Ezzel a gyors trükkel lesz gyönyörű minden hosszúkás formában sült kenyér és sütemény

Az igazán profik arra is adnak, hogyan néz ki az étel, amit elkészítenek, mi pedig azért vagyunk, hogy gyors és egyszerű trükköket szolgáltassunk. E kettő közös nevezőjeként született meg ez a nagyjából három másodperces módszer, ami azt ígéri, hogy a hosszúkás formában sült édes és sós finomságaid teljesen Instagram-kompatibilisek (azaz gyönyörűek) lesznek ezek után.

Ezekben a nagymamáinktól örökölt hosszúkás formákban éppen olyan klasszul megsülnek a sütőporos kenyerek, mint egy gyors kakaós kevert tészta, gyümölcsös finomságok, vagy épp a cukkini- vagy banánkenyér. Mivel a tészta magasabb, többi idő kell, hogy átsüljön, ezért érdemes kisebb hőmérsékleten, ha szükséges, lefedve készíteni benne a finomságokat. 

Na de mi is a probléma?

Ha téged nem igazán zavar, hogyan néznek ki a sütik, mennyire szabályosan repednek el például, akkor semmi gond. De ha szeretnél nemcsak ízben, de látványra is profi tésztákat összedobni, akkor érdekes lehet számodra ez a módszer. 

Kicsit olyan ez a trükk, hogy amíg nem tudtunk róla, a fenének sem volt baja a kevert tészták tetejével, de amint elolvastuk, már esély sincs arra, hogy másképp csináljuk, csakis a SZABÁLY szerint. 

Van egy jó trükk, megmutatjuk.
Van egy jó trükk, megmutatjuk.mtreasure / Getty Images Hungary

A TheKitchn oldalán teszik fel a hobbiszakácsok számára izzasztó kérdést: hogyan érheted el, hogy a hosszú formában sült kevert sütemény és kenyér tökéletesen hasadjon középen?

Sehogy – mondja a hobbiséf. Amint a formába került a tészta, már nem nagyon segít csak az ima, ha arról van szó, hogy ne repedezzen összevissza. 

Valójában van azért egy jó kis trükk a gyönyörű forma eléréséhez. A módszer lényege mindössze annyi, hogy miután a formába öntötted a kevert tésztádat, egy kést (vagy bármilyen hosszúkás, egyenes eszközt) márts olvasztott vajba és óvatosan nyomd a tészta közepébe. Ekkor egy szinte láthatatlan vágás keletkezik, aminek mentén a vajnak köszönhetően az előre megjelölt csík mentén haladva fog elrepedni a tésztád, nem pedig összevissza, ahogy éppen jólesik neki. 

Vizuális típusú olvasónk számára videón is látható a lájfhekk:

Naná, hogy innentől kezdve így csináljuk!

Oszd meg másokkal is!
Mustra