A diétás üdítők egészségre gyakorolt hatását sokan, sok szempontból vizsgálták már, a Journal of General Internal Medicine című szaklap azonban közölt egy tanulmányt, amely egy új veszélyre hívja fel a figyelmet a mesterségesen édesített üdítőkkel kapcsolatban. Ennek során 2564 pácienstől tízéves periódus alatt begyűjtött adathalmazt vizsgáltak. A dokumentum többek között arra vonatkozóan tartalmazott információkat, hogy a vizsgálatban részt vevő személyek milyen gyakran ittak cukrozott vagy mesterségesen édesített üdítőitalt, és hogy a vizsgált időszakban hogyan változott a stroke-ra és érrendszeri problémákra való hajlamuk.
A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a mesterséges édesítőszerrel ízesített üdítők megemelték az agyvérzés, a szívinfarktus és az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Azoknál a pácienseknél, akik napi rendszerességgel ittak diétás üdítőitalokat, a tanulmány szerint 43%-kal nőtt a fenti betegségek valamelyikének kockázata. És ez még nem minden.
Mi történik valójában a testeddel, ha mindennap diétás italokat iszol?
A tudomány egyértelmű, ha az étrendünkben túl sok hozzáadott cukor káros hatásairól van szó – de mi a helyzet a nulla kalóriás édesítőszerekkel, mint amilyenek a diétás üdítőkben találhatók?
A belek egészsége veszélyben van
„Bármilyen szénsavas ital fogyasztása gyomorirritációt, puffadást és gyomorégést okozhat”
– mondja Amanda Wahlstedt dietetikus.
„Ez az egyik oka annak, hogy a üdítőfogyasztás különösen problémás lehet a Gerdben vagy az irritábilis bélszindrómában szenvedők számára.”
A diétás üdítőkben található, nem túlzottan tápláló édesítőszerek megváltoztathatják a bél mikrobiomjának összetételét is, vagyis a gyomor-bél traktusban élő mikrobák billióit.
Egyes, állatokon végzett vizsgálatok arról számoltak be, hogy az aszpartám alacsony dózisai is növelhetik a baktériumok, például az Enterobacteriaceae – köztük a patogén baktériumok, például a Salmonella és az E. coli – koncentrációját a bélben.
„E vizsgálatok fő korlátja az, hogy nem ismert, hogy a mikrobiomban megfigyelt változások valóban rosszak-e, és hogy ezeknek a változásoknak van-e bármilyen klinikai jelentősége” – emelte ki a témában Paula Doebrich dietetikus.
Fogyhatsz egy keveset
A szokásos üdítő diétás változatra cserélése elősegítheti a fogyást a kalóriabevitel csökkentésével. Ha valaki általában mindennap elkortyol egy-egy kisebb üveg Coca-Colát, akkor hetente több mint 1300 kalóriát fog kiiktatni, ha inkább diétás kólára vált.
Ugyanakkor nem garantált, hogy a diétás üdítő választása tartós fogyást eredményez. Ennek az az oka, hogy a diétás üdítőitalokban található anyagok befolyásolhatják a vércukorszint szabályozását, valamint az ízlési preferenciákat, amelyek közül mindkettő hatással van a testsúlyra.
Döntésed hatással lehet a szív egészségére
Egy 2019. februári tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik a legtöbb mesterségesen édesített italt itták, szignifikánsan nagyobb volt a szívbetegség vagy a szélütés kockázata, mint azoknál, akik ritkán vagy soha nem ittak belőle.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022. áprilisi átfogó metaanalízise is alátámasztja ezt az összefüggést, a prospektív kohorsz tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a cukormentes italok rendszeres fogyasztása 19 százalékkal nagyobb szívbetegséggel összefüggő halálozási kockázatot jelent.
Érdemes megjegyezni, hogy ezek a vizsgálatok megfigyelésen alapultak, vagyis csak összefüggést mutathatnak ki, ok-okozati összefüggést nem. További klinikai kutatásra van szükség az ok és okozat meghatározásához.
A hasnyálmirigyed összezavarodhat
Akár egy pohár közönséges üdítőt, akár a kalóriamentes változatot iszol, a szervezeted nem biztos, hogy ismeri majd a különbséget – legalábbis eleinte.
„A mesterséges édesítőszerek bizonyos mértékig összezavarják az agyunkat és a testünket”
– mondja Nicole Avena orvos, és egy cukorfüggőségről szóló könyv szerzője.
Hozzátette: ez olyan folyamatokat indíthat el, melyek problémákat okoznak a vércukorszint szabályozásában, és idővel növelik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Megugrik a cukorvágyad
Mivel az aszpartám íze 200-szor édesebb, mint a cukor, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) szerint egyes szakemberek attól tartanak, hogy a napi diétás üdítőivás valóban fokozhatja a cukoréhségünket.
„Néhány bizonyíték arra utal, hogy a mesterséges édesítőszerek valóban megváltoztathatják kissé ízlelőbimbóinkat, és tartós fogyasztásuk után hajlamosabbak leszünk gyakrabban a magas cukortartalmú ételek után nyúlni” – emelte ki Wahlstedt.
Amikor a diétás üdítőkről van szó, érvényes a régi mondás: „mindent mértékkel”
A dietetikus úgy fogalmazott: tekintettel a mesterséges édesítőszerek egészségügyi hatásaival kapcsolatos ellentmondó kutatási eredményekre, valószínűleg a legjobb óvatosan eljárni.
„Általában egészségesebb alternatívák, például ízesített víz bevezetésével próbálom leszoktatni az ügyfeleket a diétás üdítőkről”
– folytatta Doebrich.
„A zéró kalóriatartalmú italok azonban részei lehetnek az egészséges életmódnak – a diétás kóla ritka alkalmakkor egészségesebb szokás, mint egy pohár bor vagy egy koktél naponta, ezért a diétás üdítőt soha nem teszem tabutémává ügyfeleim körében” – fűzte hozzá.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés