Segít a depresszió és a cukorbetegség tünetein, mégis egészségtelennek hisszük

Napi találós kérdésünk megfejtése egy olyan alapanyag, amelyből jó eséllyel neked is van otthon, és bármilyen egészséges, valahogy mindig egészségtelen fogásokba kerül.

Mai főszereplőnk, a kakaó leginkább a csokoládégyártásban betöltött szerepéről híres. Egyes modern kutatások azonban feltárták, hogy tartalmaz olyan fontos vegyületeket, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. Íme a kakaó legfontosabb, tudományosan is bizonyított előnyei.

1. Polifenolokban gazdag

A polifenolok természetes antioxidánsok, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a gyümölcsök, zöldségek, tea, csokoládé és a bor. Számos egészségügyi előnnyel hozták már ezeket összefüggésbe, beleértve a gyulladások csökkentését, a jobb véráramlást, az alacsonyabb vérnyomást, valamint a koleszterin- és vércukorszint javulását. 

A kakaópor a polifenolok egyik leggazdagabb forrása. Különösen nagy mennyiségben tartalmaz flavanolokat, amelyek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

2. Csökkentheti a magas vérnyomást a nitrogén-monoxid-szint javításával

A kakaó, úgy porított, mint étcsokoládé formájában, segíthet csökkenteni a vérnyomást. Ezt a hatást először Közép-Amerika kakaót fogyasztó szigetlakóinál figyelték meg, akiknek sokkal alacsonyabb volt a vérnyomásuk, mint a kakaót nem ivó szárazföldi rokonaiknál. A kakaóban lévő flavanolokról a szakemberek azt gondolják, hogy javítják a vér nitrogén-monoxid-szintjét, ami javíthatja az erek működését, és csökkentheti a vérnyomást.

3. Csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát

A vérnyomás csökkentése mellett úgy tűnik, hogy a kakaó egyéb tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek csökkenthetik a szívroham és a szélütés kockázatát. A flavanolban gazdag kakaó javítja a nitrogén-monoxid szintjét a vérben, ami ellazítja és kitágítja az artériákat és az ereket, valamint javítja a véráramlást. Sőt, a kakaóról kimutatták, hogy csökkenti a „rossz” LDL-koleszterinszintet, az aszpirinhez hasonlóan vérhígító hatású, javítja a vércukorszintet, és csökkenti a gyulladásokat.

4. A benne lévő polifenolok javítják az agy vérellátását és működését

Számos tanulmány kimutatta, hogy a polifenolok, például a kakaóban lévők, csökkenthetik a neurodegeneratív betegségek kockázatát az agyműködés és a véráramlás javítása révén. A flavanolok  részt vesznek azokban a biokémiai folyamatokban, amelyek neuronokat és fontos molekulákat termelnek az agy működéséhez. 

Ezenkívül a flavanolok befolyásolják a nitrogén-monoxid termelését, amely javítja a véráramlást és az agy vérellátását is. Egy kéthetes vizsgálatban 34 idősebb felnőttnél, akiknek magas flavanoltartalmú kakaót adtak, az agy véráramlása egy hét után 8%-kal, két hét után 10%-kal nőtt. További tanulmányok azt sugallják, hogy a kakaóflavanolok napi bevitele javíthatja a mentális teljesítményt a mentális betegségben nem szenvedő és a fogyatékossággal élő embereknél egyaránt. 

Már jobb a napunk
Már jobb a napunkValuaVitaly / Getty Images Hungary

5. Különféle eszközökkel javíthatja a hangulatot, és csökkenti a depresszió tüneteit

Amellett, hogy a kakaó pozitív hatással van az életkorral összefüggő mentális degenerációra, az agyra gyakorolt hatása is javíthatja a hangulatot és a depresszió tüneteit.  A hangulatra gyakorolt pozitív hatást a kakaó flavanoljai, a triptofán természetes hangulatstabilizáló szerotoninná való átalakulása, koffeintartalma és mindezeken túl a csokoládéevés érzékszervi öröme okozza. 

Egy terhes nők csokoládéfogyasztásáról és stressz-szintjéről szóló tanulmány megállapította, hogy a csokoládé gyakoribb fogyasztása csökkenti a stresszt, és javítja a csecsemők hangulatát. 

6. A flavanolok javíthatják a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit

Bár a csokoládé túlzott fogyasztása biztosan nem tesz jót a vércukorszintnek, a kakaónak van bizonyos cukorbetegség-ellenes hatása. Kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy a kakaóflavanolok lelassíthatják a szénhidrátok emésztését és felszívódását a bélben, javíthatják az inzulinszekréciót, csökkenthetik a gyulladást, és serkenthetik a vérből izomba történő cukorfelvételt. 

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a flavanolok magasabb bevitele, beleértve a kakaóból származóakat is, csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. 

7. Számos meglepő módon segítheti a testsúlyszabályozást

Némileg paradox módon a kakaóbevitel, még csokoládé formájában is, segíthet a súlyod szabályozásában. Friss kutatások eredményei azt mutatják, hogy a kakaó hozzájárulhat az energiafelhasználás szabályozásához, csökkenti az étvágyat és a gyulladást, valamint fokozza a zsírok oxidációját és a teltségérzetet is.

8. Rákmegelőző tulajdonságokkal rendelkezhet

A gyümölcsökben, zöldségekben és más élelmiszerekben található flavanolok rákmegelőző tulajdonságaik, alacsony toxicitásuk és kevés káros mellékhatásuk miatt nagy érdeklődést váltottak ki. A kakaó összetevőivel kémcsőben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy antioxidáns hatásúak, megvédik a sejteket a reaktív molekulák károsodásától, harcolnak a gyulladások ellen, gátolják a sejtnövekedést, rákos sejtek halálát idézik elő, és segítenek megakadályozni azok terjedését.

9. A teobromin és a teofillin segíthet az asztmában szenvedőknek

Az asztma egy krónikus gyulladásos betegség, amely a légutak elzáródását és gyulladását okozza, és életveszélyessé is válhat. A kakaó előnyös lehet az asztmában szenvedők számára, mivel asztmaellenes vegyületeket, például teobromint és teofilint tartalmaz. A teobromin hasonló a koffeinhez, és segíthet a tartós köhögés csillapításában. A teofillin elősegíti a tüdő tágulását, a légutak ellazulását, és csökkenti a gyulladásokat.

10. Az antibakteriális és immunstimuláló tulajdonságok előnyösek lehetnek a fogak és a bőr számára

Számos tanulmány vizsgálta a kakaó fogszuvasodás és fogínybetegségek elleni védőhatását. A kakaó antibakteriális, antienzimatikus és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a száj egészségére gyakorolt hatásához. 

Egy vizsgálatban a szájbaktériumokkal fertőzött, kakaókivonatot kapó patkányok fogszuvasodása jelentősen csökkent azokhoz képest, amelyek csak vizet kaptak. Kimutatták, hogy a kakaó hosszú távú fogyasztása hozzájárul a jobb napvédelemhez, a bőr vérkeringéséhez, valamint javítja a bőr felületi textúráját és hidratáltságát is.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra