Teszt: ez a legjobb módszer a csokoládé egyszerű, otthoni temperálására

GettyImages-1304989920

Szaloncukor- és bonbonkészítéskor, eprek csokiba mártásakor és más desszertek készítésénél is jól jöhet a fényes, roppanós csokibevonat, ami temperálással lesz az igazi. Most az is kiderül, hogy nehezen beszerezhető eszközök híján is van esély a szuper végeredményre.

A temperálás lényegében a csokoládé megolvadásának, majd lehűtésének folyamata, ami kemény, roppanós és fényes felületet kölcsönöz az alapanyagnak. Az olvasztás történhet kakaóvaj hozzáadásával, gránitlapon, vagy úgy, hogy a csokoládé kétharmad részét felmelegítjük 40-45 fok közé. Ehhez hozzáadjuk a maradék csokit összetörve, folyamatos keverés mellett visszahűtjük 28-29 fokra, és vízgőz fölött tökéletes hőmérsékletűre melegítjük. A TheKitchn tesztelői annak igyekeztek utánajárni, hogy van-e gyors, túl sok eszközt nem igénylő otthoni módszer, ami remek végeredménnyel jár. Van bizony. 

Hogyan tesztelték a módszereket?

Ugyanazon a napon, kiváló minőségű csokoládét választva próbáltak ki minden módszert. Mindegyikhez ugyanakkora mennyiséget használtak fel, a temperált adagokat pedig kis adagban egy-egy sima felületre kanalazták, egy másik részébe pedig epret mártottak. Gyorsaság, egyszerűség és végeredmény szempontjából vizsgálták meg az eljárásokat. Szerencsére megint a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer került a dobogó első helyére.    

Vajon ez a módszer jó lehet?
Vajon ez a módszer jó lehet?NatashaPhoto / Getty Images Hungary

Márványlapon

Az ősrégi módszer elméletben remek, mert nagyobb adag csokoládéhoz is tökéletes, ráadásul biztos eredményt hoz. Hívei egyszerre egy nagyobb adag csokoládét olvasztanak, majd egy nagy márványfelületet használnak a lehűtéshez, végül a temperált csokoládét egy speciális gépbe helyezik, amely tökéletes hőmérsékleten tartja, így amikor kell, felhasználhatják. A tesztelők szerint nem vitás, hogy a módszer működik, de a megfelelő eredményhez nagyon nagy márványlapra van szükség, ami túl drága és kicsit fölösleges is az otthoni hobbicukrászok számára. Ha kis táblát használ az ember, akkor nincs helye a manőverezéséhez, így egy adag olvadt csoki biztosan lefolyik róla. Ez lett az utolsó helyezett, a módszernél akadt jóval egyszerűbb is. 

Konyhai robotgépben, hajszárítóval

A kissé koleszosnak hangzó módszerre is ráment a csapat. Ennek lényege, hogy az aprítógép összetöri, a hő pedig kissé megolvasztja a csokit, ami az óvatos melegedés miatt nem forrósodik fel túlságosan és nem is ég meg. Ha hőmérőzzük közben a csokit, a módszer működik, ám a csapat mégsem volt elragadtatva tőle, mert bár jó végeredményt hozott, a csokoládé megolvasztása nagyon sok időbe telt, és a trükk eredményessége korántsem garantált. 

Szép, roppanós csokoládét kaptunk az első teszteken, de miután még egy kicsit megolvadt, a csokoládéba mártott eper elvesztette a fényét

– szólt az ítélet. 

Legyen szép fényes.
Legyen szép fényes.William Perugini / Getty Images Hungary

Vízfürdőben melegítve

A sous vide főzés varázsa az, hogy az erre alkalmas gép pontosan a kívánt hőmérsékletűre tudja melegíteni a vízfürdőt, ami lehetővé teszi a húsok tökéletes hőmérsékletű főzését és akár a csokoládé temperálását is. Ehhez a módszerhez tedd a csokoládét egy szorosan lezárt műanyag zacskóba és tedd a vízfürdőbe. Amikor a csokoládé megolvadt, a hőmérsékletet lejjebb kell venni és jeget adni a vízhez. Felhasználáskor ki kell venni a csokival teli zacskót és egy kicsit elegyengetni benne a csokoládét, hogy egyenletesen elolvadjon. 

Ha megfelelő eszközökkel (sous vide gép, vákuumos zacskók) végezzük, ez a módszer nagyjából holtbiztos, de a legtöbb hobbiséfnél nincsenek kéznél ezek az eszközök, így a csapat nem ajándékozta meg túl sok ponttal az egyébként működő módszert.

Mikrohullámú sütőben megolvasztva 

A mikrohullámú temperáláshoz meg kell olvasztani a csoki egy részét, majd abba keverni a még fel nem olvadt darabokat. Ez kiegyenlíti a hőt, és klassz, temperált csoki lesz a végeredmény. Igen ám, de mikrózáskor csak a szerencse dönti el, hogy épp jó pillanatban áll-e meg a gép, szinte lehetetlen elérni, hogy épp a kívánt hőmérsékleten legyen az olvadt csoki. És mivel minden mikró és azok teljesítménye is eltérő, ha egyikünk rá is jön a tökéletes teljesítmény-idő arányra, az másoknál korántsem biztos, hogy működni fog. A csapatnak sikerült ugyan csokit temperálni a módszerrel (időnként megállítva a mikrót és megkeverve a csokit), nem is volt épp eszközigényes és bonyolult, ám ennél azért akadt jobb otthoni trükk. 

Vízgőz fölött megolvasztva 

Nem túl bonyolult, gyors módszer, amihez túl sok eszközre sem kell beruháznunk. Ehhez a csokoládé kétharmadát kell megolvasztanunk forró víz fölött 40-45 fokosra, majd a maradék apróra vágott csokoládét kis adagokban hozzáadva tudjuk elérni a tökéletes a hőmérsékletet, ami az előbbinél 10-15-tel kevesebb. A csapat szerint ez a könnyen elvégezhető módszer volt a legjobb a csokoládé olvasztására és temperálására, ráadásul nem is igényel különösebb speciális felszerelést. A csokoládé mennyisége lehet nagyobb, de akár mini adagok is lehetnek. A végeredmény roppanós és fényes lett, a módszerben semmi lutri nem volt, ment mint a karikacsapás. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra