Ezt nem írtad fel ünnepi tennivalóid közé, pedig tönkreteheti a karácsonyt, ha kimarad

GettyImages-489831424

A karácsony sokszor arról szól, hogy megpróbálunk mindenkinek tökéletes ajándékot venni, minden családtaghoz eljutni, hatféle süteményt és csodás ünnepi ebédeket készíteni, miközben megszervezzük a tökéletes szilveszteri bulit is. Nem hiányzik innen valami? Segítek: a pihenésre gondolunk.

Idén különösen aktuális lehet a kérdés, hiszen hétvégére esik mind szenteste, mind pedig újév, így igen rövid „téli szünet” elé nézünk mindannyian. A karácsony előtti napok elmennek a sütés-főzés és csomagolás teendőivel, aztán jön az ünneplés, a rokonjárás, ehhez társítva a további sütés-főzést és a takarítást. Alig pislogsz kettőt, és már szórod a konfettit, január második napján pedig már mindenki újra dolgozik.

Az ünnep egy rohanás

Amikor az év végi ünnepekre gondolunk, automatikusan társítjuk a pihenés képzetét is a karácsonyhoz: magunk előtt látjuk azt, ahogyan a kanapén, egy puha takaróba burkolózva forralt bort szürcsölünk, olvasgatjuk a karácsonyra kapott könyvet, elmegyünk moziba, kirándulunk a gyerekekkel… csak aztán amikor megtervezzük az ünnepet, valahogy ez a szempont lesz az, ami teljesen kimarad.

Teljesen érthető igény pedig, hogy ilyenkor lassítanál,

esetleg az évedet is értékelnéd egy kicsit, de a bejgli és a töltött káposzta elkészítése közti félórás szünetben inkább bedobsz egy újabb kávét, miközben újra sírva fakadsz, mivel a padló még mindig ragad a kosztól, és azt sem tudod, mikor lesz időd kivasalni a szentestére szánt ruhád.

Ha ezt nem szoktad látni karácsonykor, ideje változtatni!
Ha ezt nem szoktad látni karácsonykor, ideje változtatni!Sol de Zuasnabar Brebbia / Getty Images Hungary

Ne csak erről szóljon a karácsony!

Mivel egyszerre mindent akarunk ilyenkor – családi és baráti karácsonyt, örömöt a gyerekeknek, extra programokat, takarosan feldíszített otthont, egyszóval a tökéletességet –, éppen a lényeg veszik el, márpedig ha karácsonykor nem pihensz, a következő hetekben biztosan nem lesz rá alkalmad. Ha gyerekeid vannak, január első hetében meg kell oldanod még az ő elhelyezésüket is a meghosszabbított téli szünetben, emellett dolgozol is majd, és próbálod ismét kitakarítani a lakást, most az ünnepek utáni káoszból.

Le kell szedni a fát, vissza kell vinni a boltba a kenyérpirítót, amit a nagyinak vettél, de nem működik, és ugyanúgy kell főzni, ahogyan azt a dolgos mindennapokban megszoktad.

Eközben mindenki úgy gondol a másikra, mint aki kipihente magát az ünnepek alatt, így most újult erővel vághat bele az új év kihívásaiba. Ugye hogy itt valami nagyon nem stimmel?

A pihenés fontos, hagyd másra a konyhai teendőket!
A pihenés fontos, hagyd másra a konyhai teendőket!AnVr / Getty Images Hungary

Küzdje meg magaddal is a pihenés érdekében

A karácsony előtti őrülettel nehéz mit kezdeni, de ettől még fontos, hogy a pihenést tudatosan tervezd be ezekbe a napokba. Ha nálatok nem az angyalkák díszítik a fát, mi lenne, ha idén pár nappal hamarabb a nappaliba kerülne? Csak a szaloncukrokat ne egye le róla senki túl korán… a lakást pedig már most feldíszítheted, az egyetlen dolog, amit nem tudsz előre hozni, az a takarítás.

A menüt, az ünnepi asztalra szánt sütemények listáját előre tervezd meg. Biztosan kell nyolcféle, közte négyféle bejgli? 

Gondolj arra is, mennyi ételt szoktál kidobni ünnep után: idén ne főzz annyit, ha pedig marad, azt ajánld fel például zero waste csoportokban, ne a kukában végezze!

Amikor áttekinted, a két ünnep közt mit csinálsz a családoddal, minimum egy napot hagyj teljesen üresen. Ez legyen az a nap, amikor maradékokat esztek, a gyerekek játszanak a fa alatt talált játékokkal, a férjed játszhat a számítógépen, te meg végre előveszed a bögre forralt bort és a könyvedet, vagy a hímzésed, kötésed, esetleg futócipőt húzol, és kimész a szabadba mozogni. Újramelegítésnél többre ne szánj időt a konyhában, úgyis vár a trakta!

A bevetetlen ágy nem tragédia

A passzív pihenés mellett ugyanakkor az aktív pihenésre is szánj időt: kiránduljatok, sportoljatok együtt, ha végre esne a hó, szánkózzon a család, vagy korcsolyázzatok egyet! Sétáljatok az erdőben, töltsetek el időt csak úgy, kötetlenül. Reggel maradhat az ágy bevetetlenül, és abból sem lesz tragédia, ha a mosás csúszik egy napot. Igyekezz tudatosan lustálkodni: hátha annyira rákapsz az ízére, hogy jövőre már nem csak egy napot szentelsz majd ennek az élvezetnek.

Hogy ettől kipihened-e magad karácsonykor? Nos, ezt kétlem, de a semminél biztosan több ez is. Ha a pihenést is felírod a teendőid közé, az megóvhat az év eleji kiégéstől, és olyan hagyományt teremthet, amelyhez érdemes ragaszkodni.

 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra