A müzli eredetével kapcsolatban jó eséllyel a legtöbben úgy sejtettük, hogy a tengerentúl néhány évtizede indult aerobiklázának divatos étele lehetett, és talán kevesen fogadtunk volna arra, hogy az alpesi pásztorok konyhájában bukkant fel először. Pedig de. Ennek ellenére egy zürichi orvos nevéhez kötődik, ő tette igazán népszerűvé, miután egy kirándulás alkalmával megkóstolta és rájött, hogy a rostban gazdag finomság még egészséges is.
Hozzávalók 4 személyre
- 20 deka zabpehely
- 10 deka kókuszreszelék
- 15 deka mandula
- 5 deka kesudió
- 15 deka aszalt gyümölcs
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 1 narancs héja
- ízlés szerint csokoládépasztilla
- ízlés szerint só
- ízlés szerint méz vagy agávészirup
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Keverd el a citromot a mézzel, majd a hozzávalókat alaposan aprítsd fel és forgasd össze. Kanalazd egy négyzet alakú szilikontepsibe vagy egy kisebb sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süsd készre nagyjából 25 perc alatt, majd hagyd kihűlni a tepsiben, végül vágd egyforma szeletekre. (Ha szeretnéd, hogy egyszerűbben összeálljon, egy pürésített banánt vagy almát is tehetsz a keverékbe.)
Fenszi változatban ezek után mártsd fehér csokiba, liofilizált gyümölcsökbe, aranyporba, ezüstmázba, gyémántforgácsokba. Egyébként pedig csomagold be egyenként, és vidd magaddal finom és egészséges vésztartaléknak.
A fahéjon kívül akár szegfűszeget, kurkumát, csilit és kakaóport is tehetsz bele, az aszalt gyümölcsökből pedig választhatod a mazsolát, aszalt szilvát, aszalt almát, körtét, ananászt vagy sárgabarackot.