Szőrös, tollas vagy pikkelyes? Ez a háziállat meghosszabbítja az életed

GettyImages-1296353202

Mindegyik házi kedvenc lehet nagyon aranyos és kedves, de vannak olyan háziállatok, amelyek az általuk kiváltott érzésekkel meghosszabbíthatják a gazdájuk élettartamát. Ez nemcsak anekdota, hanem tudományosan bizonyított tény. Ráadásul egy 2023-as tanulmány azt is megállapította, hogy ha egy kisgyermek kutyák vagy macskák társaságában nő fel, akkor csökken az ételallergia kialakulásának kockázata.

A Centers for Disease Control (CDC) szerint a háziállatok birtoklása segíthet a depresszió, a stressz, a szorongás, a magány és a poszttraumás stresszzavarral (PTSD) kapcsolatos tünetek kezelésében.

Melyiket is válasszuk?

Tudományos kutatások kimutatták, hogy az ember-állat kötelék pozitívan befolyásolhatja az emberek érzelmi, pszichológiai és fizikai egészségét és jóllétét, például növeli a fizikai aktivitást, csökkenti a vérnyomást és javítja a szociális kapcsolatokat. Mindezek pedig hozzájárulnak a hosszabb és egészségesebb élethez.

Ha valakinek kutyája van, nagyobb az esélye arra, hogy tovább éljen
Ha valakinek kutyája van, nagyobb az esélye arra, hogy tovább éljenKerkez / Getty Images Hungary

A kutatási adatok azt mutatják, hogy a kutyatulajdonosok általában tovább élnek.

A szakértők bebizonyították, hogy a kutyatartás 24 százalékkal csökkenti a bármilyen okból kifolyólag bekövetkező halálozás kockázatát ahhoz képest, ha valakinek nincs kutyája.

A jelenleg rendelkezésre álló kutatások alapján úgy tűnik, hogy ennek a pozitív előnynek a többsége két fő tényezőből fakad. Egyrészt a kutyák javíthatják a szív- és érrendszer egészségét azáltal, hogy növelik a fizikai aktivitást, másrészt megajándékoznak atársas kapcsolat érzésévelis.

A gyógyulásban is segítenek

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a házi kedvencek nem csupán a szív- és érrendszer betegségek megelőzésében segíthetnek, hanem hozzájárulhatnak az egészségi állapot javításához, a gyorsabb felépüléshez is, például egy szívroham után, de akár meg is előzhetik a betegség kiújulását.

Amellett, hogy az ebek gondoskodnak a gazdik mindennapi rendszeres testmozgásáról, a kutyáknak gyógyulásban tapasztalható tulajdonságát az orvosok arra vezetik vissza, hogy a kutyák pszichoszociális támogatást tudnak nyújtani olyan környezetben is, ahol az emberi társaság nem érhető el.

A kutyatulajdonosok ritkábban betegek?

A vizsgálatok egyelőre még nem terjedtek ki arra vonatkozóan, hogy vajon az állattartók ritkábban betegszenek-e meg, mint azok, akiknek nincsenek házi kedvenceik, ám egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy egy kisállat birtoklása vagy egy kisállattal való szoros kapcsolattartás védelmet nyújthat a fertőzésekkel szemben. Ennek pedig az lehet az oka, hogy az állatok révén a gazdik immunrendszere több baktérium hatásának van kitéve. 

Kisebb kockázattal lesz életallergiás az a gyerek, amelyik háziállattal nő fel
Kisebb kockázattal lesz életallergiás az a gyerek, amelyik háziállattal nő felDaniloAndjus / Getty Images Hungary

A PLOS One orvosi folyóiratban megjelent 2023-as tanulmány azt is megállapította,hogy ha egy kisgyermek kutyák vagy macskák társaságában nő fel, akkor csökken az ételallergia kialakulásának kockázata.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek