Még tart a szezon, főzz egy adag fokhagymás cukkinilevest!

A fokhagymát már közel ötezer éve ismerjük és használjuk. Egyiptomi tekercsek és görög orvosi feljegyzések is megemlékeznek a gyógyító hatásáról, amelyet számos betegség kezelésére alkalmaztak. Ha nem vagyunk betegek, akkor is feldob egy csomó ételt, ahogy ezt a semleges ízű, krémes cukkinilevest is.

A fokhagymában több mint huszonötfajta hatóanyag van, érdemes minél gyakrabban fogyasztani. Illatával kapcsolatban semlegesítő hatást tulajdonítanak a meleg tejnek, a méznek, a vörösbornak, a pörkölt kávénak és a friss petrezselyemnek. Hát ember legyen a talpán, aki ezt mind betolja egy leves után, de egy jó kávé vagy mézes tej nem árthat.

Kruton és aszalt paradicsom is illik hozzá levesbetétnek.
Kruton és aszalt paradicsom is illik hozzá levesbetétnek.Rimma_Bondarenko

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 darab cukkini
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 deci tejszín
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi fehér bors
  • 8 deci húsalaplé víz és 1 leveskocka is megteszi
Recept idők

Elkészítés:

Kockázd fel a cukkinit, pirítsd meg egy kicsit a vajon, borsozd meg, majd öntsd fel az alaplével. Néhány percig hagyd főni, elég annyi ideig, amíg elkevered a tejszínt a liszttel és összetöröd a fokhagymát.

A forrásban lévő levest a tejszínes liszttel habard be, és add a keverékhez a fokhagymát is. Ha langyosra hűlt, kóstold meg és fűszerezd ízlés szerint – egy csipet cukor is mehet hozzá. Ha a fokhagymát nem szereted, próbáld ki egy kevés szerecsendióval.

Levesbetétnek tökéletes az aszalt paradicsom vagy a sült fokhagymagerezdek. 

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek