Megtalálták az öregedés ellenszerét a tudósok?

GettyImages-172267826

Amerikai és ausztrál kutatók egy vérben található fehérje segítségével képesek voltak megfiatalítani egerek agyát − az eljárás, mint állítják, embereken is működhet.

Az örök fiatalság elixírjét ősidők óta keresik a vállalkozó szellemű egyének, és most lehet, hogy megtalálták. Ugyan varázsszerről szó sincsen, tudósok talán végre rájöttek, miként lehetséges visszafiatalítani az elmét, ezáltal megakadályozni az időskori elbutulást, és új életre kelteni az egész szervezetet. A San Franciscó-i Egyetem és a Queenslandi Egyetem munkatársai egy vérben található fehérje, az ún. PF4-et segítségével, mely a véralvadásban és a sebgyógyulásban játszik szerepet, fiatalítottak meg egereket.

A 22 hónapos, vagyis igen öregnek számító rágcsálókba vérátömlesztés segítségével vittek át fiatal egerekből származó PF4 fehérjéket: az eljáráson átesett állatok agysejtjei bámulatos módon elkezdtek visszaépülni a fiatal példányokéhoz hasonló szintre. A tudósok szerint ez legalább akkora különbséget jelent, mint ha egy 70 éves ember elméje fiatalodna vissza a 30-40 éves korban általános szintre. A jelenség a PF4 erős gyulladáscsökkentő és az immunrendszerre gyakorolt nyugtató hatásának köszönhető − írja a Daily Mail −, mely hátráltatja az agy és a szervezet öregedését okozó testi jelenségeket.

Minél nagyobb mennyiségben tudunk mesterséges úton PF4 fehérjéket átültetni egyik szervezetből a másikba, annál jobban felturbózhatjuk és megfiatalíthatjuk az elmét − magyarázza Saul Villeda, a kutatócsapat vezetője. A tudósok szerint a jövőben már nemcsak egereken, de nagyobb testű, bonyolultabb test- és agyfelépítésű emlősökön, akár embereken is kipróbálható lesz az eljárás.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra