországban, méghozzá két politikus között. A vitás ügyet egy éles és igen trágár beszólás robbantotta ki: René Ribière, de Gaulle elnök konzervatív pártjának képviselője a nemzetgyűlésben „Fogja már be, idióta!” felkiáltással torkolta le Marseille szocialista polgármesterét, Gaston Defferre-t az utóbbi egyik felszólalását követően. Defferre rendkívül megsértődött az otromba verbális támadás miatt, és követelte, hogy a becsületébe gázoló képviselő kérjen bocsánatot; miután amaz megtagadta a bocsánatkérést, a polgármester párbajra hívta.

Jean de Lipkowski államtitkár figyeli a párbajt
Jean de Lipkowski államtitkár figyeli a párbajtRare Historical Photos

Ribière nem hátrált meg, férfiasan állt a kihívás elébe, rövid szervezést követően a felek a Párizs központjától kb. 7 kilométerre nyugatra, a főváros agglomerációjában található Neuilly-sur-Seine-ben, egy privát birtokon néztek szembe egymással. A párbajban a felek a tőrhöz hasonló, de annál nehezebb fegyverrel, a profi vívók által is használt párbajtőrrel (franciául épée) küzdöttek meg egymással; a bíró szerepét a külügyminisztérium államtitkára, Jean de Lipkowski látta el. Az eset pikantériája, hogy Ribière a következő nap nősült, Defferre ezért megfogadta, olyan sérülést okoz ellenfelének, mellyel megnehezíti számára a nászéjszakát.

Enyhe sérülésekkel megúszta a kalandot a becsületsértő fél

A jelentős sajtóvisszhangot kiváltott párbaj során az 57 éves Defferre-é lett az első találat, 12 évvel fiatalabb ellenfele karján ejtett szúrást, ennek dacára a küzdelem folytatását kérte. A marseille-i polgármesternek másodszorra is sikerült eltalálnia Ribière karját, ekkor Lipkowski leállította a párbajt, mely a sértett fél győzelmével ért véget. Defferre megvédte a becsületét, ellenfele pedig enyhe, felületi sérülésekkel megúszta, arról viszont nem szól a fáma, hogy a párbaj befolyásolta-e a nászéjszakán nyújtott teljesítményét.

Gaston Defferre 33 évig volt Marseille polgármestereke, 1981-től pedig három éven át belügyminiszterként szolgált François Mitterrand elnök szocialista párti kormányában; 1986-ban hunyt el, 75 évesen. Ellenfele, René Ribière nem futott be hasonlóan jelentős karriert, 1978-ig ült képviselőként a nemzetgyűlésben; 1998-ban, 76 évesen távozott a földi világból. A két politikailag ellentétes platformon álló férfi személyét mindörökre összekapcsolja a tény, hogy ők vívták Európa (talán) legutolsó hivatalos párbaját.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra