A fokhagymában több mint huszonötfajta hatóanyag van, érdemes minél gyakrabban fogyasztani. Illatával kapcsolatban semlegesítő hatást tulajdonítanak a meleg tejnek, a méznek, a vörösbornak, a pörkölt kávénak és a friss petrezselyemnek. Hát ember legyen a talpán, aki ezt mind betolja egy leves után, de egy jó kávé vagy mézes tej nem árthat.
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab cukkini
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál vaj
- 2 deci tejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 késhegynyi fehér bors
- 8 deci húsalaplé víz és 1 leveskocka is megteszi
Elkészítés:
Kockázd fel a cukkinit, pirítsd meg egy kicsit a vajon, borsozd meg, majd öntsd fel az alaplével. Néhány percig hagyd főni, elég annyi ideig, amíg elkevered a tejszínt a liszttel és összetöröd a fokhagymát.
A forrásban lévő levest a tejszínes liszttel habard be, és add a keverékhez a fokhagymát is. Ha langyosra hűlt, kóstold meg és fűszerezd ízlés szerint – egy csipet cukor is mehet hozzá. Ha a fokhagymát nem szereted, próbáld ki egy kevés szerecsendióval.
Levesbetétnek tökéletes az aszalt paradicsom vagy a sült fokhagymagerezdek.